14.5 C
Athens
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Πολιτική Ελλάδα Η υπολειτουργία του δημοσίου και η εμμονή με την ασφάλεια

Η υπολειτουργία του δημοσίου και η εμμονή με την ασφάλεια


Του Χρήστου Τσολάκη,

Από την έναρξη εργασιών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ξεχώρισε η αναγγελία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη για πρόσληψη 1500 Αστυνομικών με την ανασύσταση της ομάδας Δέλτα.

Με αυτήν την αναγγελία πραγματικά φαίνεται ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που έχει χαράξει εδώ και χρόνια και δεν είναι άλλος από την μονόπλευρη ενίσχυση του αστυνομοκρατούμενου κράτους, θυσιάζοντας το βασικό γρανάζι που πρέπει να έχει κάθε κράτος που δεν είναι άλλο από το παραγωγικό και ελεγκτικό Δημόσιο. Απόδειξη ο πινάκας που δημοσίευσε πριν μερικούς μήνες η Eurostat για την αναλογία αστυνομικού ανά 100.000 πολίτες για το 2016. Η Ελλάδα κατακτά την 3η θέση με 492, με τις μόνες χώρες να την προσπερνούν να είναι η Μάλτα και η Κύπρος.

Κι όμως πάλι με πίνακα της Eurostat για το 2016 στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι περίπου το 18% των συνολικών εργαζομένων της Χώρας κατακτώντας την 11η θέση, με τις Σκανδιναβικές χώρες να κατακτούν την κορυφή όπως η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία. Χώρες όπου σύμφωνα με την τελευταία Διεθνή έκθεση Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης καταλαμβάνουν πολύ υψηλές θέσεις με την Νορβηγία να απολαμβάνει την Κορυφή της λίστας, την Σουηδία την 7η θέση και την Δανία την 11η.

Πραγματικά αν αναλογιστούμε ότι μέσα σε αυτούς τους Δημοσίους Υπαλλήλους πάνω από 10.000 είναι κληρικοί, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός απασχολούμενων σε αστυνομία και στρατό (που φυσικά είναι απαραίτητος ειδικά στην χώρα μας για την ασφάλεια), θα έπρεπε να υπάρχει έντονος προβληματισμός στο πόσοι τελικά είναι οι «ενεργοί» δημόσιοι υπάλληλοι στην χώρα.

Αντιθέτως το μόνο ενδιαφέρον της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η ενίσχυση του αστυνομοκρατούμενου κράτους με την ανασύσταση της ομάδας Δέλτα που δημιουργήθηκε το 2009 από την ΝΔ, χωρίς να έχει ειπωθεί καμία κριτική από τους αρμόδιους για το πώς δρούσε. Μάλλον για αυτούς δρούσε πολύ σωστά με τις αναίτιες επιθέσεις απέναντι σε πολίτες, φοιτητές, συνταξιούχους, όπως το χτύπημα διαδηλώτριας με δίκυκλο προκαλώντας της βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, συντριπτικό κάταγμα αριστεράς κλείδας και σπάσιμο όλων των εμπρόσθιων αριστερών πλευρών, ενώ ένα άλλο περιστατικό ήταν και η δημοσίευση βίντεο που άνδρες της ομάδας Δέλτα «φόρτωναν» ενοχοποιητικά στοιχεία σε συλληφθέντα διαδηλωτή.

Αντικρίζοντας το παρελθόν αυτής της ομάδας και της πεισματικής άρνησης κριτικής αυτού του παρελθόντος από την κυβέρνηση μου έρχεται στο μυαλό μια ρήση του George Santayana: «Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει».


Χρήστος Τσολάκης

Γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1998 και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Σεπτέμβριο του 2017. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Είναι γνώστης αγγλικών και γαλλικών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μία κριτική για την ταινία “The Platform”

Της Μαρίας Μαλανδράκη, Η Υπόθεση Μέσα σε μια φυλακή ο Γκόρενγκ ξυπνάει στο επίπεδο 48. Εκεί γνωρίζει τον συγκάτοικό του, Τριμαγκάσι, ο οποίος έπειτα από τις...

Η άνοδος και η πτώση της πρώτης Αυτοκρατορίας στον κόσμο

Της Μαρίλιας Πλατσά, Η γέννηση της πρώτης γνωστής Αυτοκρατορίας χρονολογείται περίπου στο 2300 π.Χ. στην περιοχή της Μεσοποταμίας. Τον τίτλο του αυτοκράτορα έλαβε ο Βασιλιάς...

Το «μεγάλο στοίχημα» της ΕΡΤ έχει ονοματεπώνυμο και επιτυχία

Της Σοφίας Λιάτη, Η ΕΡΤ, ύστερα από χρόνια, έκανε επιτέλους αισθητή την παρουσία της στο ελληνικό κοινό, αλλά και στα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια, καθώς η...

Σιέρα Λεόνε: Άστοχες κυβερνητικές προσπάθειες και μία οικονομία που οδηγεί τους ανθρώπους της στα πρόθυρα της εξαθλίωσης

Της Αγγελικής Ευαγγελακοπούλου, Η Σιέρα Λεόνε (Sierra Leone) αποτελεί ένα μικρό κράτος της αφρικανικής ηπείρου που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της. Πρωτεύουσά της είναι η...
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.