18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

5η Αυγούστου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1716: Μάχη του Πετροβαραντίν. Στο πλαίσιο του Αυστροοθωμανικού Πολέμου του 1716-1718, στρατεύματα του Αρχιδουκάτου της Αυστρίας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας συγκρούονται με τη στρατιά του Μέγα Βεζύρη Δαμάτ Αλί. Οι αυτοκρατορικές δυνάμεις αποτελούνταν από Γερμανούς, Ούγγρους, Κροάτες και Σέρβους και αριθμούσαν περί τις 83.000. Στον αντίποδα, ο Μέγας Βεζύρης είχε μαζί του 150.000 άντρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν Γενίτσαροι, Σπάχηδες και Τατάροι της Κριμαίας. Ο πρίγκιπας Ευγένιος της Σαβοϊας επιτέθηκε στο κέντρο της παράταξης των Οθωμανών και τους πλαγιοκόπησε με το ιππικό του. Έχοντας την υποστήριξη των κανονιών 6 πλοίων του στόλου του Δούναβη, επέλασε εναντίον της θέσης του Μεγάλου Βεζύρη με τους άντρες του και τους εξολόθρευσε. Ο Δαμάτι Αλί βρέθηκε νεκρός και μαζί του ακόμα 30.000 τουλάχιστον άντρες του. Οι δυνάμεις της Αυστρίας απώλεσαν μόλις 3.000 νεκρούς και 2.000 τραυματίες.


1824: Ναυμαχία της Σάμου. Στο πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο επαναστατικός συνασπισμένος στόλος της Ύδρας και των Σπετσών καταναυμαχεί στα στενά της Μυκάλης τον τουρκικό, ο οποίος λίγο μετά την καταστροφή των Ψαρών έπλεε εναντίον της Σάμου. Τα ελληνικά πυρπολικά, υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Κανάρη, κατόρθωσαν να βυθίσουν τρία οθωμανικά πλοία, ενώ παράλληλα ο υπόλοιπος ελληνικός στόλος, υπό τον Γεώργιο Σαχτούρη, παρείχε πυρά κάλυψης, τα οποία αποσυντόνισαν τους Οθωμανούς και ανάγκασαν τον διοικητή του στόλου, Χορσέφ Πασά να υποχωρήσει, χάνοντας περίπου 1.000 άντρες, τη στιγμή που οι Έλληνες είχαν χάσει μόλις 3. Η Σάμος παρέμεινε ασφαλής, αλλά δε συμπεριλήφθη στο ελληνικό κράτος με το πέρας της επανάστασης, αλλά ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό το 1913.


1930: Γεννιέται στη Γουαπακονέτα του Οχάιο ο Νιλ Όλντεν Άρμστρονγκ, Αμερικάνος πιλότος, καθηγητής και αστροναύτης, γνωστός ως ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. Υπηρέτησε στην Αεροπορία Ναυτικού των ΗΠΑ, και δη κατά τον πόλεμο της Κορέας. Σπούδασε αεροναυπηγική και στη συνέχεια εισήχθη στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής (πρώιμη NASA) ως δοκιμαστής αεροσκαφών. Το 1962 εντάχθηκε στο σώμα αστροναυτών και το 1966 διετέλεσε επικεφαλής της αποστολής Gemini 8. Στις 21 Ιουλίου του 1969, όντας επικεφαλής της αποστολής Apollo 11, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. Το 1971 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Απεβίωσε στην ίδια πόλη τον Αύγουστο του 2012.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ