17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

24η Ιουλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1783: Γεννιέται ο Σιμόν Μπολιβάρ, ο στρατηγός, που έγινε ήρωας για τη Βενεζουέλα, το Περού, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τον Παναμά και τη Βολιβία. Ξεκίνησε τις αντιστασιακές του ενέργειες το 1808 κατά του Ιωσήφ Βοναπάρτη. Το 1813 ηγήθηκε της εισβολής στη Βενεζουέλα και στις 6 Αυγούστου του ίδιου έτους ίδρυσε τη δεύτερη δημοκρατία της Βενεζουέλας. Βοήθησε στην ανεξαρτησία της Κολομβίας, του Περού, του Ισημερινού και της Βολιβίας. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1828 έγινε απόπειρα κατά της ζωής του, η οποία στέφθηκε από αποτυχία. Ο Μπολιβάρ αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή το 1830 με σκοπό να φύγει στην Ευρώπη. Πολλά από τα πράγματά του βρίσκονταν στη Γαλλία αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει ο ίδιος, αφού πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 1830 στη Κολομβία.


1802: Ο Αλέξανδρος Δουμάς γεννιέται στο χωριό Βιγιέρ-Κοτρέ της Γαλλίας. Το 1822 ανέλαβε θέση αντιγραφέα για τον δούκα της Ορλεάνης και μελλοντικό βασιλιά της Γαλλίας, Λουδοβίκο Φίλιππο. Το 1825 ξεκινά η πορεία στη συγγραφή θεατρικών έργων. Το 1829 έγινε γνωστός με το έργο «Ο Ερρίκος Γ’ και η Αυλή του». Το επόμενο έτος συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση του Ιουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας έφερε εις πέρας μία σημαντική αποστολή. Έγραψε πολλά μυθιστορήματα όπως «Οι τρεις Σωματοφύλακες», «Ο Κόμης Μοντεχρήστος» και «Η μαύρη τουλίπα». Τον Σεπτέμβριο του 1870 έμεινε παράλυτος και έμεινε στο σπίτι του γιου του, όπου απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου.


1923: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης μεταξύ της Τουρκίας και των συμμαχικών δυνάμεων της Ανταντ. Η συνθήκη αυτή υπεγράφη από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, τη Γαλλική Αυτοκρατορία, την Ιαπωνία, το Βασίλειο της Ιταλίας, το Βασίλειο της Ελλάδας και το Βασίλειο της Ρουμανίας και λειτούργησε ως συνθήκη ειρήνης στη θέση της αποτυχημένης, λόγω της έξαρσης του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Συνθήκης των Σεβρών. Υπήρξε καρπός των διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα στο Συνέδριο Ειρήνης της Λοζάνης (1922-1923) και όρισε τα γεωγραφικά σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής προσπάθειας, είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για την ανταλλαγή των πληθυσμών.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ