22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟ κόσμος με μια ματιά: ακροβατώντας σε τεντωμένο σκοινί

Ο κόσμος με μια ματιά: ακροβατώντας σε τεντωμένο σκοινί


Της Σπυριδούλα Βαλασιάδου

Καθώς ο ζεστός ήλιος χαρίζει στιγμές απόλαυσης στο ένα ημισφαίριο της γης, καθώς η θάλασσα συναντά τον γαλανό ουρανό και πάλι συνθέτοντας ένα ιφιλιακο καλοκαιρινό πορτραίτο, οι εξελίξεις στη διεθνή σκηνή χαρακτηρίζονται από διαφορετική θερμοκρασία, αφού η ψυχρή σύγκρουση συμφερόντων δημιουργεί συνθήκες χειμώνα μεταξύ των δρώντων.

Αφενός, οι ΗΠΑ διεκδικούν ακατάπαυστα το αμερικανικό όνειρο υπενθυμίζοντας στα υπόλοιπα κράτη τη “ταπεινή” προέλευσή τους. Επιβαλλόμενη διά του οικονομικού πολέμου επιδιώκει να αποκαταστήσει τη θέση της ως υπερδύναμη και να δώσει πνοή στη ψυχροπολεμική ιδέα του “κράτους – σφαίρα επιρροής”. Συγκεκριμένα, ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε την επικείμενη επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, ως ένδειξη απόρριψης του σχεδίου περί δημιουργίας πυρηνικού οπλοστασίου από την Τεχεράνη. Η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σε ετήσια διάσκεψη των προτεσταντικών εκκλησιών, έθιξε το ζήτημα του Ιράν λέγοντας ότι πρέπει να συζητηθεί στην διάσκεψη των ηγετών της ομάδας G20 στην Ιαπωνία, τουλάχιστον σε διμερές επίπεδο. Βέβαια ας μη ξεχνάμε το βεληνεκές της πυρηνικής δύναμης και το προβάδισμα που δίνει σε ένα κράτος πυρηνικά εξοπλισμένο στη διεθνή κούρσα ισχύος. Τρέμει η θέση των προτεστάντων…

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται να περπατά και το ιρανικό κράτος δεδομένης της γενναίας απόφασής του να αντισταθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε μορφή αμερικανικής απειλής. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim, δήλωσε ότι «Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε παραβίαση των ιρανικών συνόρων. Το Ιράν θα αντιμετωπίσει αυστηρά οποιαδήποτε επίθεση ή απειλή από την Αμερική».

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ισχυρίζονται ότι το Ιράν κατέρριψε ένα αμερικανικό drone την Πέμπτη. Εν συνεχεία αυτού, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε την Παρασκευή ότι σταμάτησε σχεδιαζόμενη επίθεση στο Ιράν, όταν ενημερώθηκε από το επιτελείο του ότι 150 άτομα θα σκοτώνονταν από την επίθεση αυτή.



Σπυριδούλα Βαλασιάδου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα προσφέρει εθελοντική εργασία. Στόχος της; Η αέναη εξέλιξη της προσωπικότητάς της. Η συγγραφή άρθρων και ποιημάτων αποτελεί το πάθος της. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας του OffLine Post. Για να μοιράζεται τη γνώση και να συζητάει με τους αναγνώστες μας τα θέματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Από τις αρχές Απριλίου 2019 αποτελεί την αρχισυντάκτρια των διεθνών θεμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ