16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔολοφονία Αμερικανίδας βιολόγου: Το χρονικό ενός ακόμα στυγερού εγκλήματος

Δολοφονία Αμερικανίδας βιολόγου: Το χρονικό ενός ακόμα στυγερού εγκλήματος


Της Δέσποινας Παρασκευοπούλου,

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για τη δολοφονία της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου, Suzanne Eaton, έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η Ελληνική Αστυνομία στην Κρήτη, μετά τη σύλληψη του 27χρονου δράστη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ήταν απόγευμα της 30ης Ιουνίου 2019, όταν η θανούσα έφθασε από την Γερμανία στο συνεδριακό κέντρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμβάρι, του Δήμου Πλατανιά Χανίων. Σκοπός της άφιξης της ήταν η συμμετοχή της στο παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο, που πραγματοποιούνταν εκεί από 1 έως 5 Ιουλίου 2019.

Στην Κρήτη βρισκόταν για τέταρτη φορά, συμμετέχοντας σε παρόμοια συνέδρια, ενώ την 4η Ιουλίου επρόκειτο να παρουσιάσει στους συνέδρους τα αποτελέσματα των ερευνών της. Το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου, αμέσως μετά το γεύμα, μετέβη στο δωμάτιό της, φόρεσε αθλητική περιβολή και βγήκε για το καθιερωμένο περπάτημα αφήνοντας το κινητό τηλέφωνο και τα λοιπά προσωπικά της αντικείμενα στο δωμάτιο που διέμενε εντός του χώρου της Ακαδημίας. Μετά τη δήλωση της εξαφάνισης και τον εντοπισμό της σορού της θανούσας, η αστυνομία προχώρησε άμεσα και μεθοδικά στη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία κατέληξε στον 27χρονο δράστη.

Από τη νεκροψία – νεκροτομή που πραγματοποιήθηκε, προσδιορίστηκε ο χρόνος θανάτου το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου 2019, ενώ εντοπίστηκαν ευρήματα που παρέπεμπαν σε ασφυκτικό θάνατο. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το πτώμα έφερε πολλαπλά κατάγματα πλευρών και προσώπου, καθώς και κακώσεις στα χέρια. Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι τις μεσημβρινές ώρες της 2ας Ιουλίου 2019 εντόπισε τη θανούσα να κινείται πεζή με κατεύθυνση το μνημείο πεσόντων Ευέλπιδων και έχοντας ως κίνητρο την σεξουαλική της κακοποίηση, τη χτύπησε δύο φορές με το αυτοκίνητό για να την ακινητοποιήσει.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, έχοντας χάσει τις αισθήσεις της, την τοποθέτησε στο πορτμπαγκάζ και τη μετέφερε στο φρεάτιο εξαερισμού του πολεμικού καταφυγίου, όπου την απέρριψε, αφού προηγουμένως τη βίασε. Ακολούθως, επανατοποθέτησε στο στόμιο παλέτα που προϋπήρχε και κατευθύνθηκε σε παρακείμενο νεκροταφείο, όπου καθάρισε επιμελώς το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, για να εξαφανίσει τυχόν ίχνη και πειστήρια.

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δολοφόνου της βιολόγου

Τα στοιχεία της ταυτότητας και φωτογραφίες του 27χρονου Χανιώτη από το Μάλεμε, o οποίος συνελήφθη για την υπόθεση ανθρωποκτονίας της 60χρονης Βιολόγου Σούζαν Ητον, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων. Πρόκειται για τον Παρασκάκη Ιωάννη του Αποστόλου και της Μαρίας, που γεννήθηκε το 1992 στα Χανιά Κρήτης, ο οποίος εξεταζόμενος ως βασικός ύποπτος για τη συγκεκριμένη ανθρωποκτονία, ομολόγησε την πράξη του και θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγο Κωνσταντίνο Λαγουδάκη, ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που κατηύθυνε τις έρευνες της ΕΛΑΣ, ήταν η ανεύρεση πρόσφατων ιχνών από ρόδες οχήματος σε αγροτεμάχιο, που οδηγεί στο φρεάτιο του καταφυγίου, όπου και εντοπίστηκε η σορός της δολοφονηθείσας. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τη θέση της σορού, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η θανούσα μεταφέρθηκε στο σημείο αυτό. Η πραγματικότητα σε ένα τέτοιο έγκλημα ξεπερνάει τη λογική. Στη θέση της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ιτον θα μπορούσε να έχει βρεθεί οποιαδήποτε γυναίκα. Θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, ενώ στη θέση του φερόμενου ως εγκληματία, θα μπορούσε να είναι ακόμα και ο άντρας της διπλανής πόρτας!

Δυστυχώς, αυτοί που βιάζουν, κακοποιούν ή δολοφονούν είναι όντως «τέρατα», άσχετα με το αν μοιάζουν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται. Όμως, πέρα από αυτό, πρέπει και ως κοινωνία να ασχοληθούμε επιτέλους με το βασικό ερώτημα: Γιατί αυτές οι πράξεις συμβαίνουν καθημερινά και πώς θα τις εξαφανίσουμε; Οι γυναίκες ανά τον κόσμο μάχονται αδιάκοπα για τα δικαιώματα τους, σε έναν κόσμο που δείχνει να τους γυρνάει την πλάτη. Είναι χρέος μας ως άνθρωποι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.


Δέσποινα Παρασκευοπούλου

Γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση. Έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Δημόσιες Πολιτικές, συμμετέχοντας παράλληλα σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό γιατί πιστεύει ότι όσο περισσότερο δίνουμε τόσο περισσότερο έχουμε, όσο περισσότερο αγαπάμε τόσο περισσότερο μας αγαπούν.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ