24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑνάπτυξηΗ σημασία της Ρεβυθούσας στην ελληνική οικονομία

Η σημασία της Ρεβυθούσας στην ελληνική οικονομία


Του Σωτήρη Σωτηρίου,

Ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι αναμφίβολα η γεωπολιτική της θέση. Η αξία της γεωπολιτικής θέσης της χώρας είναι τρισυπόστατη, έχοντας ως διαστάσεις την ευρωπαϊκή, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη βαλκανική, ως η κυριότερη οικονομική και στρατιωτική δύναμη των Βαλκανίων, όπως και τη μεσογειακή, ως μια νησιωτική χώρα που βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και συνιστά ενεργειακό σταυροδρόμι. Ουσιαστικά, η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρών και πολλαπλών δυνατοτήτων που πρέπει να αξιοποιηθούν, ώστε να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος της οικονομικής ανάπτυξης. Μέσω αυτής, η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης συγκριτικό πλεονέκτημα στον κλάδο της ναυτιλίας, ο οποίος στηρίζει το διεθνές εμπόριο, συνεισφέροντας στην οικονομική άνθιση και ήπια ισχύ της χώρας.

Ενέργεια και ναυτιλία για την Ελλάδα είναι δύο κλάδοι που δεν παρουσιάζουν απλά κερδοφορία, αλλά αποτελούν και δύο τομείς που για την εκάστοτε οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Στο πλαίσιο των κλάδων αυτών, αξίζει να γίνει αναφορά σε ένα μικρό και για πολλούς άγνωστο νησί του Σαρωνικού, του οποίου η σημασία για την ελληνική οικονομία είναι μεγάλη. Το νησί αυτό δεν είναι άλλο παρά η Ρεβυθούσα.

Η Ρεβυθούσα είναι ένα μικρό, μη κατοικημένο νησί στο Σαρωνικό με έκταση μόλις 0,18 τετ.χλμ., στον κόλπο των Μεγάρων, δυτικά της Σαλαμίνας, που από το 1999 λειτουργεί ως Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Ουσιαστικά αποτελεί μια ευέλικτη πηγή εισόδου φυσικού αερίου, αφού δεν γίνεται μέσω αγωγών, μία σπουδαία εθνική υποδομή που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 13 αντίστοιχους σταθμούς που λειτουργούν στο χώρο της Μεσογείου και της Ευρώπης, καθώς κι ένα σημαντικό ενεργειακό κεφάλαιο για την Ελλάδα που παρέχει ενεργειακή τροφοδοσία. Ο Τερματικός Σταθμός διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες αεριοποίησης για να υποδεχθεί εισαγωγές LNG στη χώρα, ενώ μετά και την αναβάθμισή του διαθέτει μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, εξασφαλίζοντας ασφάλεια εφοδιασμού και τροφοδοσία της χώρας με αέριο. Πλέον, η Ρεβυθούσα έχει 3 δεξαμένες αυξημένης χωρητικότητας, ικανές να ανταποκριθούν στις ενεργειακές απαιτήσεις. Ταυτόχρονα, ενισχύει μια ακόμη πτυχή για την Ελλάδα, αυτή του ρόλου της ως διαμετακομιστικό κέντρο με οφέλη τόσο στον τομέας της ενέργειας, όσο και της ναυτιλίας που θα αναλάβει να υλοποιήσει τη μεταφορά του LNG.

Επιπλέον, τώρα, το νησί αυτό καθίσταται για έναν ακόμη λόγο ιδιαίτερα σημαντικό. Το LNG προσελκύει το ναυτιλιακό ενδιαφέρον, διότι παρουσιάζει περιβαλλοντικά οφέλη αφενός με λιγότερες εκπομπές ρύπων, αλλά και αφετέρου επιφέροντας εξοικονόμηση στο κόστους καυσίμου. Γι’αυτούς το λόγους άλλωστε, η ευρεία χρήση του LNG αποτελεί έναν από τους φιλόδοξους στόχους του IMO για λιγότερες εκπομπές CO2. Παράλληλα, ενεργοποιείται και το ενδιαφέρον του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος αναζητά ευκαιρίες χρηματοδότησης της «Πράσινης Ναυτιλίας». Έτσι, η Ρεβυθούσα είναι μια σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τη θέση της στην παγκόσμια ναυτιλία, όσον αφορά το ευοίωνο μέλλον του LNG. Αποτελεί μια εθνική υποδομή-πρότυπο, που πρέπει να αξιοποιηθεί, να αναβαθμιστεί και να οδηγήσει και σε περαιτέρω επενδύσεις σε αντίστοιχες υποδομές. Η πλήρης αξιοποίησή της οδηγεί σε σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι τα εξής: η ασφάλεια εφοδιασμού, η διαφοροποίηση πηγών, ο ανταγωνισμός και η μείωση του κόστους. Η Ρεβυθούσα ενισχύει το ρόλο της χώρας στον ενεργειακό και ναυτιλιακό κλάδο και συνιστά αναντίρρητα κλειδί στην περαιτέρω ανάπτυξη.

Μείωση της φορολογίας για παροχή κινήτρων, ισχυρότερη χρηματοδότηση για υλοποίηση καινοτόμων κυρίως ιδεών, αλλά και επενδύσεις σε παρόμοιες υποδομές αναμφίβολα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και είναι επιτακτικές κινήσεις. Άλλωστε, η έγκαιρη και αποτελεσματική εκμετάλλευση ευκαιριών ανοίγει το δρόμο προς την οικονομική άνθιση.


Σωτήρης Σωτηρίου
Γεννήθηκε το 1998 στην Αθήνα, σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, συνέδρια και σεμινάρια γύρω από τα διεθνή και οικονομικά ζητήματα. Γνωρίζει 3 ξένες γλώσσες, αρθρογραφεί κυρίως για ευρωπαϊκά θέματα και έχει κάνει διαδικτυακά μαθήματα σχετικά με τα οικονομικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ