25.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤα 6 «επιτεύγματα» του υπουργείου Οικονομικών

Τα 6 «επιτεύγματα» του υπουργείου Οικονομικών


Του Άγγελου Μαρίνου,

Με μία λίστα έξι οικονομικών επιτευγμάτων, ο υπουργός Οικονομικών της πλέον απερχόμενης κυβέρνησης, προσπάθησε να ωθήσει τους αναποφάσιστους στις κάλπες για να στηρίξουν την παράταξή του.

Ιδού η λίστα:

  1. Έξοδος από τα μνημόνια
  2. Επίτευξη πλεονασμάτων
  3. Συντονισμός των διαπραγματεύσεων
  4. Δημόσια έσοδα
  5. Τραπεζικός-χρηματοοικονομικός τομέας
  6. Το ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές του υπουργείου οικονομικών.

Έξοδος από τα μνημόνια

Αυτή είναι μία πάρα πολύ επιλεκτική παρουσίαση των γεγονότων. Πέραν της συνολικής καθυστέρησης που επέφερε η διαχείριση της κυβέρνησης στον στόχο εξόδου από το μνημόνιο, η οποία κόστισε, τα αποτελέσματα των προσπαθειών της είναι ακόμα ενεργά, με πιο τσουχτερό απ’ όλα αυτό του υπερταμείου. Άλλωστε, η κυβέρνηση πιέστηκε να φέρει εις πέρας τις αλλαγές που συμφώνησε αντί να τις δρομολογήσει με προγραμματική ομαλότητα. Τέλος, κάτι στο οποίο θα αναφερθούμε και στη συνέχεια, θα ήταν χρήσιμο αυτός ο στόχος, βέβαια, να είχε επιτευχθεί βασιζόμενος και σε άλλα μέσα πέραν αυτού της υπερφορολόγησης, όπως φερ’ ειπείν της μείωσης της γραφειοκρατίας και άλλων αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων.

Επίτευξη πλεονασμάτων

Αυτό αναμφισβήτητα αποτελεί ένα οικονομικό επίτευγμα των τελευταίων χρόνων. Βέβαια, η υπερφορολόγηση αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα αυτής της χώρας και την περίοδο που διανύουμε έχει διογκωθεί για να στηρίξει τους θετικούς προϋπολογισμούς. Παρά ταύτα, είναι σίγουρα και ένα από τα ατού της επόμενης κυβέρνησης, ότι θα διαχειρίζεται ένα κράτος με πλεονάσματα.

Συντονισμός των διαπραγματεύσεων

Ο συντονισμός των διαπραγματεύσεων είναι λειτουργικής σημασίας για το υπουργείο οικονομικών. Δεν είμαι βέβαιος ότι του ανήκει θέση στη λίστα επιτευγμάτων. Από την άλλη, ποιος ξέρει, ίσως και να δυσκολεύτηκαν οι φορείς του υπουργείου στο συγκεκριμένο έργο.

Δημόσια έσοδα

Ομολογουμένως, αυτό αληθεύει. Από την άλλη, βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε το ύψος των δημόσιων εσόδων, απέχει πολύ από το βέλτιστο. Η ελληνική νομοθεσία, ιδίως η φορολογική και γραφειοκρατική, είναι τόσο στρεβλή, όπου σίγουρα θα ήταν σημαντικό boost για την οικονομία εάν αντιμετωπιζόταν. Αντ’ αυτού, είδαμε την έμμεση φορολόγηση να ενισχύεται, μάλιστα σε μία πολύ ιδιαίτερη μορφή, αυτή της κυκλικής φορολογίας. Το σχέδιο είναι το εξής: Φορολογώ μία ομάδα, ας πούμε τους εργολάβους, αυξάνοντας της έναν φόρο ή δημιουργώντας έναν καινούργιο. Όταν αυτοί έχουν ξεζουμιστεί επιτυχώς, την αποσύρω και την εναποθέτω στους χώρους εστίασης και πάει λέγοντας. Βέβαια, στον αντίποδα των δημόσιων εσόδων, είναι τα δημόσια έξοδα.  Περίεργο που δε βρίσκονται στη λίστα.

Τραπεζικός-χρηματοοικονομικός τομέας

Δεν είναι εύκολα αντιληπτό τι ακριβώς εννοεί ο τέως υπουργός οικονομικών με αυτή τη φράση. Θα υποθέσω ότι σε μείζονα βαθμό αναφέρεται στη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Δεν έχει απόλυτο άδικο, αλλά ούτε και απόλυτο δίκιο. Η προσπάθειες της κυβέρνησης, παρότι προβληματικές, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σημαντικά, ή έστω αποτελούν ικανοποιητική βάση για την εύρεση της τελικής λύσης. Επιπλέον, ο έλεγχος της συνοχής μεταξύ της φορολογικής δήλωσης και κινήσεων τραπεζικού λογαριασμού, παρότι συνταγματικά αμφίβολος, μάλλον αρμόζει εάν θυμηθούμε σε ποια χώρα βρισκόμαστε. Τουλάχιστον δεν τον κατέστρεψαν. Αποδεκτό λοιπόν και αυτό. Για την απερχόμενη κυβέρνηση αποτελεί όντως επίτευγμα, σύμφωνα και με τον υπουργό άλλωστε.

Το ανθρώπινο δυναμικό και οι υποδομές του υπουργείου οικονομικών

«Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά σε υπάλληλο του υπουργείου που διόρθωσε δύο φορές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όχι τα νούμερα, αλλά την ίδια την μεθοδολογία του ΔΝΤ και τιμήθηκε με εύφημο μνεία για αυτό.»

Αυτό είναι όντως θετικό για τη στελέχωση του υπουργείου. Δεν αποτελεί, ωστόσο, επιτυχία της κυβέρνησης εξ ορισμού, καθώς δεν διευκρινίζεται τι είδους θέση κατέχει στο υπουργείο και κατά πόσο σχετίζεται με την διοίκηση. Ο τίτλος του επιτεύγματος, βάσει του κειμένου που τον συνοδεύει, είναι εμφανώς άστοχος,  ή το λιγότερο ανεπαρκώς διευκρινισμένος.

Εξομολογούμαι, ότι τον τελευταίο χρόνο είχα συνηθίσει αυτή την κυβέρνηση. Οι κινήσεις της είχαν γίνει πλέον οργανωμένες και πολύ λιγότερο σπασμωδικές σε σχέση με τα πρώτα δύο χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και με τη νέα κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα της, στοχεύει σε θύελλα δραστηριότητας… «με το καλημέρα».


Άγγελος Μαρίνος

Γεννηθείς το 1996 στη Κομοτηνή, είναι φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κατεύθυνση στην οικονομική ανάλυση. Διαθέτοντας ακόρεστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά, αρθρογραφεί στην κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ