24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

7η Ιουλίου


Του Θεοχάρη Χατζημανώλη,

1520: Οι Ισπανοί κονκισταδόροι κατατροπώνουν τον αζτεκικό στρατό στην μάχη της Οτούμπα. Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο ο Ισπανός διοικητής της Κούβας είχε αποστείλει τον Ερμάν Κορτέζ και σώμα κονκισταδόρων να εκτελέσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις για την κατάληψη του Μεξικό, το οποίο τότε σε μεγάλο μέρος κυβερνούνταν από τους Αζτέκους. Ο Κορτέζ εξασφάλισε την συμμαχία των φυλών των Τοτονάκων και Τλασκαλτέκων, ο οποίοι ήταν εχθροί των Αζτέκων και άρχισε να βαδίζει προς την μητρόπολη Τενοχιτλάν, την πρωτεύουσα του βασιλείου. Εκεί τον υποδέχτηκε ο ηγεμόνας της Μοκτεζούμα Β’. Γρήγορα η παρουσία των Ισπανών στην πρωτεύουσα προκάλεσε δυσφορία στους Αζτέκους και μέχρι το καλοκαίρι του 1520 η εχθρική στάση του αζτεκικού λαού οδήγησε σε μομφή προς τον Μοκτεζούμα, ο οποίος θεωρήθηκε υποχείριο των Ισπανών και καθαιρέθηκε. Οι Ισπανοί αναγκάστηκαν να αναχωρήσουν από την πρωτεύουσα, γεγονός που μνημονεύεται ως “ La Noche Triste” [Η νύχτα της θλίψης]. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους κατά την έξοδο τους, λόγω των επιθέσεων των Αζτέκων. Οι εναπομείνασες δυνάμεις κινήθηκαν στην πεδιάδα της Οτούμπα, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν τεράστιο στρατό Αζτέκων, που αριθμούσε γύρω στα 10.000-20.000 άτομα. Ο Κορτέζ είχε στη διάθεση του 500 άνδρες. Όμως διέθετε και ιππείς και οι Αζτέκοι δεν γνώριζαν την τεχνική της μάχης με έφιππους. Ο Κορτέζ διέταξε το ιππικό να κάνει συνεχείς εφόδους και ταυτόχρονα έστρεψε την προσοχή στους στρατηγούς των Αζτέκων. Με τους ηγέτες τους νεκρούς και ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τις εφορμήσεις του ιππικού οι Αζτέκοι γρήγορα τράπηκαν σε φυγή. Οι Ισπανοί υπέστησαν απώλειες μόλις 73 ατόμων, ενώ οι σφαγιασθέντες Αζτέκοι ήταν υπέρμετρα πολλοί.


1936: Γεννιέται στα Ανώγεια Ρεθύμνου ο Νίκος Ξυλούρης, Έλληνας τραγουδιστής και μουσικός. Έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «Αρχάγγελος της Κρήτης». Μικρός έζησε τον ξεριζωμό, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του. Μικρός πάλι γνώρισε την λύρα και ήρθε σε επαφή με την παραδοσιακή κρητική μουσική. Η αγάπη του για την μουσική τον έκανε γρήγορα ικανό δημιουργό και ερμηνευτή, ενώ δεν άργησε να γίνεται γνωστός σε όλη την Κρήτη. Η γνωριμία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο τον κατέστησε διάσημο σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι δίσκοι του «Χρονικό» και «Ριζίτικα» (1970-1971) αποκάλυψαν το ταλέντο του στο πανελλήνιο. Σε όλη την διάρκεια της δικτατορίας ο Ξυλούρης έδρασε μέσω του τραγουδιού του κατά της δικτατορίας και τα τραγούδια του συνδέθηκαν με το πνεύμα της αντίστασης. Πέθανε το 1980 από μεταστατικό καρκίνο στο ζενίθ της καριέρας του. Είχε δύο αδέρφια που είναι γνωστοί κρητικοί μουσικοί, τον Ψαραντώνη και τον Ψαρογιάννη.


Θεοχάρης Χατζημανώλης

Γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1999. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο του 2017. Στα ενδιαφέροντα και τις δράσεις που αναπτύσσει συμπεριλαμβάνονται θεματικές ενότητες πολιτικής, ιστορίας, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, οικονομίας και κριτικής της τέχνης. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και ασχολείται από την παιδική του ηλικία με το θέατρο. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά. Στο OffLine Post γράφει ιστορικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ