16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

1η Ιουλίου


Του Παντελή Ζηβόντση,

1828: Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», Διοικητή τον Ιταλό Λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό Συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ίδρυσής της θα υπογραφεί αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1828. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» το μότο της σχολής.


1934: Γεννιέται ο Σίντνεϊ Πόλακ. Ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και παραγωγός ταινιών βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του 1985 Πέρα από την Αφρική (Out of Africa). Ο Πόλακ συνεργάστηκε με πολλά μεγάλα ονόματα του κινηματογραφικού στερεώματος κι είχε την ικανότητα να αποσπά άρτιες ερμηνείες από τους ηθοποιούς. Ίδρυσε, μαζί με το Ρόμπερτ Ρέντφορντ, το Ινστιτούτο Sundance και επίσης, μαζί με το Μάρτιν Σκορσέζε το Film Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αφιερωμένο στην αναπαλαίωση ταινιών και στην αποτροπή της καταστροφής των πρωτότυπων φιλμ. Ξεκίνησε από το χώρο της τηλεόρασης κατά τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και μεταπήδησε στο χώρο του κινηματογράφου κάνοντας το ντεμπούτο του το 1965, με την ταινία Παρακαλώ, Συγχώρεσέ με (The Slender Thread), στην οποία σκηνοθέτησε την Αν Μπάνκροφτ και το Σίντνεϊ Πουατιέ. Τελευταία του ταινία ήταν Η Διερμηνέας (The Interpreter, 2005) με τη Νικόλ Κίντμαν και το Σον Πεν.


1976: Γεννιέται ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ολλανδικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Πάτρικ Κλάιφερτ. Είναι Ολλανδός πρώην ποδοσφαιριστής, και νυν προπονητής της ομάδας νέων της ΦΚ Τβέντε. Έπαιξε ως επιθετικός για τον Άγιαξ, τη Μίλαν, τη Μπαρτσελόνα, τη Νιουκάστλ, τη Βαλένθια, την Αιντχόφεν και τη Λιλ. Συμμετείχε με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας από το 1994 ως το 2004 και είναι ο πρώτος σκόρερ της με 40 γκολ. Το 2004, συμπεριλήφθηκε στο FIFA 100, μια λίστα με τους 125 καλύτερους εν ζωή ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο Πελέ.


Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ