21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23η Ιουνίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1314: Μάχη του Μπάνοκμπερν. Λαμβάνει χώρα νότια του Στίρλινγκ μία από τις σημαντικότερες μάχες στην ιστορία της Σκωτίας, κατά τον Πρώτο Πόλεμο της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας. Το βασίλειο της Σκωτίας υπό τον Ροβέρτο Α’ Μπρους συγκρούεται για δύο ημέρες με το βασίλειο της Αγγλίας, τις δυνάμεις του οποίου διοικούσε ο βασιλιάς Εδουάρδος Β’. Οι Άγγλοι διέθεταν υπερδιπλάσιο αριθμό αντρών. Έπεσαν, όμως θύμα των ανώτερων τακτικών του Ροβέρτου και της μαχητικότητας των αντρών του και ηττήθηκαν με υπερδιπλάσιες απώλειες. Ως αποτέλεσμα η εισβολή στη Σκωτία ματαιώθηκε και οι Άγγλοι υποχώρησαν νοτιότερα. Η δυναμική που απέκτησαν οι Σκωτσέζοι από τη νίκη αυτή τους οδήγησε στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους από το αγγλικό βασίλειο, μερικά χρόνια αργότερα, το 1328.


1936: Γεννιέται στον Πειραιά ο Κωνσταντίνος Σημίτης, Έλληνας καθηγητής και πολιτικός. Σπούδασε στη Νομική του Πανεπιστημίου Μάρμπουργκ και Οικονομικά στο London School of Economics and Political Science. Το 1959 έλαβε θέση διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ. Το 1971 έγινε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας και αργότερα μέσα στο ίδιο έτος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν μέχρι το 1975. Δύο χρόνια αργότερα έγινε τακτικός καθηγητής και στην Πάντειο Σχολή. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, στις κυβερνήσεις του οποίου συμμετείχε πολλάκις σε υπουργικές θέσεις (Υπουργείο Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και στο Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Εμπορίου, μέχρι το 1995. Το 1996 ανέλαβε πρωθυπουργός στη θέση του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές του 2000 επανεξελέγη πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ