23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΕυρωπαϊκή διαδοχή: ποιος θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της Επιτροπής;

Ευρωπαϊκή διαδοχή: ποιος θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της Επιτροπής;


Του Θεόδωρου Μεσημέρη, 

Τις δύο προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας προκειμένου να συζητηθούν θέματα βιώσιμης ανάπτυξης όπως είναι το περιβάλλον και η ενέργεια, αλλά και τα δικαιώματα της γυναίκας. Μια ενδιαφέρουσα ωστόσο παράμετρος που συζητήθηκε σε “κλειστό ευρωπαϊκό πυρήνα” ήταν και η θέση του Βέμπερ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ως υποψηφίου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε έκτακτη σύνοδο κορυφής, το αργά το βράδυ σήμερα. Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι, μεταξύ αλλων, ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και φυσικά ο Βέμπερ. Με την νίκη στις ευρωεκλογές του Μαΐου και την κατάκτηση της πρωτιάς ως ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) δε θα ήταν αλλόκοτο να αναμένει κανείς από αυτόν την διαδοχή του Ζαν-Κλιντ Γιούνκερ (πηγή: Die Welt). Τονίζεται ότι στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν λύση για τον επόμενο αρχηγό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η γερμανική εφημερίδα “Die Welt” ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις συνομιλίες κατά τις εργασίες της συνόδου του G20 συμφώνησαν στην απόσυρση του Βέμπερ από την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Άνγκελα Μερκελ τάσσεται υπέρ αυτής της πρότασης, μολονότι και το δικό της κόμμα (CDU) ανήκει στην ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από την άλλη, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε επίσης την αντίθεση του στην υποψηφιότητα του Βέμπερ. Πρέπει να σταθούμε στις αποφάσεις των δυο αυτών ηγετών καθώς και οι δυο τους είναι οι de facto ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα οι λόγοι τους έχουν βαρύτητα.

Ο Φρανς Τίμερμανς εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο ενός πιθανού συμβιβασμού που θα προβίβαζε τον κεντροαριστερό πολιτικό στη σημαίνουσα θέση των Βρυξελλών, αίροντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, το αδιέξοδο για τον επιμερισμό των κορυφαίων ευρωπαϊκών θέσεων. Πιο συγκεκριμένα, με τον προαναφερθέν -φημολογούμενο- διαμερισμό, ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα καλούνταν να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών. Τα διαπραγματευτικά«παζάρια» ενδέχεται να τοποθετήσουν τον Γάλλο Φρανσουά Βιγιερουά ντε Γκαλό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως διάδοχο του Μάριο Ντράγκι.

Πέραν της διαδοχής του Γιούνκερ, πρέπει να αποφασιστεί και η διαδοχή του Ντόναλντ Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και της Φεντερίκα Μογκερίνι -επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Να επισημανθεί, καταληκτικά, ότι το πρόσωπο που θα εκλεγεί και θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου, πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τους 28 ηγέτες και τουλάχιστον 376 ψήφους στο ΕΚ.

Λίγη αναμονή και σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε ποια πρόσωπα θα διοικούν την ΕΕ για τα προσεχή πέντε έτη.


Θοδωρής Μεσημέρης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη, Πιερίας το 1998. Φοίτησε ένα χρόνο στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και πλέον, σπουδάζει στη Νομική του ΑΠΘ. Ενδιαφέροντά του εντοπίζονται στο Διεθνές και στο Ποινικό Δίκαιο. Μιλάει άπταιστα αγγλικά, ισπανικά και ρώσικα, ενώ έχει βασικές γνώσεις γερμανικών, πορτογαλικών και γαλλικών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ