17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη«Ελλάδα 2021»: Ιστορική επέτειος ή ευκαιρία για πανηγυρισμούς

«Ελλάδα 2021»: Ιστορική επέτειος ή ευκαιρία για πανηγυρισμούς


Του Γιώργου Κωστόπουλου,

Πριν από λίγες μέρες, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» η Γιάννα Αγγελοπούλου. Η συγκεκριμένη Επιτροπή, θα επιφορτιστεί με την οργάνωση και το σχεδιασμό εκδηλώσεων για την επέτειο συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το καλοκαίρι του 2021, κυρίως στην πρωτεύουσα, αλλά και σε σημαντικές και ιστορικές πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς και σε πόλεις του εξωτερικού, όπου διαβιούν Έλληνες ομογενείς.

Ο κ. Μητσοτάκης, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «το 2021 θα είναι μια χρονιά που όλοι οι Έλληνες θα γιορτάσουμε μαζί ενωμένοι τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους, με υπερηφάνεια για το παρελθόν μας και αυτοπεποίθηση για το μέλλον μας». «Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη και την τιμή να μου αναθέσει την ευθύνη μιας τόσο σημαντικής για τον Ελληνικό λαό και την Ελλάδα υπόθεσης. Όλοι μαζί θα κάνουμε το καλύτερο» δήλωσε με τη σειρά της η κ. Αγγελοπούλου, μετά τη συνάντηση της με τον κ. Μητσοτάκη.

Η ανάληψη των συγκεκριμένων καθηκόντων από την κ. Αγγελοπούλου σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, να απαντάει πως «η συγκεκριμένη επιτροπή θα είναι συμβουλευτική προς τον πρωθυπουργό με προτάσεις και δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν, αλλά την τελική κρίση και τις αποφάσεις θα έχουν η Βουλή και η κυβέρνηση», ενώ σχετικά με την αποζημίωση των μελών της επιτροπής, ανέφερε πως «δε θα λαμβάνουν μισθό ή αποζημίωση και θα λειτουργούν αμισθί. Συνολικά, η επιτροπή δε θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς τα μέλη της θα εγκατασταθούν σε δημόσιο κτήριο».

Η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη είναι ένα πρόσωπο που έχει απασχολήσει πολλαπλώς την πολιτική ζωή της χώρας μας. Προ εικοσαετίας, περίπου, αποτέλεσε το πρόσωπο που τέθηκε επικεφαλής της επιτροπής ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ υπήρξε και επικεφαλής της αντίστοιχης οργανωτικής επιτροπής μετά την ανάληψή τους. Σχετικά, μάλιστα, με το θέμα της Ολυμπιάδας, οι αντιδράσεις εναντίον της υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι πολλές, με πολιτικούς της ευρύτερης αντιπολίτευσης να ξαναφέρνουν στην επιφάνεια ζητήματα σπατάλης και οικονομικής αιμορραγίας, κατά την περίοδο εκτέλεσης των έργων για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να επιλέγει πρόσωπα που δεν προέρχονται μόνο από τη γαλάζια παράταξη, με την κ. Αγγελοπούλου να ακολουθεί την επιλογή του κ. Χρυσοχοϊδη για τη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, και να ακολουθείται από την επιλογή της κ. Γκερέκου ως επικεφαλής του ΕΟΤ, τρία πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο του ευρύτερου ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το αν η χώρα έχει ανάγκη από έναν νέο γύρο σπατάλης και κιτς θεαμάτων, ως άλλος άρτος και θεάματα, ας το κρίνει ο ελληνικός λαός. Η αγάπη προς την πατρίδα δεν πρέπει να υπολογίζεται με φανταχτερές εκδηλώσεις και κομφετί, αλλά με δημιουργικό έργο και όραμα. Η διοργάνωση ειδικών επετειακών εκδηλώσεων, για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, δεν πρέπει να γίνει προϊόν εκμετάλλευσης της εθνικής κληρονομιάς, ούτε μέσο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από σημαντικότερα ζητήματα.

Σημαντικότερο είναι να οργανωθεί σωστά και αποδοτικά η λειτουργία του κράτους και της διοίκησης του, και όχι, απλά, να επιδιώκεται η θύμηση παλαιότερων εποχών. Για να προχωρήσει η χώρα, πρέπει να φτιάξει το μέλλον της και να πάψει να είναι προσκολλημένη στο αρχαίο ή νεώτερο παρελθόν της. Απομένει να δούμε, αν το συγκεκριμένο πλάνο θα εξελιχθεί ομαλά ή αν θα ακολουθήσει την πεπατημένη οδό που, στην Ελλάδα, αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.


Γιώργος Κωστόπουλος

Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το διάστημα αυτό σπουδάζει Δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε ιδιωτικό Ινστιτούτο εκπαίδευσης. Έχει προηγούμενη εμπειρία στην αρθρογραφία καθώς την περίοδο 2016-2017 υπήρξε αρθρογράφος για διάφορα site ποικίλης ύλης, ενώ από τις αρχές του 2018 είναι ιδρυτής και διαχειριστής ενημερωτικού group αθλητικού περιεχομένου στα social media. Από ξένες γλώσσες γνωρίζει αγγλικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.