15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΝτιμπέιτ ήταν και πάει…

Ντιμπέιτ ήταν και πάει…


Της Γιώτα Κοσκινά,

Η αρχή των τηλεοπτικών προεκλογικών ντιμπέιτ συγχρονίζεται ιστορικά με τη γέννηση της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Το πρώτο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών προβλήθηκε το 1990 για πρώτη φορά ως ένα καινούργιο τότε προϊόν επικοινωνίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα δημιουργίας άμεσης επικοινωνίας με το τηλεοπτικό κοινό και ανάδειξης των διαφορών ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. Έτσι τα τελευταία 29 χρόνια στην Ελλάδα έχουν συντελεσθεί συνολικά επτά προεκλογικά ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών.

Η τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση έγινε λίγες ημέρες πριν από τις δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 όπου οι επικεφαλής των κομμάτων συναντήθηκαν στα στούντιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή με σκοπό την ύπαρξη δύο debate. Το ένα με τη συμμετοχή των επτά αρχηγών και το άλλο με τη μορφή της κατά πρόσωπο αντιπαράθεσης- μιας ιδιαίτερης μονομαχίας μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλη Μεϊμαράκη (όπου ξεχώρισε η παρατήρηση του κ. Μεϊμαράκη προς τους παραγωγούς πως ο φακός τον έδειχνε ισοϋψή με τον κ. Τσίπρα).

Σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια και μάλιστα έντεκα μέρες πριν από τη μεγάλη μέρα των πρόωρων εθνικών εκλογών, η συζήτηση για την ημέρα και τους όρους διεξαγωγής του ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών δεν έχει ακόμα καρποφορήσει. Στη σύσκεψη της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, δεν φάνηκε οι αντιπροσωπείες των κομμάτων να μπορούν να βρουν μία κοινά αποδεκτή λύση.

Η αλήθεια είναι, πως κατά τη διάρκεια των πολυήμερων διαπραγματεύσεων είχαν υπάρξει οι προϋποθέσεις για να βρεθεί κοινός τόπος, οι οποίες όμως στην πορεία εξαϋλώθηκαν. Τα κόμματα είχαν καταλήξει από την περασμένη εβδομάδα στην ημερομηνία της 1ης Ιουλίου, παρά το γεγονός πως υπήρξαν διαφορές κυρίως ως προς τους κανόνες διεξαγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στη διακομματική επιτροπή, είχε θέσει το θέμα για το ποιοι δημοσιογράφοι θα κάνουν τις ερωτήσεις, συζητώντας ακόμα και για την επιλογή των προσώπων από τα κόμματα, κάτι που δημιούργησε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αποστάσεις, πάντως, που υπήρχαν μέχρι την τελική συμφωνία ήταν αμελητέες και πιθανότατα θα γεφυρώνονταν, ώσπου προέκυψε το θέμα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 30ης Ιουνίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως εναλλακτική ημερομηνία την 27η Ιουνίου ή την 2η Ιουλίου με τη Νέα Δημοκρατία να συμφωνεί για τις 27 Ιουνίου. Εν συνεχεία το κυβερνών κόμμα ζήτησε να διενεργηθεί ένα ντιμπέιτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που προκάλεσε την απάντηση της Πειραιώς με ένα αιχμηρό βίντεο με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα και τις θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς για το ντιμπέιτ, τον πλουραλισμό απόψεων και τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Η επόμενη αντίδραση ήρθε χρονικά από ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ, καθώς συλλήβδην δεν αποδέχθηκαν την 27η Ιουνίου ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ.

Και κάπως έτσι φτάνουμε να συζητάμε πλέον για τη διεξαγωγή ενός ιδιότυπου διακαναλικού μονολόγου του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας μετά από τις επανειλημμένες συζητήσεις – ναυάγια περί του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, φαίνεται τις τελευταίες ώρες να επιλέγει να προβεί σε μία διακαναλική συνέντευξη, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εθνικές εκλογές, σε όλους τους διαπιστευμένους συντάκτες που καλύπτουν το ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια ή μία διακαναλική συζήτηση με τους κεντρικούς παρουσιαστές όλων των τηλεοπτικών σταθμών στην κρατική τηλεόραση. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με το ντιμπέιτ, μόνο που αυτή τη φορά θα είναι μόνος ο κ.Τσίπρας.

Κάπως έτσι και έπειτα από όλες τις αποτυχημένες συζητήσεις επί συζητήσεων που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα τις τελευταίες μέρες, είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε ξανά εθνικές εκλογές, στις οποίες δεν θα έχει πραγματοποιηθεί ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών – άλλη μία φορά μετά τις εκλογές του 2012 και του Ιανουαρίου 2015- και αντ’ αυτού να υπάρξει μόνο μια διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού. Οδεύουμε σε ένα μονομερές ντιμπέιτ κατ’ ουσίαν…


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.