23.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκδηλώσειςΜοντέλο Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου MICC στην Αθήνα: μία πρωτοπόρα διοργάνωση από την...

Μοντέλο Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου MICC στην Αθήνα: μία πρωτοπόρα διοργάνωση από την EUphoria Youth Lab στις 9-11 Ιουλίου


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Το OFFLINE POST θα έχει την τιμή και τη χαρά να αποτελέσει χορηγός επικοινωνίας μιας ενδιαφέρουσας και παραγωγικής διοργάνωσης με τίτλο «Model of International Court University», η οποία θα λάβει χώρα στην Αθήνα από 9 μέχρι 11 Ιουλίου.

Έμπνευση για την πρωτοβουλία αποτέλεσε το MMIC Univeristy που διεξήχθη στην πόλη Kyrzyzowa. Έτσι στηριζόμενο στο Μοντέλο Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου διοργανώνεται στην Αθήνα το MICC University Greece μια σειρά από προσομοιωτικές εικονικές δίκες για φοιτητές από όλον τον κόσμο με στόχο την ενθάρρυνση των φοιτητών να μελετήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που θα λάβουν μέρος θα κληθούν να λάβουν διάφορους ρόλους στα πλαίσια μιας δίκης όπως δικαστές, μέλη υπεράσπισης, δημοσιογράφοι και εισαγγελείς.

Η προσομοίωση της δίκης θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του Δήμου Αθηναίων. Την διοργάνωση έχει αναλάβει η οργάνωση νέων EUphoria η οποία απευθύνεται σε νέους κυρίως αγροτικών περιοχών, σε ντόπιους και μετανάστες. Τα μέλη χρησιμοποιούν μεθόδους μη τυπικής μάθησης μέσω ευρωπαϊκών και διεθνών σχεδίων ώστε να ευαισθητοποιήσουν τους νέους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, την προστασία του περιβάλλοντος και το διεθνές δίκαιο.

Οι διοργανωτές φαίνεται να έχουν εμπνευστεί ιδιαίτερα από την ποινική ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου και της αντιμετώπισης των εγκλημάτων των εθνικοσοσιαλιστών. Άλλωστε όπως αναφέραμε το MMIC University έλαβε χώρα για πρώτη φορά σε μια πόλη της Πολωνίας στην Krzyzowa, η οποία και η έδρα μιας Πολωνικής αντιστασιακής ομάδας με την επωνυμία «Κριζοβιανός Κύκλος» (“Kreisau Circle”). Πλευρές και αξίες του οράματος εκείνης της αντιστασιακής ομάδας είναι συνυφασμένες με τους στόχους του MMIC. Αρχικά μέλημα τους υπήρξε η εύρεση μιας κατάστασης διαρκούς ειρήνης τόσο στη Γερμανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αμέσως μετά την απελευθέρωση από το ζυγό των ναζί. Η «λύση» που προέκριναν προσιδίαζε στενά με την δημιουργία και ανάπτυξη μιας «Ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας κρατών» με κοινούς οικονομικούς κανόνες και κοινές πολιτισμικές αξίες. Έπειτα ήθελαν να δουν την παραδειγματική και αποτελεσματική καταδίκη των εθνικοσοσιαλιστών για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν. Ήδη από τότε είχαν στο μυαλό του το πρότυπο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στο οποίο τόσο οι νικητές όσο και οι ηττημένοι θα αναγνώριζαν τη συλλογική τους ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα  και τη δικαιοσύνη. Έτσι πολλά μέλη αυτού του κύκλου, όπως ο Χέλμουτ Τζέιμς φον Μολτκε, ως ειδήμων στο διεθνές δίκαιο εργάστηκαν και επηρέασαν το οικονομικό και το στρατιωτικό ναυτικό δίκαιο όπως και τη μεταχείριση των εξαναγκαζόμενων εργατών και των Εβραίων αιχμαλώτων πολέμου στην Ανατολή. Άφησαν μια κληρονομία την οποία το MICC μέσω αυτών των μη τυπικών δράσεων ελπίζει να κάνει κατανοητή στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στους νέους, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η προετοιμασία των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και ειδικότερα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου στεγάζονται τα γραφεία του Οργανισμού Νεολαίας Euphoria στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας 31Α.

ΟffLine Post, χορηγός επικοινωνίας: [email protected]

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.