16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

9η Ιουλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1807: Συνθήκες του Τιλσίτ. Ολοκληρώνεται η υπογραφή των συνθηκών ειρήνης μεταξύ της Γαλλίας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και της Ρωσίας και της Πρωσίας. Η πρώτη συνθήκη είχε συνομολογηθεί μεταξύ Γάλλων και Ρώσων δύο ημέρες πριν και περιλάμβανε διατάξεις που καταδείκνυαν την ισοτιμία των δύο κρατών. Στην πρωσική περίπτωση, όμως, η ήττα του Δ’ Συνασπισμού είχε βαρύ τίμημα. Η Πρωσία έχασε τα μισά της εδάφη και κατ’ επέκταση τον μισό της πληθυσμό, ενώ παράλληλα υποχρεώθηκε να μειώσει στο 1/6 τη στρατιωτική της δύναμη και να πληρώσει πολεμικές επανορθώσεις. Δεσμεύτηκε, επίσης, να λάβει μέρος στον ηπειρωτικό αποκλεισμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συνθήκες αυτές σηματοδότησαν το απόγειο της ακμής του Ναπολέοντα στην Ευρώπη.


1956: Γεννιέται στο Κόνκορντ της Καλιφόρνια ο Τόμας Τζέφρι Χανκς, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός. Σπούδασε θέατρο στο Κολλέγιο Chabot και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σακραμέντο. Η παρουσία του στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1980 και το πρώτο μεγάλο βήμα του έγινε το 1984 με την ταινία Splash. Η καταξίωση ήρθε όταν πρωταγωνίστησε στο Philadelphia και στο Forrest Gump, ταινίες στις οποίες η ερμηνείες του είχαν ως αποτέλεσμα την απονομή δύο συνεχόμενων Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Το 1996 ο Τομ Χανκς ξεκίνησε να αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία και την παραγωγή ταινιών και έκτοτε συνεχίζει την καριέρα του, έχοντας εισπράξεις στο box office της τάξης των 4 δις.


2002: Ιδρύεται στη Νότιο Αφρική η Αφρικανική Ένωση, ηπειρωτικός οργανισμός που περιλαμβάνει 55 κράτη της αφρικανικής ηπείρου. Η Αφρικανική Ένωση αντικατέστησε τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας και την Αφρικανική Οικονομική Κοινότητα και προωθεί την ασφάλεια και την ανάπτυξη των αφρικανικών κρατών. Εδρεύει στην Αντίς Αμπέμπα και διαθέτει διάφορα εκτελεστικά όργανα, όπως η Συνέλευση της Αφρικανικής Ένωσης, το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας και το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο. Η Αφρικανική Ένωση καλύπτει μία έκταση 29 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και στα κράτη της ζουν τουλάχιστον ένα δις άνθρωποι.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ