21.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑλεξάνδρα Χαριτάτου: «Η χώρα χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση, με μακροπρόθεσμο νομοθετικό και...

Αλεξάνδρα Χαριτάτου: «Η χώρα χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση, με μακροπρόθεσμο νομοθετικό και οικονομικό σχέδιο για να μπορέσει να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης»


Συνέντευξη στην Μαρία Στάμου,

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα οι κάλπες θα ανοίξουν για τις σημαντικότερες εθνικές εκλογές, όπως χαρακτηρίζονται από την πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Η πόλωση έχει κορυφωθεί και από τα δύο μέτωπα ενώ πλέον λόγος γίνεται για εκλογές που θα έχουν προσωποπαγή χαρακτήρα, αφού πλέον δεν κάνουμε λόγο για μία αντιπαράθεση αριστεράς – δεξιάς, αλλά για μία αναμέτρηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή της χώρας κατέρχεται υποψήφια βουλευτής Α’ Αθηνών η κυρία Αλεξάνδρα Χαριτάτου, ιστορικός – μουσειολόγος που έχει ως όνειρο την ίδρυση στην πρωτεύουσα ενός καινοτόμου μουσείου των Αθηνών.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο OffLine Post κάνει λόγο για τους στόχους που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο, ενώ επίσης μας μιλάει για την διαδρομή της.

  • Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική σε αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο εκλογές;

Η αλήθεια είναι πως αν και θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικοποιημένο άτομο και συμμετέχω εδώ και χρόνια στα κοινά δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι μια μέρα θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση. Όταν με κάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συζητήσουμε για το πώς θα μπορούσα να βοηθήσω στον αγώνα, δεν σας κρύβω πως κολακεύτηκα. Κυρίως όμως θεωρώ πως είναι μεγάλη μου τιμή να μπορώ να συμμετάσχω και εγώ στον αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα. Πραγματικά αισθάνομαι πως η ΝΔ είναι το μετριοπαθές, φιλοευρωπαϊκό κόμμα που ξέρει και μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, να ενώσει τους Έλληνες και να σηκώσει την Ελλάδα ψηλά, εκεί που της αξίζει.

  • Με ποιο έναυσμα λάβατε την απόφαση να ιδρύσετε ένα νέο καινοτόμο Μουσείο των Αθηνών;

Η Αθήνα είναι μια πόλη-σύμβολο για την Ελλάδα αλλά και για όλον τον κόσμο λόγω του εξέχοντα πολιτιστικού της ρόλου κατά την αρχαιότητα, ενώ είναι η μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο με ενεργό το εμπορικό και οικονομικό της κέντρο για 5.000 χρόνια, ακριβώς στο ίδιο σημείο.

Ενώ διασώζει την αρχαία της κληρονομιά σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, η νεότερη ιστορία της ελάχιστα αντιπροσωπεύεται, ενώ μεγάλες ιστορικές περίοδοι δεν αναδεικνύονται αφού μόνο κάποια στοιχεία της προβάλλονται από μουσεία νεότερης ιστορίας και κτίρια του 19ου αι., ως εκ τούτου παρουσιάζεται στον επισκέπτη ως μια πόλη με ένδοξο παρελθόν αλλά χωρίς σύγχρονη ταυτότητα.

Η ανάγκη για αποκατάσταση της ιστορικής ενότητας και η παρουσίαση της συνεχούς πορείας των Αθηνών μέσα από τις διαδοχικές ιστορικές και πολιτιστικές της φάσεις γέννησε την ιδέα αυτού του Μουσείου που στόχο έχει να αποτυπώσει την ιστορία της μοναδικής αυτής πόλης ξεκινώντας από την προϊστορική εποχή, περνώντας στην αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Τουρκοκρατία, τα νεότερα χρόνια και καταλήγοντας στην σύγχρονη μορφή της.

  • Με βάση τα ως τώρα δεδομένα προβλέπεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το κόμμα που θα κυβερνήσει. Πιστεύετε ότι ακόμη και εάν έρθει η «πολυπόθητη» αυτοδυναμία πρέπει να ασκήσει την διακυβέρνηση μόνη της ή θα πρέπει να απευθυνθεί σε ευρύτερες συμμαχίες;

Πρώτα απ’ όλα να πω με πάθος πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να πάμε όλοι να εξασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα αυτήν την Κυριακή, παρά τη ζέστη, την κούραση από τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι φοβερά κρίσιμες οι επόμενες εκλογές και δεν πρέπει να αφήσουμε να κρίνουν το μέλλον μας οι άλλοι, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους.

Πέραν αυτού η χώρα χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση, με μακροπρόθεσμο νομοθετικό και οικονομικό σχέδιο για να μπορέσει να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο με μείωση της φορολογίας, ένα κράτος που θα στηρίζει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και θα φέρνει επενδύσεις, άρα και πολλές και καλές δουλειές για όλους, χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Οπότε δεν είναι αντιφατικό πως από τη μια χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδυναμία για να μπορέσει να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα για το οποίο την έχουνε ψηφίσει, αλλά ταυτόχρονα θα επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες γιατί η πολυσυλλεκτικότητα είναι το ίδιον της δημοκρατίας. Εξ ου και το σύνθημα: Ενωμένοι μπορούμε!

  • Η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται συχνά από αδιαφορία για την τέχνη και τον πολιτισμό. Γιατί θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό και πως κατά την γνώμη σας είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί;

Η κοινωνία απαρτίζεται από λογιών λογιών ανθρώπους, άλλοι ενδιαφέρονται για τα γράμματα και τις τέχνες, άλλοι για τον αθλητισμό, άλλοι για επιχειρήσεις κ.ο.κ.. Είναι όμως καθοριστική η συμβολή της πολιτείας στο να δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα για να γνωρίσει κάθε άνθρωπος από νεαρή ηλικία τα διάφορα πεδία που μπορεί να τον αφορούν. Οπότε πιστεύω ακράδαντα πως η παιδεία και το σπίτι παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο σε αυτά. Τα σχολεία μας και εμείς οι ίδιοι οι γονείς, θείοι, παππούδες, γιαγιάδες κλπ δίνουμε τα ερεθίσματα. Οπότε ξαναγυρνάμε στο θέμα της παιδείας γιατί και οι ενήλικες, εν πολλοίς διαμόρφωσαν την πολιτιστική τους συνείδηση από την παιδική τους ηλικία.

Καλύτερα σχολεία, λοιπόν, με ολοκληρωμένα προγράμματα που να εμπεριέχουν τον πολιτισμό και βέβαια έμφαση στην διά βίου μάθηση, διότι ποτέ δεν είναι αργά!

  • Η παραβατικότητα είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει την χώρα μας και ιδιαιτέρως την περιφέρεια της Α’ Αθηνών όπου είστε υποψήφια. Πώς η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να επιλύσει αυτό το πρόβλημα;

Η Νέα Δημοκρατία έχει τονίσει με κάθε τρόπο πως δεν θα είναι καθόλου ανεκτική στα φαινόμενα παρανομίας, παραβατικής συμπεριφοράς και ατιμωρησίας που μας είχε συνηθίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια. Η ασφάλεια στους δρόμους και τα σπίτια μας είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την ψυχική μας υγεία και σωματική μας ακεραιότητα προφανώς, όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικότητας, τουρισμού και βέβαια ανάπτυξης του πολιτιστικού τομέα, των γραμμάτων και των τεχνών που ανθίζουν σε περιβάλλον ελευθερίας και δημοκρατίας.

  • Οι νέοι δείχνουν μια απέχθεια για την πολιτική του σήμερα. Τι τους συμβουλεύετε για αυτό το θέμα;

Θα διαφωνήσω σε αυτό, αυτό ίσχυε μέχρι πρόσφατα, αλλά πιστεύω πως σε αυτήν την συγκυρία περισσότερο, αυτά τα χρόνια της κρίσης οι νέοι έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται γνήσια για την πολιτική. Κι αυτό φαίνεται και από το πλήθος νέων ηλιακά υποψηφίων που κατεβαίνουν με όλα τα κόμματα αλλά και από τη συμμετοχή τους στο δημόσιο διάλογο μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης και της συμμετοχής τους σε πολιτικούς και άλλους φορείς την κοινωνίας των πολιτών.

Αν έχω μια συμβουλή να δώσω, με όλο το θάρρος, σε όλους και ιδιαίτερα τους νέους, αυτό θα είναι να μην εκχωρήσουν με κανέναν τρόπο σε άλλους την απόφαση για το ποιος θα κυβερνήσει και θα ορίσει το μέλλον τους και να πάνε να ψηφίσουν συνειδητά και ενημερωμένα.

  • Πώς θα καταφέρετε να συνδέσετε το επάγγελμά σας με την πολιτική;

Η δική μου άποψη είναι πως ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιούμαι, δηλαδή αυτός του πολιτισμού είναι ένα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο το οποίο έχει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης. Υπό αυτήν την έννοια υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ασχοληθούν άνθρωποι που έχουν τις γνώσεις, την εμπειρία και την διάθεση με τον χώρο του πολιτισμού και να βοηθήσουν στην ανάδειξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών του. Εγώ προσωπικά έχοντας σπουδάσει Ιστορία, Φιλοσοφία και Μουσειολογία και έχοντας δουλέψει πάνω από 30 χρόνια στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) θέλω να βοηθήσω προς αυτήν την κατεύθυνση με την εμπειρία που έχω αποκομίσει τόσα χρόνια.

  • Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα έχουν υποσχεθεί στον ελληνικό λαό ελάφρυνση σε όλους τους τομείς. Θα μπορέσει να τα καταφέρει;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του έχουν εκπονήσει ένα πολύ συνετό, κοστολογημένο πρόγραμμα. Κάθε εξαγγελία που έχουν κάνει είναι καλά μελετημένη και εφικτή με τα έως τώρα στοιχεία. Δεδομένου ότι όπως είδαμε η επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές έδωσε μια τεράστια ώθηση στις αγορές η οποία και συνεχίζεται, μπορούμε να προβλέψουμε πως με το νέο εκλογικό αποτέλεσμα, η θετική αντίδραση των διεθνών αγορών αλλά και των επενδυτών ενδεχομένως να δώσει ακόμα μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο και περιθώρια για πιο καινοτόμες μεταρρυθμίσεις προς όφελος της οικονομίας και βασικά της κοινωνίας και των πολιτών.

Την ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρησης της συνέντευξης!



 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ