18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

2η Ιουλίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1776: Δύο ημέρες πριν την υπογραφή και έγκριση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α., το Κογκρέσο ενέκρινε Ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο διακόπτονταν, πλήρως, οι δεσμοί με τη Μεγάλη Βρετανία.


1939: Γεννιέται στη Γλυφάδα Αττικής ο Αλέξανδρος Παναγούλης. Έλληνας πολιτικός και ποιητής, κορυφαία μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα. Στις 13 Αυγούστου 1968 αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, συνελήφθη και βασανίσθηκε. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας εξελέγη βουλευτής με την ΕΚΝΔ.


1976: Επανένωση του Βορείου με το Νότιο Βιετνάμ και δημιουργία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ. Η χώρα παρέμενε διαιρεμένη από το 1956 σε δύο τμήματα, τον κομμουνιστικό βορρά και τον καπιταλιστικό νότο. Από το 1957 οι κομμουνιστές αντάρτες στο Νότιο Βιετνάμ (Βιετκόνγκ) ήρθαν σε σύρραξη με το κράτος, προκαλώντας έναν πλήρους κλίμακας εμφύλιο πόλεμο. Τους αντάρτες ενίσχυε και ανεφοδίαζε το Βόρειο Βιετνάμ. Σε πλαίσιο πολιτικού πατερναλισμου οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να στέλνουν στρατεύματα για να προστατεύσουν το αστικό καθεστώς του Νότιου Βιετνάμ. Οι αμερικανικές ενισχύσεις ξεπέρασαν τις 500.000 και έδρασαν καταλυτικά για την πορεία του πολέμου και την επιβίωση του κράτους. Τελικά τα στρατεύματα ανακλήθηκαν στην Αμερική, υπό το έντονο αντιπολεμικό αίτημα ομάδων της αντιπολίτευσης, εξαιτίας του εξαιρετικά μεγάλου κόστους σε ανθρώπους και χρήματα. Το 1974 το σοσιαλιστικό καθεστώς εισβάλει στο Νότιο Βιετνάμ, το οποίο και καταρρέει έναν χρόνο αργότερα με την κατάληψη της Σαϊγκόν.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ