19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 17/6 – 21/6

Financial Report: 17/6 – 21/6


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

17/06/2019: Κλειστό έμεινε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος.

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed που θα κρίνει την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ, το επόμενο διάστημα.

18/06/2019: Με μια συνεδρίαση εντόμων διακυμάνσεων και εναλλαγών προσήμων «άνοιξε» η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με θετικό, ωστόσο, πρόσημο στο κλείσιμο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,70% στις 853,32 μονάδες, από τις 847,36 μονάδες που είχε κλείσει την περασμένη Παρασκευή. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν- αρκετά χαμηλά- στις 835,15 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 853,96 μονάδες, άνω του πολυπόθητου φράγματος των 850.

Είναι σαφές πια ότι η αγορά αναζητά σημεία στήριξης άνω των 850 μονάδων, με την ισορροπία αυτή, για την ώρα, να χαρακτηρίζεται εύθραυστη, μετά από ένα πεντάμηνο συνεχούς ανόδου. Οι τριγμοί στα Ελληνοτουρκικά, που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, σαφώς επηρέασαν στο άνοιγμα της εβδομάδας, ωστόσο η αγορά κατάφερε να κρατηθεί ψηλά χάρη στο θετικό κλίμα των διεθνών αγορών και την παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι δηλώσεις Ντράγκι δεν άφησαν ανεπιρρέαστα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που κατέγραψαν σημαντικά κέρδη από 1 έως 2,5%. Η πιθανότητα ακόμα χαμηλότερων επιτοκίων ή επιστροφής σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενίσχυσε κατακόρυφα την επενδυτική ψυχολογία.

19/06/2019: Οι ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο οδήγησαν και σε σημαντικές απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Τετάρτη, παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε το χθεσινό κλείσιμο.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,09% στις 844,00 μονάδες, από τις 853,32 μονάδες, επιστρέφοντας στα επίπεδα των 840-850 μονάδων. Ο δείκτης, στη διάρκεια της συνεδρίασης, κινήθηκε μεταξύ των 841,18 μονάδων και των 856,19 μονάδων.

Αιτία για τη πτώση του τραπεζικού κλάδου ήταν η έκδοση του ομολόγου Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, για την οποία είχαμε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα, με την αγορά να μη δείχνει ιδιαίτερη ικανοποίηση από το επιτόκιο του 9,75%, στο οποίο αντλήθηκαν 400 εκατ. ευρώ. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι η Πειραιώς –αν και με υψηλό επιτόκιο– βγαίνει στις αγορές μετά από σχεδόν 12 χρόνια. Όπως σχολιάζουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, το επιτόκιο της Πειραιώς έδειξε ότι οι επενδυτές παραμένουν ακόμη επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, ενώ αντίθετα, οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι δείχνουν να επηρεάζονται θετικά από τις διαβεβαιώσεις Ντράγκι ότι ενδεχομένως να έχουμε έναν νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης, εάν η οικονομία το απαιτήσει, με πιθανό όφελος για τους ελληνικούς τίτλους.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική αγορά ομολόγων να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η απόδοση του ελληνικού 10-ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 2,5%, από 2,54% την προηγουμένη και περίπου 4,3% τον Ιανουάριο, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 287 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2010. Όπως επισημαίνεται από τους αναλυτές, οι επενδυτές ποντάρουν στην έλευση μίας νέας ισχυρής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία θα εφαρμόσει φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις.

20/06/2019: Βίαιη προσγείωση, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με νέες απώλειες και τον Γενικό Δείκτη να πέφτει κάτω από τις 840 μονάδες.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη έκλεισε με απώλειες 0,86% στις 836,78 μονάδες, από τις 844,00 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης το χαμηλότερο σημείο ήταν στις 833,28 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 848,09 μονάδες.

Ελλείψει εξελίξεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, το ΧΑ τις τελευταίες ημέρες κινείται με βάση τις εξελίξεις στο επιχειρηματικό επίπεδο και στις διεθνείς συνθήκες. Την προηγούμενη μέρα την βουτιά τροφοδότησε το υψηλό επιτόκιο στο ομολογιακό δάνειο της Πειραιώς, ρίχνοντας την τιμή της, ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία της ΔΕΗ ήταν καταλυτικός παράγοντας για τις απώλειες της Πέμπτης. Η μετοχή της έκλεισε με απώλειες 17,32%, μετά τις πληροφορίες για την άκρως ανησυχητική εικόνα που εμφανίζουν τα μεγέθη των πρώτων μηνών του έτους, με σημαντικές ζημίες και έντονη ανάγκη ρευστότητας να καταγράφονται. Οι ζημιές της ΔΕΗ για το πρώτο τέταρτο του έτους ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ και οδηγούν, εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της πορείας, σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με το 2018.

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, για τέταρτη συνεχή μέρα δοκιμάζοντας τα νέα υψηλά, καθώς η Federal Reverse έδωσε σήμα για ενδεχόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία. Το θετικό αυτό κλίμα εντείνουν οι δηλώσεις και άλλων κεντρικών τραπεζών που έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για χαλάρωση των επιτοκίων. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι προ ημερών εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι.

21/06/2019: Με μικρή άνοδο έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από δύο μέρες απωλειών, ανατρέποντας την άκρως αρνητική εικόνα που είχε δημιουργηθεί ενδοσυνεδριακά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 838,72 μονάδες, από τις 836,78 μονάδες την Πέμπτη. Ο δείκτης κινήθηκε ανάμεσα στις 824,68 μονάδες και στις 838,24 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,01% παρουσιάζοντας σταθεροποιητική τάση, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 5,46%.

Με τον ΓΔ να κινείται, εν συνόλω, πτωτικά και την ΔΕΗ να βρίσκεται στο επίκεντρο ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, στην οποία διατηρήθηκαν τα κεκτημένα του προηγούμενου διαστήματος. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις Ανατολική Μεσόγειο περιόρισαν τον ενθουσιασμό της αγοράς και έδωσαν αφορμές για αύξηση της προσφοράς, σε μια εβδομάδα σταθεροποίησης. Από την άλλη, τα spreads των ελληνικών ονολόγων διατηρήθηκαν κοντά στις 287 μονάδες, ενώ η απόδοση των 10-ετών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 2,59% στο τέλος της εβδομάδας. Έτσι, άνοιξε κι ο δρόμος για την πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα μετά το 2008, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Τράπεζα Πειραιώς.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ