21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΣίφνος: Η χρυσή τομή

Σίφνος: Η χρυσή τομή


Της Ευγενίας Κολοβού,

Μήπως είσαι από τους ανθρώπους που ονειρεύονται το ιδανικό καλοκαίρι για αυτούς -χαλαρά – με μια μπύρα αγκαλιά, λίγη παρέα και καλή, σε μια παραλία αραχτοί; Σκόρπια στο Αιγαίο και μακριά από τα πολλά φώτα, θα βρεις τη Σίφνο με την φανταχτερή αμμουδιά της, την λαχταριστή παραδοσιακή κουζίνα της και τα πολυάριθμα εκκλησάκια της. Λίγος είναι ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώσει κανείς στις μικρές αυτές λεπτομέρειες του νησιού για να το αγαπήσει. Κι αν δεν πείστηκες ακόμη, είναι επειδή δεν είδες τα κρυστάλλινα νερά του.

  Αν επιλέξεις να έχεις ως έδρα του ταξιδιού σου το λιμάνι της Σίφνου, γρήγορα θα καταλάβεις ότι πρόκειται για μια «γειτονιά, τόση- όση» που λέμε, αφού ό,τι χρειαστείς είναι μέσα στα πόδια σου, χωρίς την περιττή «φλυαρία»! Καφετέριες, beach bars, ταβέρνες, παντοπωλεία, boutique με ιδιαίτερα κοσμήματα και φυσικά η υπέροχη παραλία των Καμάρων. Οι Καμάρες είναι το μεγαλύτερο παραλιακό χωριό και πήρε το όνομά του από τις πολλές σπηλιές που υπήρχαν στην βραχώδη νότια ακτή του όρμου. Η παραλία στη περιοχή είναι αμμουδερή, σε άλλα σημεία είναι οργανωμένη και σε άλλα έχει τα δέντρα και τις καλαμωτές να σου κρατάνε σκιά. Είναι κατάλληλη για ρακέτες και ξέφρενο παιχνίδι με παιδιά. Η θάλασσα της δε, είναι πεντακάθαρη σε σημείο που τα ψάρια κολυμπάνε μέχρι έξω. Έναν καφέ, την παρέα σου και το αντηλιακό σου… Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Αν θες να αλλάξεις λίγο παραστάσεις, πάρε τη τοπική συγκοινωνία και πήγαινε στην πρωτεύουσα του νησιού, την Απολλωνία. Κάνε μια βόλτα στα αμέτρητα στενά σοκάκια του τόπου και βγάλε αναμνηστικές φωτογραφίες πλάι στα χαρακτηριστικά λευκά σπιτάκια της Σίφνου με τις όμορφες βουκαμβίλιες. Ίσως σου κάνει εντύπωση το πλήθος των ναών που θα συναντήσεις στο πέρασμα σου. Πράγματι, το νησί έχει μια εκκλησία για κάθε μέρα του χρόνου! Εντυπωσιακό ε; Κλείσε τη βραδιά σου με ένα γευστικό δείπνο «στου Αποστόλη το κουτούκι» και πραγματικά θα γλύφεις τα δάχτυλά σου! Δε νοείται  να ταξιδέψεις στη Σίφνο και να μην δοκιμάσεις την παραδοσιακή ρεβυθάδα του νησιού, το «μαστέλο» (αρνάκι ή κατσικάκι) και το τυρί «μανούρα» που σβήνεται με κρασί. Εναλλακτικά, στον κεντρικό δρόμο της Απολλωνίας υπάρχουν πολύ ιδιαίτερα μπαράκια με χαμηλό φωτισμό, όπου μπορείς να απολαύσεις το κοκτέιλ σου.

Την επόμενη ημέρα ρίξε μια βουτιά στην άλλη πολύ γνωστή παραλία της Σίφνου, στον «Πλατύ Γιαλό». Εκεί η παραλία έχει και βοτσαλάκι και άμμο, ενώ περιορίζεται από κάποιους ψηλούς βράχους στα πλαϊνά της. Ένα ταβερνάκι στα δεξιά της παραλίας είναι πάντα πρόθυμο να σε εξυπηρετήσει, αν νιώσεις κάποια στιγμή μια «λιγουρίτσα».  Όσο είσαι εκεί, αποκλείεται να μην παρατηρήσεις τον ιερό βράχο της Χρυσοπηγής. Πρόκειται για το πιο όμορφο και πιο φημισμένο αξιοθέατο της Σίφνου που αξίζει να επισκεφθείς. Είναι μια νησίδα που συνδέεται με την Σίφνο μέσω μιας γέφυρας, ενώ πάνω στον βράχο αυτό δεσπόζει η θαυματουργή Μονή που είναι του 16ου αιώνα. Αν είσαι αρκετά θαρραλέος, μπορείς να απολαύσεις το μπανάκι σου βουτώντας από τα βράχια στη θάλασσα.

Στην εξόρμηση σου αξίζει να βρεις τον χρόνο για να επισκεφθείς τον γραφικό οικισμό του Κάστρου στη Σίφνο.  Πρόκειται για την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού που χρονολογείται από την προϊστορική εποχή και ακόμη και σήμερα διατηρεί τα χαρακτηριστικά του βενετσιάνικου οχυρού που χτίστηκε τότε από τη δυναστεία του Ντα Κορόνια γύρω στο 1635. Τα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια με τα χαμηλά πεζούλια, οι σκοτεινές στοές, τα παλιά σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, τα οικόσημα στις εισόδους, οι αρχαίοι κίονες και οι μαρμάρινες σκαλιστές ρωμαϊκές λάρνακες που συναντά κανείς στα σοκάκια είναι στοιχεία που αναβιώνουν μια αίγλη άλλης εποχής. 

Αν εκτιμάς τα «μικρά» της ζωής και ξέρεις πώς να περνάς καλά, η Σίφνος είναι το νησί για σένα. Δες τι έχει να σου προσφέρει και εκμεταλλεύσου το στο έπακρο. Χτίσε το δικό σου κάστρο στην άμμο της Σίφνου.


Ευγενία Κολοβού
Γεννημένη το 1997 στο New Jersey και μεγαλωμένη στην Αθήνα. Απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Θρακομακεδόνων και προπτυχιακή φοιτήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Αρθρογράφος στον τομέα του τουρισμού στην κατηγορία Ελεύθερο του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ