18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

16η Ιουλίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1054: Ο καρδινάλιος Ουμβέρτος και δύο άλλοι λεγάτοι εισήλθαν στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας επέδωσαν παπική βούλα, σύμφωνα με την οποία αφοριζόταν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριος. Το γεγονός οδήγησε στο Σχίσμα του 1054, που διαίρεσε τη Δυτική και Ανατολική Χριστιανική Εκκλησία. Ως Σχίσμα του 1054 ή Σχίσμα των δύο Εκκλησιών ορίζεται ως η διαίρεση και διάσπαση της “κοινωνίας” μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Εκκλησίας, την περίοδο κατά την οποία επικεφαλής τούς ήταν ο Πάπας Ρώμης Λέων Θ’ και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Κηρουλάριος. Το Σχίσμα προέκυψε μετά από τους αμοιβαίους αναθεματισμούς, που εξαπολύθηκαν τον Ιούλιο του 1054. Μοιάζει να προέκυψε ξαφνικά, στην πραγματικότητα, όμως, επισημοποιήθηκε μια ήδη προϋπάρχουσα κατάσταση, καθώς με το πέρασμα των χρόνων ο ανατολικός και ο δυτικός Χριστιανισμός διαμόρφωσαν διαφορετικές παραδόσεις, αν και εξελίχθηκαν παράλληλα, καθώς το χάσμα μεταξύ τους διευρυνόταν σε επίπεδο δογματικό, λειτουργικό και διοικητικό.


1872: Γεννιέται στο Μπόργκε κοντά στο Σάρπσμποργκ, ο Roald  Amundsen. Ήταν Νορβηγός εξερευνητής των πολικών περιοχών και ήταν αυτός, που ηγήθηκε της Ανταρκτικής αποστολής του 1910-1912, η οποία ήταν η πρώτη, που έφθασε στον Νότιο Πόλο. Ο Amundsen γεννήθηκε σε οικογένεια Νορβηγών πλοιοκτητών και καπετάνιων. Εμπνευσμένος από την προσπάθεια του Φρίντγιοφ Νάνσεν να διασχίσει την Γροιλανδία το 1888, αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στις εξερευνήσεις.


1969: Εκτοξεύεται από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy στη Φλόριντα, η αποστολή Απόλλων 11, η οποία ήταν η πρώτη αποστολή με στόχο την προσεδάφιση αστροναυτών στη Σελήνη. Το πρόγραμμα Απόλλων (Apollo Program ή Project Apollo) ήταν το τρίτο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα της NASA. Ο στόχος του προγράμματος επετεύχθη όταν οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Buzz Aldrin, μέλη του Απόλλων 11, προσσελήνωσαν την σεληνάκατο τους στις 20 Ιουλίου και έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι στην ιστορία, που περπάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης και ενός άλλου ουράνιου σώματος γενικότερα. Ακολούθησαν άλλες πέντε αποστολές ανθρώπων στην Σελήνη, με τελευταία το Απόλλων 17 που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1972. Συνολικά 12 αστροναύτες περπάτησαν στο Φεγγάρι.


2016: Απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία από τον στρατό. Η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία συνέβη κατά τις βραδινές ώρες της 15ης Ιουλίου και πρώτες πρωινές της 16ης Ιουλίου. Διήρκεσε αρκετές ώρες μέχρι πριν το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου, οπότε και διαπιστώθηκε, πως είχε αποτύχει οριστικά. Το πραξικόπημα, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, φέρεται να είχε οργανωθεί από ομάδα στρατιωτικών εντός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η απόπειρα προκάλεσε υλικές ζημιές και άφησε πίσω της, 265 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Στην Άγκυρα , το Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο βομβαρδίστηκαν. Μάλιστα, ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά σε μεγάλα αεροδρόμια στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Οι αντιδράσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό δυσμενείς τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την απόπειρα και διεθνείς ηγέτες – όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις Η.Π.Α., κάλεσαν τους επίδοξους πραξικοπηματίες να σεβαστούν τους θεσμούς στην Τουρκία και τους εκλεγμένους αξιωματούχους.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ