21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟι νέες περιπέτειες του κ. Πολάκη

Οι νέες περιπέτειες του κ. Πολάκη


Της Κατερίνας Κοντογιάννη,

Ένταση έχει προκληθεί στην Βουλή -και όχι μόνο- εξαιτίας της συμπεριφοράς του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη και την άρση της Βουλευτικής ασυλίας του.

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα αυτά;

Την Τετάρτη που μας πέρασε η επιτροπή Δεοντολογίας με πλειοψηφία ( 8 υπέρ – 2 κατά) εισηγήθηκε την άρση της βουλευτικής ασυλίας εξαιτίας δύο δικογραφιών για το πρόσωπο του κ. Πολάκη που εστάλησαν στην Βουλή. Πρέπει να αναφερθούμε στο περιεχόμενο των δύο δικογραφιών. Η πρώτη δικογραφία κατά Πολάκη σχηματίστηκε μετά από μήνυση του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, για παράνομη καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας. Ο πρώην υπουργός τηλεφώνησε στον κεντρικό τραπεζίτη λίγο πριν εξεταστεί η υπόθεση που αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα με το μεγάλο καταναλωτικό δάνειο που έλαβε από την Attica Bank. Εκείνη η συνομιλία διέρρευσε χωρίς να συναινεί ο κ. Στουρνάρας σε Μέσο φιλικά προσκείμενο στην τότε κυβέρνηση. Η δεύτερη κατά Πολάκη, σχηματίστηκε μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή. Σε κάθε περίπτωση οι δύο υποθέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας θα εισαχθούν στην Ολομέλεια στις 31 Ιουλίου προκειμένου να ψηφισθεί, αν τελικά θα υπάρξει παραπομπή στην τακτική δικαιοσύνη.

Με την ανακοίνωση αυτών, υπήρξε έντονη αντίδραση από την πλευρά της πρώην κυβέρνησης και νυν αντιπολίτευσης που οδήγησε στην έξοδο από την επιτροπή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος αργότερα υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία παραβίασε «όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής». Ο ίδιος ο Κ. Πολάκης με μια δημοσίευσή του στο Facebook κάνει λόγο για πολιτικό ρεβανσισμό, οργανωμένο με «ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση να κρατούν φανάρι».Η ανάρτηση του: «Πολιτικός ρεβανσισμός-πολιτική δειλία-προαποφασισμένη και οργανωμένη διαδικασία. Κρατάνε φανάρι το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Δεν τολμούν να φτιάξουν προανακριτική για να είναι εν κρυπτό απ το λαό αυτά που θα πω. Σιγά μην κλάψω. Σιγά μην φοβηθώ». Ραντεβού στην ολομέλεια που θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία η άρση ασυλίας μου (που είχε ήδη αποφασιστεί για Τετάρτη 31 Ιουλιου από χτες πριν καν συνεδριάσει η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής σήμερα!!) Εκεί θέλετε δε θέλετε θα ακουστούν όλα!».

Ο κ. Πολάκης, πέραν της δημοσίευσης, αναφερόμενος στην άρση της ασυλίας του έκανε κάποιες δηλώσεις στο KONTRA CHANNEL όπου, μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο ίδιος ζήτησε από τη στιγμή που ο εισαγγελέας έστειλε στη Βουλή δύο μηνύσεις εναντίον του να τον πάνε με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών και να στηθεί ειδική προανακριτική επιτροπή και ειδικό δικαστήριο. Επιπλέον, πρόσθεσε πως με αυτούς τους δύο ανθρώπους (κύριους Στουρνάρα και Πουλή) δεν έχει προσωπικά και ασχολήθηκε με αυτούς, λόγω της θέσης του ως Υπουργός όπου «ανακάλυψε τις βρομιές της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, που ένα εξέχον μέλος ήταν ο κ. Πουλής» και «ασχολήθηκε και ανακάλυψε πάλι με το ΚΕΕΛΠΝΟ τις απευθείας αναθέσεις και τον τσάμπα αέρα και κοπανιστό χρήμα που πήρε η γυναίκα του κυρίου αρχιτραπεζίτη, του Στουρνάρα». Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως: «Δεν είναι προσωπικοί οι λόγοι της αντιπαράθεσής μας, είναι βαθύτατα πολιτικοί και πολιτικά συμπεριφέρθηκα και τους είπα αυτά που τους είπα». Τέλος, αναφερόμενος στον νόμο περί ευθύνης Υπουργών τόνισε ότι «ο νόμος αυτός δεν κρύβει αλλά εμφανίζει». Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί πως πριν λίγο καιρό ο κ. Πολάκης -που πλέον κρύβεται πίσω από τον σχετικό νόμο- σε παλαιότερη συνέντευξή του, πάλι στο KONTRA CHANNEL, τον είχε χαρακτηρίσει ως «τον πιο βρώμικο νόμο που έχει ψηφιστεί» λέγοντας, επίσης, ότι «έτσι όπως τα έχει κάνει, μπορεί και να μην τιμωρηθεί κανείς για τίποτα».

Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης αναφέρει: «ο εισαγγελέας που είδε τον φάκελο έκρινε ότι τα δύο αδικήματα είναι άσχετα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών…Οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και οι δύο εισαγγελείς που έκριναν ξέρουν καλύτερα νομικά και από τον κ. Πολάκη, τον κ. Τζανακόπουλο και από εμένα είπαν ότι αυτά τα αδικήματα είναι απλού βουλευτή και γι’ αυτό ζητείται η άρση ασυλίας». Απαντώντας στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρξε βιασύνη για την συνεδρίαση της επιτροπής Δεοντολογίας ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι «ο εισαγγελέας από τον Μάρτιο μας είχε στείλει δύο υποθέσεις. Αν δεν απαντήσει η Βουλή  σε τρεις μήνες τότε προκύπτει ότι το κοινοβούλιο δεν έχει δώσει άρση ασυλίας. Είχαμε ήδη συμπληρώσει 2,5 μήνες με τον χρόνο να έχει διακοπεί λόγω της προκήρυξης εκλογών». Ενώ, τέλος, σημειώνει ότι «η φερόμενη καταγραφή ήταν κακούργημα. Τέσσερις ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών άλλαξε το συγκεκριμένο αδίκημα και είναι πλημμέλημα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, είχε υπουργό που ελεγχόταν γι αυτό το αδίκημα και άλλαξε τη διάταξη».

Εν κατακλείδι, τα πάντα θα φανούν και θα ξεκαθαριστούν σε λιγότερο από μία βδομάδα. Πάντως, έχουμε συνηθίσει τις «τούμπες» του κ. Πολάκη, τον στρουθοκαμηλισμό της προηγούμενης κυβέρνησης και τις εξόφθαλμες προσπάθειες του ΣΎΡΙΖΑ να «μαζέψει τα σπασμένα του».


Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.