23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλον«Είναι η κλιματική αλλαγή, ηλίθιε»

«Είναι η κλιματική αλλαγή, ηλίθιε»


Του Αλέξανδρου Πανταζή,

Συνεχώς παρατηρούμε αλλαγές στην ζωή μας και τριγύρω μας, λόγω της συνεχούς και αέναης εξέλιξης της κοινωνίας. Πολλές από αυτές οι αλλαγές έχουν ένα θετικό παρονομαστή, όπως η αναβάθμιση ενός συστήματος εκπαίδευσης ενώ, άλλες αλλαγές έχουν αρνητικό παρονομαστή, όπως η κλιματική αλλαγή. Ένα φαινόμενο που μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων αρνούνται να το δεχθούν, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ακροδεξιών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από τις ανθρώπινες εκπομπές είχε διπλασιάσει τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιπτώσεις, όπως η τήξη των πάγων, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η αυξημένη θερμοκρασία και οι υπέρμετρες βροχοπτώσεις είναι ενδεικτικά αποτελέσματα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν ένα αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. 

Βέβαια το μέλλον προμηνύεται αρκετά οδυνηρό, αφού αναμένεται αύξηση 20% στην παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2021 και αν αναλογιστεί κανείς ότι ετησίως καταλήγουν 5 με 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού στην θάλασσα, μέχρι το 2025 το βάρος των πλαστικών στην θάλασσα θα ξεπερνάει το βάρος των ψαριών. Σημαντικό είναι επίσης να σημειωθεί ότι αυτά τα πλαστικά έχουν ήδη μπει στην τροφική μας αλυσίδα, μέσω του φαινόμενου της βιοσυσσώρευσης και καταλήγουν στο πιάτο χιλιάδων καταναλωτών που καταναλώνουν «φρέσκα και αγνά ψάρια».

Συνεχίζοντας, μέσα από μία περίοδο 50 ετών, η περιεκτικότητα CO2 στην ατμόσφαιρα, ανέβηκε κατά 20%. Ως το βασικό αέριο του φαινομένου θερμοκηπίου, το CO2 αποτελεί ρυθμιστή του ενεργειακού ισοζυγίου του πλανήτη μας, με αποτέλεσμα η αύξηση αυτή να οδηγεί αναπόφευκτα σε υπερθέρμανση του πλανήτη, που έχει ως συνέπεια την τήξη των πάγων και ούτω καθεξής (Εικόνα 1).

Εικόνα 1: Αρκτική, 2016

Έτσι λοιπόν, παρουσιάζεται μια επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια σειρά μέτρων, όπως η υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι δεντροφυτέψεις, η αντικατάσταση των καυσίμων με βιοκαύσιμα, η ενεργειακή σχεδίαση των κτηρίων και ένα ακόμα σωρό μέτρα τα οποία δεν θα αναφέρω λόγω του περιορισμού της έκτασης του παρόντος άρθρου. Είναι κατανοητό λοιπόν, ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης αλλά ελάχιστες ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές.

Κλείνοντας λοιπόν, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτό το φαινόμενο το οποίο πολλοί επιστήμονες λέγανε πως θα έρθει κάποτε, εδώ και χρόνια έχει έρθει. Για αυτό, κάθε φορά που αγοράζεις πλαστική σακούλα από το super market για να μεταφέρεις τα ψώνια σου μην αντιδράς αρνητικά που την πληρώνεις και αγόρασε μια πάνινη πολλών χρήσεων. Κάθε φορά που βάζεις βενζίνη και είναι όλο και πιο ακριβή επίσης μην γκρινιάζεις, χρησιμοποίησε τα μέσα, το ποδήλατο, περπάτα ή αγόρασε ηλεκτρικό αμάξι. Για κάθε νέο κρούσμα καρκίνου στην Πτολεμαΐδα, επίσης μην κατηγορείς την τύχη σου, αλλά ανάγκασε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για κάθε βροχή του καλοκαιριού και κάθε καύσωνα μέσα στον χειμώνα μην αντιδράς και πάλι. Όλα αυτά είναι οι επιπτώσεις των πράξεων μας ως είδος και πρέπει να ενεργήσουμε για την ανατροπή του φαινομένου. Αν ακόμα δεν καταλαβαίνεις την βαρύτητα του φαινόμενου, αρκεί να διαβάσεις τα νέα:

«Καλοκαίρι στο Ηνωμένο Βασίλειο, άνοιξη στη Σκανδιναβία και βαρυχειμωνιά στην Ελλάδα. Ο καιρός έφερε τα πάνω κάτω στην Ευρώπη την περασμένη άνοιξη.» 

Τι δεν καταλαβαίνεις; Είναι η κλιματική αλλαγή, ηλίθιε.


Αλέξανδρος Πανταζής

Είναι φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στον Νομό Χανίων λόγω της φοιτητικής του ιδιότητας, ενώ τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Κατά την διάρκεια της φοίτησής του έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του και έχει λάβει μέρος στην προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ