17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

25η Ιουνίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1903: Γεννιέται στο Μοτιάρι της Βρετανικής Ινδίας ο Έρικ Άρθουρ Μπλερ, ευρύτερα γνωστός με το συγγραφικό ψευδώνυμο, Τζορτζ Όργουελ, Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Το 1911 μετακόμισε στην Αγγλία και σπούδασε υπότροφος στο Κολλέγιο του Ήττον. Το 1922 εντάχθηκε στην Ινδική Αυτοκρατορική Αστυνομία από την οποία παραιτήθηκε το 1927 για να αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Αργότερα, μετέβη και έζησε για ένα διάστημα στο Παρίσι και στο Λονδίνο και μερικά χρόνια μετά έλαβε μέρος στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο με την πλευρά των Δημοκρατικών. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο υπηρέτησε στο ινδικό BBC και αργότερα έγινε λογοτεχνικός συντάκτης. Το 1944 συνέργαψε τη Φάρμα των Ζώων και το 1949 το 1984, έργα για τα οποία έγινε ιδιαίτερα γνωστός. Απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1950 στο Λονδίνο.


1925: Ξεσπάει στρατιωτικό κίνημα υπό την ηγεσία του στρατηγού Θεοδώρου Παγκάλου, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Μιχαλακόπουλου. Οι αξιωματικοί του στρατού που συμμετείχαν κατέλαβαν με τις μονάδες τους σημαντικές θέσεις στη Βόρειο Ελλάδα και ανάγκασαν την κυβέρνηση σε παραίτηση. Κατά τη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης, οι διαπραγματεύσεις του Αλέξανδρου Παπαναστασίου με τους κινηματίες κατέληξαν στην ανάληψη της εξουσίας από τον Πάγκαλο, ο οποίος ανέλαβε επίσης και το Υπουργείο Στρατιωτικών. Στη συνέχεια προχώρησε στην κατάργηση του Κοινοβουλίου και στην επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν διώξεις πολιτικών αντιπάλων, λογοκρισία του Τύπου, καθώς και υπέρμετρη διά του νόμου συντηρητικοποίηση της κοινωνικής ζωής. Η δικτατορία έχασε τα ερείσματά της μετά απο απανωτές αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική του ελληνικού κράτους και ανετράπη τον Αύγουστο του 1926 από κίνημα του Κονδύλη και άλλων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού.


1950: Στρατεύματα της Βορείου Κορέας εισβάλλουν στη Νότιο Κορέα, σηματοδοτώντας την έναρξη του Πολέμου της Κορέας. Η Κορεατική Χερσόνησος είχε χωριστεί στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου δύο χρόνια πριν με σύνορο τον 38ο Παράλληλο. Στο βόρειο τμήμα της εγκαθιδρύθηκε το κομμουνιστικό καθεστώς του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ενώ ο νότος ακολούθησε τον δρόμο της Δύσης με ηγέτη τον Σινγκμαν Ρι. Αμφότερες οι κυβερνήσεις υποστήριζαν πως κατέχουν τη νόμιμη εξουσία του συνόλου του κορεατικού λαού. Κορύφωση του ανταγωνισμού αυτού υπήρξε η επίθεση της Βορείου Κορέας, την οποία διεξήγαγε με σοβιετική και κινεζική βοήθεια. Ως αντίδραση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε στρατιωτική επέμβαση, πρωτοστάτες της οποίας ανέλαβαν οι Αμερικανοί, η επέμβαση των οποίων έσωσε τελευταία στιγμή τη Νότιο Κορέα, η οποία μετά τους πρώτους μήνες επιχειρήσεων είχε σχεδόν καταρρεύσει. Η σύγκρουση γενικεύτηκε με τη συμμετοχή 20 κρατών ακόμα στην αποστολή του ΟΗΕ, καθώς και με την κινεζική επέμβαση που ακολούθησε. Το μέτωπο σταδιακά σταθεροποιήθηκε γύρω από τα αρχικά σύνορα και τον Ιούλιο του 1953 υπεγράφη ανακωχή που έληξε πρακτικά τον πόλεμο. Επισήμως, όμως, δε συνήφθη ποτέ κάποια συνθήκη ειρήνης και οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ξανά το 2018.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ