16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 24/6 – 28/6

Financial Report: 24/6 – 28/6


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

24/06/2019: Με δυναμική άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει κοντά στις 850 μονάδες.

Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση έκλεισε με κέρδη 1,27% στις 849,35 μονάδες, από τις 838,72 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο ήταν στις 840,84 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 848,98 μονάδες.

Κινητήριος δύναμη για το θετικό ξεκίνημα στην εβδομάδα ήταν οι επάνοδος της μετοχής της ΔΕΗ, όπως και η Εθνική Τράπεζα. Βέβαια, αυτό που εξακολουθεί να προβληματίζει είναι η μεγάλη ευαισθησία που εμφανίζουν στις διακυμάνσεις τους πολλοί βασικοί τίτλοι, όπως είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα και με τη ΔΕΗ. Δεν περνά, άλλωστε, απαρατήρητο το γεγονός ότι η τιμή της βρέθηκε από τα 2,29 ευρώ στις 4 Ιουνίου, στα 1,66 ευρώ στις 21 Ιουνίου και σήμερα στα 1,93 ευρώ.

Το στοίχημα για την αγορά, πλέον, μετά και την μεγάλη άνοδο, είναι οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών να μην αφαιρέσουν τη ρευστότητα της αγοράς, αλλά να επανατοποθετηθούν. Είναι σαφές ότι η αγορά ακόμα ενσωματώνει το σενάριο μιας κυβερνητικής αλλαγής που θα φέρει εξελίξεις σε μείζονα μέτωπα, όπως είναι ο τραπεζικός και ο ενεργειακός κλάδος.

Σε διεθνές επίπεδο, οι αγορές δέχονται πίεση, καθώς η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν αυξάνει τους φόβους για στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή, ενώ τηρείται στάση αναμονής αναφορικά με την συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ με στόχο την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο υπερδυναμέων, στο πλαίσιο και της συνόδου των G20 τις επόμενες ημέρες. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν όλοι οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες του Αμερικανού χρηματιστηρίου.

25/06/2019: Μικρή πτώση για το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 846,66 μονάδες, από τις 849,35 μονάδες. Στην διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 841,51 μονάδων και των 855,11 μονάδων.

Μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, οι επενδυτές επέλεξαν να εισπράξουν μέρος των κερδών τους, ειδικά στους τίτλους που είχαν υπεραποδώσει. Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά, χωρίς σημάδια διόρθωσης, η ανακοίνωση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού «χάλασε» το κλίμα στην αγορά. Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για την επιδεινούμενη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου διαμορφώθηκε αρκετά χαμηλότερα του στόχου, καθώς ανήλθε μόλις στα 916 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου των 1,447 δισ. ευρώ. Προδιαγράφεται, ως ένα βαθμό, από τις αγορές ότι η κατάσταση που θα παραλάβει η νέα κυβέρνηση θα απαιτήσει υπερπροσπάθεια για να καλυφθούν οι στόχοι.

Συγχρόνως, η εστίαση παραμένει στον τραπεζικό κλάδο, αφού η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται για την άντληση 350 – 400 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές μέσω έκδοσης ομολόγου Tier II. Μετά την επιτυχημένη προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς, την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει αισιοδοξία για επιτόκιο χαμηλότερο του 9,75%, με το οποίο δανείστηκε η δεύτερη. Η άντληση των κεφαλαίων αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Στο μέτωπο των ομολόγων, έσπασε και το φράγμα του 2,5%, με το ράλι να συνεχίζεται εντυπωσιακά. Η απόδοση του 10-ετούς τοποθετείτε στο 2,49%, ενώ το 5-ετές βρίσκεται στο 1,42%. Εξακολουθούμε να κινούμαστε σε ιστορικά χαμηλά δεκαετιών.

26/06/2019: Με θετικό πρόσημο συνέχισε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που επέτρεψε στη ζώνη των 850 μονάδων, μετά από ένα μίνι ράλι στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 852,27 μονάδες, από τις 846,66 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 837,03 μονάδων και των 852,27 μονάδων.

Το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μεταβλητότητα, με τα πρόσημα να αλλάζουν αρκετές φορές, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι ο ΓΔ κατάφερε να ανατρέψει το πρωινό -1,14% και να ολοκληρώσει σε θετικά επίπεδα, μετά την ένταση της δραστηριότητας προς το τέλος της συνεδρίασης. Αυτό που φαίνεται είναι ότι οι επενδυτές κινούνται ώστε να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα των εκλογών. Άλλωστε, βασικοί πυλώνες της σημερινή ανόδου ήταν οι τίτλοι που εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από τις αλλαγές στο μείγμα της πολιτικής μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τις οποίες η αγορά αναμένει. Όπως έχουν επισημάνει εγχώριοι αναλυτές, τράπεζες, ενέργεια και κατασκευές θα είναι οι κλάδοι που θα βρεθούν στο επίκεντρο, με την αγορά να έχει καλλιεργήσει σημαντικές προσδοκίες για φιλικές προς τις επενδύσεις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Εντούτοις, μέχρι οι προσδοκίες να δείχνουν ότι επιβεβαιώνονται οι επενδυτές δεν αναμένεται να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο.

Σε διεθνές επίπεδο, τις εξελίξεις καθορίζουν οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, που αναμένονται στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών της G20. Οι επενδυτές εστίασαν έντονα και στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν σχετικά με την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών και την πεποίθησή του ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το εμπόριο. Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν «στα κόκκινα» στην πλειοψηφία τους, ενώ αντίστοιχα, με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, τηρώντας στάση αναμονής.

27/06/2019: Σημαντικά κέρδη κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, επαναλαμβάνοντας το χθεσινό μοτίβο με μια άνοδο της τελευταίας στιγμής, προ του κλεισίματος.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,80% στις 859,12 μονάδες, από τις 852,27 μονάδες, αγγίζοντας δηλαδή το φράγμα και των 860 μονάδων. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 850,87 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 859,12 μονάδες, όσο ήταν και το κλείσιμο.

Η σημερινή συνεδρίαση περιείχε ισχυρές απώλειες σε ορισμένους τίτλους και ισχυρά κέρδη σε άλλους, που πιστοποιεί, για άλλη μια φορά, ότι η αγορά κινείται ανάλογα με τις μικρο-εξελίξεις που συνοδεύουν τις εισηγμένες εταιρείες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μάλιστα, υπήρξε κι ένας πρώτος απολογισμός της αναμενόμενης συμφωνίας της Eurobank για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφού ανακοινώθηκε η πρώτη τιτλοποίηση δανείων μεικτών χαρτοφυλακίων, όπως και η πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης NPLs και θυγατρικής της Eurobank, FPS. Το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών πάντα βρίσκεται στο επίκεντρο της αγοράς, αφού από αυτό εξαρτώνται τόσο η εξυγίανση του ισολογισμού τους, όσο και τα επίπεδα της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Άλλωστε, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, εγκαινιάζεται και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα λειτουργήσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και κρίνεται κομβική για τις τράπεζες και τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πλατφόρμα σηματοδοτεί το τέλος της εποχής των στρατηγικών κακοπληρωτών, ενώ θα συμβάλει και στην ανάκτηση οφειλών.

Στις εκλογές, τέλος, αναφέρονται και οι ξένοι αναλυτές που καλύπτουν την Ελλάδα, με τη Citigroup να επισημαίνει σήμερα πως είναι πιθανή η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Όπως τονίζει, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν στη χαλάρωση των μεταμνημονιακών δημοσιονομικών στόχων, και ειδικά του πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την επενδυτική εμπιστοσύνη.

28/06/2019: Σούπερ κλείσιμο ελπίδας, για την εβδομάδα και το πρώτο εξάμηνο του έτους ουσιαστικά, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης διαλύοντας κάθε αντίσταση πλησίασε ακόμα και τις 870 μονάδες!

Συγκεκριμένα, έκλεισε με κέρδη 1,09% στις 868,48 μονάδες, από τις 859,12 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στο ύψος των 856,62 μονάδων, ενώ το υψηλότερο στις 868,52 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,54%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 7,36%. Σε επίπεδο εξαμήνου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 41,6%, που αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτιά (!), ενώ από την επομένη των ευρωεκλογών η άνοδος ξεπέρασε το 18%. Ο Ιούνιος ήταν ο έκτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη, φαινόμενο το οποίο είχε να εμφανιστεί από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 όταν είχαν σημειωθεί 7 συνεχόμενα μηνιαία κλεισίματα.Ιδιαίτερα θετικά έκλεισε και η αγορά κρατικών ομολόγων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η απόδοση του ελληνικού 10-ετές ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,49%, το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10-ετων ομολόγων στις 278 μονάδες, ενώ η απόδοση του 5-ετούς στο 1,38%.

Ως βασικοί λόγοι αυτής της πολύμηνης χρηματιστηριακής ευφορίας εκτιμούνται η εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει της προεδρικής εκλογής του 2020, η επίσπευση των εθνικών εκλογών μετά την εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές, καθώς και οι εξαγγελίες που ευνοούν το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Βραχυπρόθεσμα, από εδώ και πέρα, η αγορά αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών και ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που θα έχει προοπτική ολοκλήρωσης της τετραετίας, απόρροια των μετεκλογικών πολιτικών συσχετισμών. Σε επόμενο στάδιο, οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις του Αυγούστου, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων των τραπεζών, η έναρξη έργων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, όπως και η αντιμετώπιση του ζητήματος των μην εξυπηρετούμενων δανείων συνθέτουν τους βασικότερους καταλύτες για την μετεκλογική περίοδο.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ