21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

4η Ιουλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

362 π.Χ.: Λαμβάνει χώρα η μάχη της Μαντίνειας. Η μάχη για την ηγεμονία στον ελληνικό χώρο μαινόταν και τα ηνία έδειχνε να είχε η Θήβα. Την ηγεμονία της αντιμάχονταν Σπαρτιάτες και Αθηναίοι, οι οποίοι συμμάχησαν εναντίον των Θηβαίων. Στην εν λόγω μάχη που διεξήχθη κοντά στην Τρίπολη, οι 30.000 στρατιώτες και 3.000 ιππείς του θηβαϊκού συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία του Επαμεινώνδα κατανίκησαν τους 20.000 στρατιώτες και 2.000 ιππείς του σπαρτιατικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του βασιλιά Αγησίλαου Β’. Η επικράτηση των Θηβαίων, ωστόσο, ήταν γλυκόπικρη, καθότι ο ηγέτης τους τραυματίστηκε θανάσιμα στη μάχη. Επιπλέον, οι συνασπισμοί αμφότεροι αποδυναμώθηκαν, γεγονός που επέτρεψε στο βασίλειο της Μακεδονίας να κυριαρχήσει αργότερα στον ελληνικό κόσμο.


1187: Μάχη του Χαττίν. Τα σταυροφορικά κράτη που ιδρύθηκαν κατά την Πρώτη και τη Δεύτερη Σταροφορία συγκρούονται με τις δυνάμεις των μουσουλμάνων Αγιουβιδών του Σαλαντίν. Οι πρώτοι, υπό την ηγεσία του βασιλιά της Ιερουσαλήμ, Γκι ντε Λουζινιάν κινήθηκαν απερίσκεπτα εναντίον των  μουσουλμάνων του βεζίρη Σαλαντίν, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε κακή από στρατηγική άποψη τοποθεσία, όντες κουρασμένοι και διψασμένοι μετά από μία επίπονη πορεία στην έρημο. Ο Σαλαντίν εκμεταλλεύθηκε την ευάλωτή τους θέση και οι ευκίνητες μονάδες του εξολόθρευσαν τους εξουθενωμένους σταυροφόρους. Ενδεικτικά, από τους 20.000 άντρες του χριστιανικού στρατεύματος, μόλις 200 ιππότες και οι ακόλουθοί τους μπόρεσαν να αποφύγουν τον θάνατο και την αιχμαλωσία. Ως επακόλουθο της σταυροφορικής πανωλεθρίας, ο Σαλαντίν κατέλαβε πληθώρα χριστιανικών πόλεων και οχυρών, ενώ τρεις μήνες αργότερα, στα χέρια του έπεσε και η Ιερουσαλήμ. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την κήρυξη της Τρίτης Σταυροφορίας.


1776: Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Το Δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσο των βρετανικών αποικιών της Αμερικής εγκρίνει την ιδρυτική διακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης των 13 πολιτειών από τον βρετανικό ζυγό, σηματοδοτώντας την έναρξη του σχηματισμού του κράτους των ΗΠΑ μέσω του επαναστατικού αγώνα που είχε ήδη ξεκινήσει. Το κείμενο συνέταξε σε μεγάλο βαθμό ο Τόμας Τζέφερσον. Η ημερομηνία έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ ως εθνική εορτή.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ