23.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

26η Ιουνίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1908: Γεννιέται στο Βαλπαραΐσο ο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ήταν Χιλιανός ιατρός και πολιτικός και υπήρξε ο πρώτος μαρξιστής πρόεδρος χώρας της Λατινικής Αμερικής μέσω ελεύθερων εκλογών. Είχε καταγωγή από μεγαλοαστική οικογένεια και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, απ΄ όπου και αποφοίτησε το 1932. Ασχολήθηκε με την πολιτική και ανέπτυξε μαρξιστική δράση. Το 1933, ο Αλιέντε συνέβαλε στην ίδρυση του σοσιαλιστικού κόμματος της Χιλής. Το 1945 εξελέγη, για πρώτη φορά, μέλος της Γερουσίας. Το 1952, έβαλε υποψηφιότητα για την Προεδρία, αλλά επειδή είχε δεχθεί την υποστήριξη του παράνομου τότε κομμουνιστικού κόμματος, διεγράφη από το σοσιαλιστικό κόμμα με αποτέλεσμα να καταταγεί τελευταίος μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων. Ωστόσο, στις εκλογές του 1958, ο Αλιέντε επανήλθε με την υποστήριξη των σοσιαλιστών και των κομμουνιστών, των οποίων το κόμμα τους είχε πλέον νομιμοποιηθεί. Παρά ταύτα κατατάχθηκε δεύτερος των υποψηφίων.  Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1970 πραγματοποιήθηκαν οι κρισιμότερες προεδρικές εκλογές στη Χιλή, καθώς για πρώτη φορά φαινόταν πως θα εκλεγεί πρόεδρος ο 62χρονος Σαλβαδόρ Αλιέντε, επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, όπου συστεγάζονταν σοσιαλιστές, κομμουνιστές και ριζοσπάστες καθολικοί. Η Χιλή διακρινόταν για την σχετικά ομαλή -με τα λατινοαμερικανικά κριτήρια- κοινοβουλευτική της ζωή, αλλά οι διεθνείς παρατηρητές αμφέβαλαν στο κατά πόσο ήταν δυνατό να έρθει ειρηνικά και ανεμπόδιστα στην εξουσία αριστερή κυβέρνηση, σε μια περιοχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θεωρούσαν ως την “πίσω αυλή” τους. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, ο στρατός, με επικεφαλής τον αρχηγό τού, Πινοσέτ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον ίδιο τον Αλιέντε σε αυτήν τη θέση, προχώρησε σε πραξικόπημα και επιτέθηκε στο προεδρικό Μέγαρο. Οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν, πως ο Πρόεδρος αυτοπυροβολήθηκε, χωρίς, όμως, να γίνεται πιστευτό από μερίδα της κοινής γνώμης, η οποία πίστευε, ότι ο Αλιέντε δολοφονήθηκε. Εν τέλει, το 2011, που άνοιξε ξανά η υπόθεση, διαπιστώθηκε, πως αυτοπυροβολήθηκε με όπλο ΑΚ-47 και αυτή την εκδοχή υιοθέτησε και η οικογένεια Αλιέντε μέσω της κόρης του πρώην Προέδρου, Ιζαμπέλ Αλιέντε.


1945: Στο Σαν Φρανσίσκο υπογράφεται από 50 κράτη, ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, στο τέλος της Συνδιάσκεψης των Η.Ε. για τη Διεθνή Οργάνωση. Ο Χάρτης άρχισε να ισχύει από τις 24 Οκτωβρίου 1945. 


1963: Ich bin ein Berliner. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, John Kennedy εκφώνησε λόγο στο Δυτικό Βερολίνο, λέγοντας «είμαι πολίτης του Βερολίνου» δίνοντας το στίγμα για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη Δυτική Γερμανία, 22 μήνες μετά τη σοβιετική υποστήριξη προς την Ανατολική Γερμανία και λίγο μετά το χτίσιμο του Τείχους του Βερολίνου για να αποτραπεί η μαζική μετανάστευση προς τη Δύση. Ο λόγος του Kennedy είχε ως αποδέκτες τόσο τους Σοβιετικούς όσο και τους Βερολινέζους και ήταν μια σαφής δήλωση για την αμερικανική πολιτική μετά την κατασκευή του Τείχους. Η ομιλία θεωρείται μια από τις καλύτερες του Kennedy, τόσο για την χρονική στιγμή του Ψυχρού Πολέμου όσο και για την χάραξη των νέων συνόρων. 


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ