23.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ Deutsche Bank απολύει χιλιάδες εργαζομένων της

Η Deutsche Bank απολύει χιλιάδες εργαζομένων της


Του Κωνσταντίνου Σγούρα, 

Η Deutsche Bank απολύει προσωπικό από το Σίδνεϊ μέχρι την Νέα Υόρκη βάση σχεδίου απόλυσης 18.000 υπαλλήλων με σκοπό την συσσώρευση κεφαλαίου 7,4 δισ. Ευρώ (11,9 δις $) ώστε ο Γερμανικός επενδυτικός κολοσσός να επανέλθει στον κλειστό κύκλο των μεγάλων επενδυτικών εταιριών.

Οι μετοχές της Deutsche Bank, η οποία έχει σχεδόν 91.500 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, ακύρωσαν τα αρχικά κέρδη και υποχώρησαν κατά 6,1%. Ο επικεφαλής του χρηματοδοτικού τομέα δήλωσε πως η αβεβαιότητα στον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της Γερμανίας πιθανών να συνεχιστεί μέχρι το 2020.

Στο Λονδίνο, όπου αναμένονται εκατοντάδες περικοπές θέσεων εργασίας, ο επικεφαλής της εταιρείας Christian Sewing δήλωσε ότι «επανιδρύει» την τράπεζα, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά ασταθή κατάσταση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά από μια σειρά επιβλαβών αποτυχιών στον τομέα των επενδύσεων. 

Στην έδρα των επενδυτικών τραπεζών της Deutsche Bank στο Λονδίνο, όπου η τράπεζα απασχολεί 8.000 άτομα, αρκετοί δήλωσαν ότι φεύγουν από τον εργασιακό τους χώρο για τελευταία φορά μένοντας πλέον άνεργοι. Πολλά στελέχη και εργαζόμενοι εγκατέλειπαν τα γραφεία τους με δάκρυα στα μάτια.

Θυμίζουμε, ότι το 2015 η Τράπεζα είχε ανακοινώσει ζημιές ύψους 6 δις, ενώ συνολικά τα κόκκινα δάνεια της άγγιζαν έναν αριθμό άνω των 10 δις. Ήταν η περίοδος 2015-2016 που η γερμανική αυτή Τράπεζα τρόμαζε επενδυτές και αγορές αλλά και κυβερνήσεις κρατών καθώς στο πρόσωπό της έβλεπαν το μεγαλύτερο ρίσκο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Γερμανική κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκερλ εξέτασε ενδεχόμενο στήριξης της, ενώ την τράπεζα βάραινε ένα υπέρογκο ποσό προστίμου σχετικά μες τις πωλήσεις σύνθετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων την περίοδο της διεθνούς κρίσης του 2008. Το πρόστιμο φτάνει τα 14 δις δολαρίων, ενώ δεν κανείς δεν πίστευε και δεν πιστεύει ότι θα ξεπληρωθεί στο έπακρο.

Η Deutsche Bank ιδρύθηκε το 1870 και αποτελεί την βασικότερη πηγή χρηματοδότησης και για τις γερμανικές εταιρείες που επιθυμούν να επεκταθούν στο εξωτερικό. Οι μεγάλες περικοπές στον επενδυτικό τομέα της τράπεζας σηματοδοτούν την ανατροπή μιας επεκτατικής στρατηγικής δεκαετιών που άρχισε με την αγορά της Morgan Grenfell στο Λονδίνο το 1989 και συνεχίστηκε μια δεκαετία αργότερα με την εξαγορά της Bankers Trust στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επενδυτική τράπεζα παράγει περίπου το ήμισυ των συνολικών εσόδων της Deutsche Bank. Η μη επίτευξη κερδοφόρων επενδυτικών αποφάσεων συντέλεσε στην παρούσα οικονομική αστάθεια του τραπεζικού ομίλου φέρνοντας στην αβεβαιότητα της ανεργίας χιλιάδες εργαζομένων της.

Στο πλαίσιο της γενικής οικονομικής διόρθωσης, η Deutsche Bank θα δημιουργήσει μια ‘’κακή’’ τράπεζα (bad bank)  για την εξουδετέρωση των ανεπιθύμητων περιουσιακών στοιχείων, με €74 δις ευρώ σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων. Ο επικεφαλής της Christian Sewing θα αντιπροσωπεύει την τράπεζα επενδύσεων στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ δήλωσε πως λυπάται βαθιά για τις απολύσεις και τις ανάλογες αποφάσεις που αναγκάσθηκε η διοίκηση να λάβει.


Κωνσταντίνος Σγούρας

Γεννήθηκε το 1992 στην Πάτρα. Από το 2009 ζει στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας με την οικογένεια του. Είναι ενεργό μέλος της ελληνικής παροικίας, όπως επίσης και της φοιτητικής κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα εθνικά ζητήματα της Ελλάδος και για γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη. Είναι κάτοχος διπλώματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ βρίσκεται στο 4ο έτος του πτυχίου Πολιτικών Επιστημών στο Macquarie University. Κατά την διάρκεια της πρακτικής του εξάσκησης για το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, υπήρξε Εκτελεστικός Βοηθός στο Γραφείο της Ελληνίδας Επιτρόπου Εμπορίου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος του Σίδνεϋ, επί καθηκόντων που περιλάμβαναν την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ