19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

3η Αυγούστου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1951: Ιδρύεται η ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά). Ήταν ελληνικό πολιτικό κόμμα, που έδρασε, κυρίως, από το 1951 ως το 1967, διέκοψε τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια της Χούντας και επανήλθε το 1974. Ήταν το μεγαλύτερο νόμιμο κόμμα της Αριστεράς την περίοδο εκείνη, με σημαντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στις εκλογές του 1958, έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό, που είχε λάβει κόμμα της Αριστεράς ως το 2015, φθάνοντας το 24,42% με 79 έδρες, όντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά τη Μεταπολίτευση επανήλθε χωρίς όμως, τη δυναμική του παρελθόντος, για να διαλυθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η ΕΔΑ ιδρύθηκε ως συνασπισμός κομμάτων της Αριστεράς, με την πρωτοβουλία του, εκτός νόμου τότε, Κ.Κ.Ε., με πρόεδρο τον Ιωάννη Πασαλίδη. Την ιδρυτική διακήρυξη υπέγραψαν μικρά αριστερά κόμματα, που ήταν νόμιμα εκείνη την περίοδο: το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος του Ι. Πασαλίδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Κόμμα Αριστερών Φιλελευθέρων των Νεόκοσμου Γρηγοριάδη και Σταμάτη Χατζημπέη και το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Μιχαήλ Κύρκου. Ο βασικός κορμός των στελεχών της ήταν μέλη του Κ.Κ.Ε., το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου από το 1947, όπως και οι Εμμανουήλ Πρωιμάκης και οι στρατηγοί Σαράφης, Χατζημιχάλης και Αυγερόπουλος.


1981: Ξεκινά απεργία διαρκείας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις ΗΠΑ. Τα μέλη του σωματείου, 13.000 στον αριθμό, σταδιακά, απολύθηκαν από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ronald Reagan, ο οποίος πραγματοποιούσε δυναμική επίδειξη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του.


1996: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, η Νίκη Μπακογιάννη σπάει το ρεκόρ των 2 μέτρων στο άλμα εις ύψος. Με την επίδοσή της στα 2,02 μ., κατέκτησε την πρώτη θέση. Μάλιστα, κέρδισε μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ γκίνες, καθώς ήταν η πρώτη αθλήτρια με τη μεγαλύτερη διαφορά (32 πόντοι) σωματικού ύψους (1,70μ.) και του ύψους που υπερέβη (2,02μ).


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ