17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14η Ιουλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1789: Γαλλική Επανάσταση: Εν μέσω επαναστατικού αναβρασμού, πλήθος Παριζιάνων της «τρίτης τάξης» αντιδρούν στην απόλυση από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’ του φίλου της Επανάστασης, Υπουργού Οικονομικών Ζακ Νεκέρ και εξεγείρονται, χτυπώντας το φρούριο της Βαστίλλης. Η ολιγάριθμη φρουρά του αρνείται να το παραδώσει, όμως μετά από τη μεταφορά κανονιών της πολιτοφυλακής για πολιορκία, ο διοικητής μαρκήσιος Ντε Λονέ παραδίνεται και το οχυρό περνάει στον έλεγχο του εξεγερθέντος όχλου, ο οποίος στη συνέχεια εκτελεί τον Ντε Λονέ μαζί με τρεις αξιωματικούς του. Το φρούριο της Βαστίλλης λειτουργούσε ως φυλακή αντιφρονούντων και η άλωσή του απέκτησε τον συμβολικό χαρακτήρα της αντίστασης στο Παλαιό Καθεστώς. Το 1880 η ημερομηνία της κατάληψης καθιερώθηκε στη Γαλλία ως εθνική εορτή.


1969: Πόλεμος του Ποδοσφαίρου. Ξεσπά με αφορμή επεισόδεια μεταξύ οπαδών των εθνικών ομάδων του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδρούρας για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1970 πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών. Τα αίτια της σύρραξης ανάγονται στην αγροτική μεταρρύθμιση που η Ονδούρα επέβαλε εις βάρος των κατοίκων μεταναστών από το Ελ Σαλβαδόρ, οι οποίοι αποτελούσαν περίπου το 20% του πληθυσμού της Ονδούρας. Σύμφωνα με τον νόμο που εισήχθη το 1962 και εφαρμόστηκε πλήρως το 1967, η κεντρική και η περιφερειακή εξουσία της Ονδούρας κατέσχεσαν την αγροτική γη επί της οποίας ζούσαν και εργάζονταν νόμιμα και παράνομα Ελσαλβαδοριανοί, προκαλώντας μεταναστευτική κρίση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη στρατιωτική εισβολή του Ελ Σαλβαδόρ στην Ονδρούρα. Ο πόλεμος έληξε στις 18 Ιουλίου, μετά από παρέμβαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και τα στρατεύματα του Ελ Σαλβαδόρ αποχώρησαν από την Ονδούρα.


2016: Κατά τους εορτασμούς της γαλλικής εθνικής εορτής της Ημέρας της Βαστίλλης στη Νίκαια, λαμβάνει χώρα τρομοκρατική επίθεση, κατά την οποία Τυνήσιος πολίτης της Γαλλίας κατευθύνει το 19 τόνων φορτηγό που οδηγούσε πάνω στο συγκεντρωμένο, επί της Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, πλήθος, σκοτώνοντας 86 παρευρισκόμενους και τραυματίζοντας ακόμη 458. Ο τρομοκράτης, ο οποίος έδρασε για λογαριασμό του ISIS έπεσε στη συνέχεια νεκρός από τα πυρά της γαλλικής αστυνομίας.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ