20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

15η Ιουλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη.

717: Άραβες του Χαλιφάτου των Ομεϋαδών, υπό την ηγεσία του στρατηγού Μασαλμά θέτουν την Κωνσταντινούπολη υπό πολιορκία για δεύτερη φορά στο πλαίσιο των Αραβοβυζαντινών Πολέμων. Οι αναταραχές που μάστιζαν το βυζαντινό κράτος κατά τις δύο προηγούμενες δεκαετίας είχαν αποδυναμώσει την άμυνά του, γεγονός που επέτρεψε στους Άραβες να σημειώσουν αρκετές επιτυχίες και να μπορέσουν να απειλήσουν ευθέως την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν θετικά για τους ίδιους. Ο στόλος, ο οποίος είχε αποκλείσει τη βυζαντινή πρωτεύουσα, καταστράφηκε από το βυζαντινό υγρό πυρ, ενώ τα στρατεύματά τους στην ξηρά χτυπήθηκαν από λιμό και αρκετές ασθένειες. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις συντονισμένες βυζαντινοβουλγαρικές χερσαίες επιθέσεις έδωσαν τέλος στην πολιορκία και οι Άραβες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μετά από 13 μήνες, έχοντας υποστεί πανωλεθρία.


1099: Στο πλαίσιο της Α’ Σταυροφορίας, η Ιερουσαλήμ καταλαμβάνεται από τις χριστιανικές δυνάμεις, μετά από πολιορκία που είχε ξεκινήσει στις 7 Ιουνίου. Οι ιππότες, οι οποίοι αριθμούσαν περί τους 1.200, είχαν μαζί τους στρατεύματα που έφταναν τους 12.000 πολεμιστές. Την άμυνα της πόλης επάνδρωσαν μουσουλμάνοι και Εβραίοι, οι οποίοι μετά την κατάληψη αυτής σφαγιάστηκαν μαζί με το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων που βρίσκονταν εντός των τειχών. Την παράδοση της πόλης από το Χαλιφάτο των Φατιμιδών, ακολούθησε η ίδρυση του Πρώτου Βασιλείου της Ιερουσαλήμ, το οποίο καταλύθηκε το 1187 μετά την ανακατάληψη της πόλης από τον Σαλαντίν.


1974: Ξεσπά στην Κύπρο πραξικόπημα κατά του Προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, με στόχο την ανατροπή του και τη δρομολόγηση της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα. Το πραξικόπημα υποκινήθηκε από το καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών και διενεργήθηκε από άντρες της κυπριακής Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της οργάνωσης ΕΟΚΑ Β’. Η απόπειρα ανατροπής του Μακαρίου υπήρξε επιτυχής και μετά τη φυγή του από το νησί, την εξουσία ανέλαβε ο Νικόλαος Σαμψών. Οι εξελίξεις αυτές, όμως, προκάλεσαν την τουρκική αντίδραση, η οποία 5 ημέρες αργότερα εισέβαλε στην Κύπρο προφασιζόμενη την αποσταθεροποιημένη κατάσταση και με στόχο την προστασία των τουρκοκυπρίων.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ