17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηWomen in Politics: Ursula von der Leyen

Women in Politics: Ursula von der Leyen


Της Γεωργίας-Χριστίνας Τσαούση,

Η διάδοχος του Προέδρου Jean-Claude Juncker είναι η Γερμανίδα πολιτικός Ursula von der Leyen. Γιατί όμως μια είδηση σαν και αυτή έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων και αποτελεί σημαντικό ορόσημο της ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η απάντηση έγκειται στο γεγονός πως πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε, με 383 ψήφους, εν έτη 2019, μια γυναίκα στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναντίρρητα οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη η κυρία von der Leyen είναι σημαντικές και απαιτούν άριστο χειρισμό, πολιτική διορατικότητα και «χειρουργικές κινήσεις». Η ίδια ιατρός στο επάγγελμα και πολύτεκνη μητέρα επτά παιδιών βρίσκεται στη γερμανική πολιτική σκηνή επί 29 έτη και ήταν μέλος του Κεντροδεξιού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel.

Η πολιτική ατζέντα της νέας Προέδρου επικεντρώνεται σε καίρια για την εποχή ζητήματα, τα οποία με συνέπεια υπηρετούσε όλα τα χρόνια της πολιτικής της καριέρας. Τέτοια είναι: θέματα που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων, ο ομαλός χειρισμός του Brexit και η «επόμενη μέρα», η κλιματική αλλαγή και η δέσμευση να δημιουργηθεί μια νέα «Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη», το μεταναστευτικό και θέματα που αφορούν τη συλλογική άμυνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ομολογουμένως και οι προγενέστεροι Πρόεδροι διαμήνυσαν κατά καιρούς τα ίδια ή/και παρόμοια θέματα, τα οποία βρίσκονταν στο επίκεντρο της Ευρώπης. Τι είναι αυτό όμως που δίνει μια νότα ιδιαιτερότητας στις εξαγγελίες της Προέδρου von der Leyen; Η σθεναρή επιθυμία της για τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης (United States of Europe), ένας πολυσχιδής όρος που απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό. Η φεντεραλιστική πορεία της Ευρώπης αποτελεί για την ίδια κάτι το παρωχημένο, για αυτό τον λόγο προωθεί την ιδέα της ενότητας μέσα από την διαφορετικότητα.

Συνεπώς αναγνωρίζεται πως η ιδέα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης αποτελεί ένα εγχείρημα με πολλές ιδιομορφίες. Οι όποιες τάσεις «λείανσης» των γωνιών/ιδιαιτεροτήτων ενός τέτοιου οικοδομήματος, όπως απέδειξε και η ιστορία, απέβησαν εις μάτην. Για αυτό και η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος έχει επιδοθεί στην πραγματοποίηση έργων και από την 1η Νοεμβρίου θα την δούμε να υλοποιεί τα σχέδιά της.

Μοναδική ευχή και επιθυμία όλων είναι η είσοδος της Ursula von der Leyen στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποτελεί ορόσημο όχι μόνον για το γεγονός πως η ίδια είναι μια γυναίκα πολιτικός, η οποία λαμβάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου τέτοια ηγετική θέση, αλλά για όλες τις θετικές αλλαγές που θα επέλθουν μέσα από διπλωματικούς χειρισμούς, νηφάλιες αποφάσεις και υπευθυνότητα.


Γεωργία-Χριστίνα Τσαούση

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο ΠΜΣ European Integration and Governance (Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και Διακυβέρνηση).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ