22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤα διακυβεύματα των αυριανών εκλογών

Τα διακυβεύματα των αυριανών εκλογών


Του Στάθη Αποστόλου,

Λίγες ώρες απομένουν πλέον από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Οι δεύτερες εκλογές του Αλέξη Tσίπρα ως πρωθυπουργού και οι πρώτες εθνικές εκλογές του -έως σήμερα- αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριακού Μητσοτάκη.

Πολύ εύστοχα αυτές τις ημέρες ειπώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη πως η κάλπη είναι άδεια και θα έχει γεμίσει μέχρι το απόγευμα της 7ης Ιουλίου, όπου και θα κλείσουν οι κάλπες. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία να σκεφτούμε πως μέσα σε αυτήν την κάλπη σε αυτό το άψυχο αντικείμενο θα κριθεί το μέλλον της πατρίδας μας.

Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι εύκολο να το θέσουμε. Ακούστηκαν πολλά ευχολόγια, εκατέρωθεν πυρά κι ύβρεις μα ένα ξεκάθαρο διακύβευμα δεν τέθηκε. Το σύνθημα «τώρα αποφασίζουμε για την ζωή μας» της απερχόμενης και εκ νέου υποψήφιας κυβέρνησης είναι τραγελαφικό και ιδιαιτέρως υποτιμητικό για τους Έλληνες, καθώς όλοι οι λαοί μεταξύ αυτών και οι Έλληνες όσες φορές κλήθηκαν να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα το έπραξαν με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και το δικό τους. Επομένως το σύνθημα αυτό είναι άτοπο, αλλά καταμαρτυρεί την πλήρη σύγχυση και τον πλήρη πανικό στον οποίο βρίσκεται η απερχόμενη κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, από την αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε μεν ένα εύστοχο διακύβευμα πως «υπάρχει καλύτερη Ελλάδα, την θέλουμε, την αξίζουμε και μπορούμε να την έχουμε», αλλά όλο αυτό το πράγματι ενωτικό και δυναμικό μήνυμα το οποίο ως νέος άνθρωπος εκφράζει συλλήβδην όλους τους Έλληνες επισκιάζεται από έναν έμμεσο εκβιασμό. Αυτοδυναμία στην Νέα Δημοκρατία αλλιώς επαναληπτικές εκλογές, κάτι το οποίο θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την ελληνική οικονομία και επιπλέον το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα εκείνοι που το δηλώνουν ενώπιον του κόσμου.

Το τρίτο πολιτικό κόμμα, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και στις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, έχει επιλέξει μάλλον ένα ειρωνικό -έναντι το Ελλήνων- σύνθημα και διακύβευμα με τίτλο: «η λογική επιστρέφει». Πράγματι ειρωνικό να ακούγεται από τον πολιτικό φορέα ο οποίος ήταν εκείνος που παρέδωσε την Ελλάδα στα χέρια της διεθνούς επιτροπείας, ήταν εκείνος ο οποίος έχει αλλάξει μορφή, δομή και σύσταση αρκετές πλέον φορές. Λογική, λοιπόν, δεν υπάρχει σε αυτό το εγχείρημα.

Τα μικρότερα κόμματα αρέσκονται στην άκαρπη και τελείως ψευδή παροχολογία ή στο παιχνίδι του φόβου με σκοπού να εξασφαλίσουν την είσοδο τους στην νέα Βουλή. Εδώ θα έλεγα μάλιστα πως το διακύβευμα για αυτούς δεν είναι οι Έλληνες και η Ελλάδα, αλλά κυρίως η πολιτική τους επιβίωση και ανέλιξη.

Ως νέος άνθρωπος ελπίζω πως αυτός ο ευλογημένος μα και συνάμα μαρτυρικός λαός θα αναστηθεί, αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται ενότητα επιμονή και υπομονή μένοντας πιστοί και αταλάντευτοι στην ευρωπαϊκή ιδέα. Ειλικρινής και γόνιμος διάλογος και όχι ύβρεις, γιατί όποιος επενδύει σε αυτή τη πολιτική τοποθέτηση η κοινωνία τον αποβάλλει. Πράγματι στις εκλογές το διακύβευμα είναι πως ψηφίζουμε για την ζωή μας, για μια καλύτερη Ελλάδα με λογική. Συνοπτικά δηλαδή δίνουμε ψήφο στην Ελλάδα μας και προπάντων πηγαίνουμε να ασκήσουμε το ύψιστο και μη δεδομένο δημοκρατικό μας δικαίωμα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε να θυσιαστεί η πατρίδα μας ως σύγχρονη Ιφιγένεια στο βωμό της ανευθυνότητας ή του μεσογειακού θατσερισμού.


Στάθης Αποστόλου

Γεννημένος το 1998 και μεγαλωμένος στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Κερατσίνι, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο τρίτο έτος στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών στο Ρέθυμνο και στο δεύτερο έτος στη Νομική Σχολή του CITY UNITY COLLEGE.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.