16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Ως εδώ!»: Προσωπικά όρια και ψυχική υγεία

«Ως εδώ!»: Προσωπικά όρια και ψυχική υγεία


Της Δήμητρας Ροδοβίτου,

Μεγαλώνεις. Ευτυχώς ή δυστυχώς, κάθε μέρα που περνά προστίθεται στο ηλικιακό σου ημερολόγιο. Στην πραγματικότητα, όμως, μεγαλώνεις μόνον όταν αλλάζεις. Ναι, αλλαγή θεωρούνται και τα προσωπικά όρια. Θεωρείται τεραστίου μεγέθους αλλαγή, το να μη συμβιβάζεσαι. Να προσαρμόζεσαι σαν αίλουρος αλλά, ποτέ να μη συμβιβάζεσαι. Θεωρείται εξίσου σημαντική αλλαγή, το ποιόν των ανθρώπων που συναναστρέφεσαι. Εάν ,λοιπόν, βρίσκεσαι εν μέσω ορισμένων εκ των προαναφερθέντων περιπτώσεων, δε θέλω να σε τρομάξω αλλά…μεγαλώνεις!

Η περασμένη εβδομάδα με βρήκε σε ένα νησί των Σποράδων, να απολαμβάνω την καλοκαιρινή μου άδεια, όχι τόσο από τη δουλειά, όσο από τη συνολική ρουτίνα της καθημερινότητας. Η συμβίωση με πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους άτομα, ήταν ανέκαθεν το ατού μου. Σε αυτές τις διακοπές, όμως, κάτι είχε αλλάξει.

Σε αυτές τις διακοπές, δεν θα υλοποιούσα τις επιθυμίες των υπόλοιπων εννέα. Σε αυτές τις διακοπές, θα ήμουν πιο πολύ για τον εαυτό μου, διότι το άξιζα. Σε αυτές τις διακοπές, δεν θα ακολουθούσα την πλειοψηφία μόνο επειδή ήταν πλειοψηφία. Σε αυτές τις διακοπές, θα τολμούσα να κάνω πράγματα μόνη μου. Δεν χρειαζόμουν, βλέπεις, κάποιου είδους συνδρομή. Εν ολίγοις, εκείνες οι διακοπές θα ήταν για εμένα. Μήπως μεγάλωνα; Ίσως.

Το ξέρω, αν μη τι άλλο, πως ίσως δεν σας ενδιέφερε ιδιαίτερα η μικρή αυτή αναδρομή στη ζωή μου, αλλά…πώς αλλιώς θα κατέληγα εδώ; Το σημερινό άρθρο, λοιπόν, έχει 3 θεματικούς άξονες: Προσωπικά όρια, Προσαρμοστικότητα και Συμβιβασμός.

Προσωπικά όρια

Ή αλλιώς, από τα πιο σημαντικά σου εφόδια στη διάρκεια της ενήλικης ζωής σου. Είναι, αναμφισβήτητα, χρονοβόρο να τα εντοπίσεις. Οι εμπειρίες, όμως, θα σε οδηγήσουν κατάλληλα. Είναι πανέμορφο συναίσθημα να γνωρίζεις τα όρια σου. Και είναι ακόμα πιο όμορφο, όταν φροντίζεις να τα γνωρίζουν και οι άνθρωποι γύρω σου. Αυτοί που θα τα σεβαστούν, είναι εκείνοι με τους οποίους θα καταφέρεις να συμβιώσεις. Είτε φιλικά, είτε ερωτικά, είτε συναδελφικά. Δεν θα το πράξουν όλοι όμως…

Για όσους, λοιπόν, δεν μπουν στον κόπο να το πράξουν, έρχεται η διαδικασία της προσαρμογής.

Προσαρμοστικότητα

Όχι, δεν συμβιβάζεσαι, προσαρμόζεσαι! Αποδέχεσαι το γεγονός της μη υγιούς συνύπαρξης και προχωράς. Δεν καταπατάς τα δικά σου θέλω, τις δικές σου ανάγκες. Αντιθέτως, αναζητάς τομές επικοινωνίας. Αυτό το κάτι που ίσως, αποβεί κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της προσαρμογής, είναι η κατανόηση των προσωπικών σου ορίων. Για την κατανόηση, τώρα, των προσωπικών σου ορίων, μοναδική οδός είναι η ωρίμανση. Αν έχεις μάθει, λοιπόν, να προσαρμόζεσαι, αν έχεις αναθεωρήσει πολλάκις τις προσωπικές σου σχέσεις, αν, αν, αν, μάντεψε…Μεγαλώνεις.

Και βασικό χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου που μεγαλώνει, που γνωρίζει τον εαυτό του, είναι πως δεν συμβιβάζεται.

Συμβιβασμός

Ή αλλιώς, προσοχή, κίνδυνος! Στη ζωή σου θα συμβιβαστείς άπειρες φορές. Μερικές λόγω ηλικίας, αρκετές ώστε να κερδίσεις κάτι/κάποιον. Άλλες πάλι, εξαιτίας της χαμηλής σου αυτοεκτίμησης. Από όπου και να το πιάσεις, το να συμβιβάζεσαι είναι συνυφασμένο με κάτι κακό, με κάτι εξαρτησιογόνο. Συμβιβάζεσαι για να μη χάσεις ένα φίλο. Συμβιβάζεσαι για να μη χάσεις το σύντροφό σου. Άλλοτε πάλι, συμβιβάζεσαι για έναν υποφερτό μισθό. Δεν προσαρμόζεσαι, δεν αναζητάς τομές, απλώς συμβιβάζεσαι. Το αποτέλεσμα; Σταδιακά, δεν χάνεις μόνο αυτό το «κάτι», χάνεις τον εαυτό σου.

Μη φοβηθείτε να περιορίσετε τα δεδομένα που λαμβάνετε. Μη φοβηθείτε να περιορίσετε τους ανθρώπους γύρω σας. Ο συναισθηματικός, διανοητικός και πνευματικός σας χώρος, μόνο μέσω των ορίων που εσείς οι ίδιοι θέτετε, μπορεί να προστατευθεί. Μη διστάσετε λοιπόν, να απομακρυνθείτε από κακές συνήθειες, που σας υποβιβάζουν. Άλλωστε, πώς θα έρθουν στη ζωή μας οι σωστοί άνθρωποι, εάν πρώτα δεν αποχωρήσουν οι τοξικοί;

Μη συμβιβάζεστε με κάτι λιγότερο από αυτό που σας αξίζει.

Καλή συνέχεια, υπέροχα πλάσματα!


Δήμητρα Ροδοβίτου

Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 2000. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Tμήματος Iστορίας & Aρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται χρόνια ερασιτεχνικά με την αρθρογραφία ενώ, για το OffLine Post, τα άρθρα της φιλοξενούνται στην κατηγορία των Kοινωνικών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ