16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟ κόσμος με μια ματιά: χαμηλό βαρομετρικό

Ο κόσμος με μια ματιά: χαμηλό βαρομετρικό


Της Βαλασιάδου Σπυριδούλας, 

Χαμηλό βαρομετρικό στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες, δεδομένων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον στη Μόσχα. Οι ΗΠΑ, κινούμενες σε γνώριμες στρατηγικές οικονομικής πίεσης, αποσκοπούν στη νουθεσία της Ρωσίας και στη συμμόρφωσή της, ώστε να προάγουν τα αμερικανικά συμφέροντα. Με αφορμή τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα, δημιουργούνται ψυχροπολεμικές συνθήκες, ως πρόσφορο έδαφος αξιώσεων της προγενέστερης αμερικανικής αίγλης.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, επικαλείται τη στρατιωτική διπλωματία, καθώς καλεί την Ουάσιγκτον να μην εγκαταστήσει τους πυραύλους εδάφους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς που παράγει, επικαλούμενη την αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη INF. Μια αποχώρηση, η οποία μάλιστα συνεπάγεται και τον τερματισμό της. Αναντίρρητα, η αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη αποδομεί το υφιστάμενο σύστημα ασφαλείας και δημιουργεί συνθήκες αστάθειας κι αβεβαιότητας. Η τάση των ΗΠΑ να αποδεσμεύονται από συνθήκες περί εξοπλισμού, στις οποίες ήταν συμβαλλόμενες, είναι ανησυχητική, κυρίως διότι με τον τρόπο αυτό πιέζει έμμεσα για την επιβολή των συμφερόντων της.

Κι ενώ η ρώσικη αρκούδα προσπαθεί να βγει ακλόνητη, αλλά και κερδισμένη από την κούρσα ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, προέβη σε συλλήψεις 350 διαδηλωτών, που έλαβαν μέρος στη διαδήλωση που έγινε χωρίς την άδεια των αρχών στο κέντρο της Μόσχας.

Παράλληλα, στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις (κι επομένως οι συνακόλουθες συλλήψεις), στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας.

Άρωμα γυναίκας και στο ΔΝΤ, καθώς η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναδείχθηκε υποψήφια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε θεσμούς και διοικητικές θέσεις, ενώ έχει προταθεί και παλαιότερα, πολλές φορές, για κορυφαία αξιώματα. Η 65χρονη οικονομολόγος κατείχε, άλλωστε, τη θέση της Επιτρόπου της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια από το 2010 έως το 2014 και είχε επιπλέον χριστεί, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ, αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους. Ωστόσο, η Γκεοργκίεβα ξεπερνά το όριο των 65 ετών, που έχει ορίσει το ΔΝΤ και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των κανόνων, προκειμένου να γίνει επικεφαλής του Ταμείου.

Συμφέροντα, συγκρούσεις κι ανταλλαγές αξιωμάτων σύνθετουν το πολύπλοκο κλίμα των διεθνών σχέσεων. Ποιος θα αναδειχθεί νικητής σε έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο;


Σπυριδούλα Βαλασιάδου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα προσφέρει εθελοντική εργασία. Στόχος της; Η αέναη εξέλιξη της προσωπικότητάς της. Η συγγραφή άρθρων και ποιημάτων αποτελεί το πάθος της. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας του OffLine Post. Για να μοιράζεται τη γνώση και να συζητάει με τους αναγνώστες μας τα θέματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Από τις αρχές Απριλίου 2019 αποτελεί την αρχισυντάκτρια των διεθνών θεμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ