19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΝέα κοινοβουλευτική περίοδος: Εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων

Νέα κοινοβουλευτική περίοδος: Εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων


Του Γιώργου Κωστόπουλου,

Πριν λίγες μέρες διεξήχθη στη Βουλή η εκλογή του νέου Προέδρου του Κοινοβουλίου  και των λοιπών αντιπροέδρων, ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η νέα κοινοβουλευτική περίοδος. Πρόεδρος ανεδείχθη με ρεκόρ ψήφων ο βουλευτής Ιωαννίνων  της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος  Τασούλας, καθώς συγκέντρωσε 283 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων.

Συγκεκριμένα την πρόταση Τασούλα υποστήριξαν με τη ψήφο τους η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, το ΚΙΝ.ΑΛ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25, με την κοινοβουλευτική ομάδα του Κ.Κ.Ε. να δηλώνει παρών. Η καθολική αυτή στήριξη προς τον νέο Πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ ψήφων που κατείχε από τον Φεβρουάριο του 2015 η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κατά τις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Τασούλας έκανε λόγο για ταύτιση του Κοινοβουλίου με το πολιτικό σύστημα, το οποίο όπως τόνισε χρίζει βελτιώσεων. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε πως πρέπει ‘’Να καταλάβει ο ελληνικός λαός με την συμπεριφορά μας ότι το εθνικό κοινοβούλιο, το αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα, μπορεί με βελτιώσεις και αυτοκριτική να τον κάνει να νιώθει περήφανος για αυτό’’.

’Είναι δύσκολο έργο, κολοσσιαίο, αλλά δεν είναι έργο σισύφειο, που να αποτύχουμε. Κι αξίζει τον κόπο η εξακομματική Βουλή σε συνεργασία να επιχειρήσει αυτό το συμβολικό έργο. Την αναβάθμιση της συμβολικής αξίας του Κοινοβουλίου στα μάτια του ελληνικού λαού, γιατί αυτή η συμβολική αξία του Κοινοβουλίου υπέστη τρομερά πλήγματα ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια’’ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η τελετή παράδοσης από τον απελθών Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, δείγμα της επιστροφής του Κοινοβουλίου και των πρακτικών του σε ομαλές για τη δημοκρατία μέρες.

Λίγες ώρες αργότερα πραγματοποιήθηκε και η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων του κοινοβουλίου. Α’ Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης με 290 ψήφους υπέρ και 5 παρών σε σύνολο 295 ψηφισάντων. Β’ Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου με 212 υπέρ και 83 παρών. Γ’ Αντιπρόεδρος εξελέγη ο επίσης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Μπούρας με 273 ψήφους υπέρ και 22 παρών. Δ’ Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Δημήτρης Βίτσας με 282 ψήφους υπέρ και 13 παρών. Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με 214 ψήφους υπέρ και 81 παρών. ΣΤ’ Αντιπρόεδρος εξελέγη ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Γιώργος Λαμπρούλης με 273 ψήφους υπέρ και 22 παρών. Ζ’ Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Απόστολος Αβδελάς με 180 ψήφους υπέρ και 115 παρών. Τέλος, Η’ Αντιπρόεδρος της Βουλής εκλέχθηκε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα με 243 ψήφους υπέρ και 53 παρών.

Για το αξίωμα των Κοσμητόρων ψήφισαν συνολικά 295 βουλευτές. Από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη ο Νικόλαος Βασίλειος Υψηλάντης και η Άννα Μάνη Παπαδημητρίου. Από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α εξελέγη ο Μάριος Κάτσης.

Για το αξίωμα των Γραμματέων από τη Νέα Δημοκρατία εξελέγησαν οι: Ευάγγελος Λιάκος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Βασίλης Βασιλειάδης και η Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα. Από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α εξελέγη η Ραλία Χρηστίδου και από το ΚΙΝ.ΑΛ ο Απόστολος Πάνας.

Το ελληνικό κοινοβούλιο, μετά από επτά χρόνια, δεν φιλοξενεί στις τάξεις του ακραία στοιχεία, μιας που ο ελληνικός λαός έστειλε τους φασίστες εκτός Βουλής. Έτσι, η επιστροφή στην ομαλότητα είναι πλέον προ των πυλών, κάτι που φάνηκε από την έναρξη ήδη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Η συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων πρέπει να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και προς αυτή τη κατεύθυνση οφείλουν να κινηθούν προπαντός να μέλη του νέου κοινοβουλίου στα οποία ο ελληνικός λαός έδωσε τη δυνατότητα εκπροσώπησης του.


Γιώργος Κωστόπουλος

Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το διάστημα αυτό σπουδάζει Δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε ιδιωτικό Ινστιτούτο εκπαίδευσης. Έχει προηγούμενη εμπειρία στην αρθρογραφία καθώς την περίοδο 2016-2017 υπήρξε αρθρογράφος για διάφορα site ποικίλης ύλης, ενώ από τις αρχές του 2018 είναι ιδρυτής και διαχειριστής ενημερωτικού group αθλητικού περιεχομένου στα social media. Από ξένες γλώσσες γνωρίζει αγγλικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.