21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΤο κοινωνικά φορτισμένο "Nightmare" της Halsey

Το κοινωνικά φορτισμένο “Nightmare” της Halsey


Της Σαμπίν Καμχή,

Λίγες μέρες μετά την ψήφιση στην Αλαμπάμα του πιο περιοριστικού νόμου περί αμβλώσεων που είδαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Halsey κυκλοφόρησε το νέο της τραγούδι “Nightmare” (Εφιάλτης) στις 17 Μαΐου 2019. Αυτό έκανε την κυκλοφορία του τραγουδιού πολύ κατάλληλη και έγκαιρη. Μέσα από τους στίχους της, η Halsey εκφράζει τον θυμό της για το σύστημα. Το τραγούδι και το βίντεο είναι μια μορφή καλλιτεχνικού ακτιβισμού. Είναι θυμωμένη όχι μόνο για το πώς η κοινωνία την αντιμετωπίζει ως γυναίκα, αλλά και για το πώς η ίδια αντιμετωπίζει τον εαυτό της ως γυναίκα.

Η επιλογή της Halsey για ένα απόλυτα γυναικείο cast, δηλαδή γυναίκα σκηνοθέτη, συντάκτη, χορογράφο, σχεδιαστή παραγωγής κ.λπ. κάνουν αυτό το τραγούδι και το βίντεο μουσικής εξαιρετικά ενδυναμωτικά. Ενώ ήμασταν συνηθισμένοι να ακούμε ένα πιο συναισθηματικό, ρομαντικό ρεπερτόριο (το κορυφαίο hit της “Closer” είναι μόνο ένα παράδειγμα), αυτό το τραγούδι της είναι ένας συνδυασμός ποπ και ροκ με στοιχεία πανκ. Στο μουσικό της βίντεο που σκηνοθέτησε η Hannah Lux Davis, η Halsey ποζάρει στην φυλακή, φτύνει αίμα και διαμαρτύρεται στους φλεγόμενους δρόμους της Νέας Υόρκης. Η επική γυναικεία ‘’συμμορία’’ της περιλαμβάνει την Cara Delevingne, Debbie Harry και Suki Waterhouse.

Μπαίνοντας στην πιο λεπτομερή ανάλυση του τραγουδιού, συνειδητοποιούμαι για ακόμη μια φορά πόσο δυνατοί μπορούν να γίνουν οι στίχοι ενός τραγουδιού για να διαδώσουν ένα μήνυμα, ένα συναίσθημα.

Chorus

I, I keep a record of the wreckage of my life
I gotta recognize the weapon in my mind
They talk shit, but I love it every time
And I realize

Η Halsey αναγνωρίζει εδώ τη ζημιά που έχει προκαλέσει και έχει επιβάλει στη ζωή της. Εκτός από τον εαυτό της, η τραγουδίστρια ενθαρρύνει τις θαυμάστριές της να «αναγνωρίσουν το όπλο στο μυαλό τους», και το πόσο ισχυρές είναι.

Verse 1

I’ve tasted blood and it is sweet
I’ve had the rug pulled beneath my feet

 I’ve trusted lies and trusted men
Broke down and put myself back together again
Stared in the mirror and punched it to shatters
Collected the pieces and picked out a dagger

 I’ve pinched my skin in between my two fingers
And wished I could cut some parts off with some scissors

 Μιλάει για κάτι με το οποίο μπορούμε όλες να συσχετιστούμε. Τα άπιαστα και εξιδανικευμένα πρότυπα ομορφιάς που επιβάλλονται στις γυναίκες σήμερα ευθύνονται για τις δυσαρεστημένες και αποδοκιμαστικές αντιλήψεις που έχουν πολλές σχετικά με την εικόνα του σώματός τους. Η Halsey δεν φοβάται να παραδεχτεί πως ακόμη και εκείνη, που τόσες πολλές θαυμάζουμε, αισθάνεται πολλές φορές ανασφαλής με το σώμα της.  Επιπλέον, όπως και έχει δηλώσει προηγούμενος, έχει φτάσει πολλές φορές και στον αυτοτραυματισμό όπως βλέπουμε από τους στοίχους «wished I could cut some parts off with some scissors».

Pre-Chorus

“Come on, little lady, give us a smile”
No, I ain’t got nothin’ to smile about
I got no one to smile for, I waited a while for
A moment to say I don’t owe you a goddamn thing

 Όποια κι αν είσαι ως γυναίκα, σε κάποιο σημείο της ζωής σου θα έχεις βιώσει έναν άνδρα / catcaller που σου λέει “Γεια σου, έλα, χαμογέλασε μου”. Αν δεν χαμογελάσεις και δεν είσαι καλή, φιλική, γλυκιά και ευχάριστη, τότε είσαι μια «σκύλα», είσαι ένας πραγματικός «εφιάλτης». Η αλήθεια είναι όμως πως “δεν σας χρωστάμε απολύτως τίποτα”.

Verse 2

Η Halsey απαντά λέγοντας:

“No I won’t smile, by I’ll show you my teeth”

Θα δείτε τα δόντια της όχι επειδή χαμογελάει, αλλά επειδή είναι θυμωμένη, ακριβώς όπως ένα άγριο ζώο, ένας λύκος ή μια ύαινα. Όταν αυτά χαμογελούν δείχνοντας τα δόντια τους, προειδοποιούν για επικείμενη επίθεση.

And I’ma let you speak if you just let me breathe
I’ve been polite, but won’t be caught dead
Lettin’ a man tell me what I should do in my bed

Ο πρώτος στοίχος εδώ πιστεύω πως έχει μία ειρωνική χροιά.  Μερικές φορές ακόμη και να ζητάμε να αναπνεύσουμε είναι πάρα πολύ…
Μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων, όταν τα επιχειρήματα «υπέρ της ζωής» περιλαμβάνουν «οι γυναίκες πρέπει να κρατήσουν τα πόδια τους κλειστά», η Halsey απαντά με αυτή την εκπληκτική χειρονομία οργής και ενδυνάμωσης που βάζει τους slut-shamers στην θέση τους.

Keep my exes in check in my basement
‘Cause kindness is weakness, or worse, you’re complacent
I could play nice or I could be a bully
I’m tired and angry, but somebody should be

Είναι δικαιολογημένα θυμωμένη. Κουρασμένη να της λένε τι να κάνει. Όλες είμαστε.

Από την αρχή η Halsey χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της για να μιλήσει ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες. Με το “Nightmare” το κάνει τέλεια ενσωματώνοντας όλα όσα αντιπροσωπεύει.

Bridge

Someone like me can be a real nightmare, completely aware
But I’d rather be a real nightmare, than die unaware, yeah
Someone like me can be a real nightmare, completely aware
But I’m glad to be a real nightmare, so save me your prayers

Με αυτούς τους στοίχους η Halsey λέει ότι προτιμάει να γνωρίζει τα βαθιά ριζωμένα κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά ζητήματα στον κόσμο μας, να μιλήσει γι’ αυτά, να τα υποστηρίξει, ακόμη και να συγκρουστεί για τις απόψεις της, έτσι γίνοντας ενοχλητική και «εφιάλτης» για τους άλλους, από το να μη γνωρίζει τίποτα. Θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των ανθρώπων που αγαπάει χωρίς κανένα δισταγμό.


Σαμπίν Καμχή

Είναι γεννημένη το 1998 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη και πλέον ζει και σπουδάζει στο Λονδίνο, στο Τμήμα Business and Management του University Of Reading. Αρθρογραφεί για το περιβάλλον στην κατηγορία του Ελεύθερου του OffLine Post.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ