14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

23η Ιουλίου


Το Σαράντη Κοιλανίτη,

1952: Το Κίνημα των Ελευθέρων Αξιωματικών στην Αίγυπτο, περατώνει πραξικόπημα κατά του βασιλιά Φαρούκ. Οι κινηματίες, υπό την ηγεσία του Μοχάμεντ Ναγκουίμπ και του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσσερ ανέτρεψαν τον Αιγύπτιο μονάρχη και έθεσαν τέλος στην περίοδο εξουσίας της δυναστείας του Μοχάμεντ Άλι στην Αίγυπτο και το Σουδάν. Το μεταρρυθμιστικό πλάνο τους σύντομα επεκτάθηκε και το αιγυπτιακό κράτος μετατράπηκε στη Δημοκρατία της Αιγύπτου. Τις εξελίξεις αυτές τροφοδότησαν ο αραβικός εθνικισμός και ο αντιιμπεριαλισμός κατά των Βρετανών αποικιοκρατών, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν και αφορμή για την εκδήλωση μετέπειτα νέων εθνικιστικών εξεγέρσεων στην υπόλοιπη Αφρική και τον αραβικό κόσμο.


1974: Καταρρέει το καθεστώς της Χούντας των Αθηνών έπειτα από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό ζήτημα. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο απογύμνωσε την κυβέρνηση που ήλεγχε ο Ιωαννίδης και εξέθεσε την ανετοιμότητα και την ανικανότητά της να αντεπεξέλθει στην κρίση που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου. Ως αποτέλεσμα, συγκλήθηκε σύσκεψη ανώτατων αξιωματικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και πολιτικών αρχηγών και αποφασίστηκε η επιστροφή στον κοινοβουλευτισμό. Αρχικά προκρίθηκε η λύση σχηματισμού κυβέρνησης από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε η ανάληψη της εξουσίας από τον εξόριστο στο Παρίσι, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Ελλάδα πέρασε στην εποχή της Μεταπολίτευσης, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και μια διαδικασία «αποχουντοποίησης» του κρατικού μηχανισμού.


2018: Ξεσπούν στην Αττική πυρκαγιές στην Κινέττα και στο Νταού Πεντέλης, από όπου θα επεκταθούν αργότερα στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι. Οι ευνοϊκές για την εξάπλωση πυρκαγιάς συνθήκες σε συνδυασμό με την καθυστερημένη και ανεπαρκή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού θα έχουν ως αποτέλεσμα 102 θανάτους, γεγονός που κατέστησε τις πυρκαγιές αυτές τις πιο θανατηφόρες στη νεοελληνική Ιστορία. Σύμφωνα με επίσημα πορίσματα, η πυρκαγιά στην Κινέττα προήλθε από καλώδιο σε κωλώνα της ΔΕΗ, ενώ εκείνη στο Νταού από την αμέλεια ενός 65χρονου.


 

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ