19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΚίνημα Αλλαγής: Η επόμενη μέρα

Κίνημα Αλλαγής: Η επόμενη μέρα


Του Νίκου Βασιλόπουλου,

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έχουν πια περάσει, ο λαός μίλησε και ανέδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση την δεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, ενώ  κατέταξε το Κίνημα Αλλαγής στην 3η θέση.  Εκ πρώτης όψεως το ποσοστό του 8,10% που συγκέντρωση το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται ικανοποιητικό ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως η 3η θέση που ήταν και ο κύριος στόχος της ηγεσίας επετεύχθη , ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως όσα ελέχθησαν για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τελεσφόρησαν.

Επιπρόσθετα, το Κίνημα φαίνεται να έχει μπει για τα καλά σε ένα κύκλο εσωκομματικών συζητήσεων προκειμένου να αφουγκραστεί τα μηνύματα που έστειλε η κάλπη. Η επόμενη μέρα βρίσκει το κόμμα σε ένα κλίμα συγκρατημένης ικανοποίησης θα έλεγα, καθώς το ποσοστό που έλαβε μπορεί να αποτελέσει προϊόν διεύρυνσης της κοινωνικής του βάσης.

Οι διεργασίες είναι έντονες με κυριότερη την απόφαση για συγκρότηση δικτύου νέας γενιάς άμεσα προκειμένου να γίνει πιο συγκεκριμένη και άμεση η στόχευση του κόμματος στους νέους, να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το κόμμα που εξέφρασε στο παρελθόν την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών. Εντείνεται όμως και η ενίσχυση της φωνής του κόμματος στους χώρους εργασίας αλλά και στις τοπικές κοινωνίες με την πλήρη συγκρότηση των νομαρχιακών επιτροπών. Τέλος, συνεχίζεται ο προγραμματικός διάλογος μέσα στο Κίνημα Αλλαγής με την συγκρότηση επιτροπών ανά υπουργείο  προκειμένου να ενισχυθεί ο  προγραμματικός λόγος του Κινήματος την επόμενη μέρα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό  πως η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που επεδίωκε το Κίνημα δεν πραγματοποιήθηκε, και το εκλογικό ποσοστό που έλαβε δεν συνάδει  με την κοινωνική βάση  στην οποία μπορεί να απευθυνθεί. Για αυτό ξεκινά ένας μακρύς δρόμος που οδηγεί στην ανάκαμψη του Κινήματος Αλλαγής  στα χνάρια άλλων σοσιαλιστικών κομμάτων όπως αυτό της Ισπανίας. Σίγουρα δεν θα λείψουν οι τάσεις εσωστρέφειας όμως το ζητούμενο είναι να αποτελέσουν παρελθόν.

Εν κατακλείδι, το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να βρει τον βηματισμό του άμεσα για να μπορέσει να αποτελέσει τον κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης καθώς μέσα στο εκρηκτικό τοπίο που σκιαγραφείται με τον μετασχηματισμό του κόμματος που φαίνεται να επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ και με την κέντρα στροφή που θα επιχείρηση να κάνει η νέα δημοκρατία ο ρόλος του Κινήματος θα τεθεί σε αμφισβήτηση, θα περάσει από τις συμπληγάδες και το ζητούμενο για τον χώρο είναι να δούμε αν θα επιβιώσει.


Νίκος Βασιλόπουλος

Είναι πρωτοετής φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ασχολείται ενεργά με το φοιτητικό κίνημα και αποτελεί  μέλος του Κινήματος Μαθητών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.