17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠροοδευτικές προτάσεις για τη Παιδεία

Προοδευτικές προτάσεις για τη Παιδεία


Του Νίκου Βασιλόπουλου,

Με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου να πλησιάζουν μέρα με την μέρα παρατηρούμε ότι τα κομματικά επιτελεία αρχίζουν να ξεδιπλώνουν τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα διακυβέρνησης της χώρας. Όμως, στον δημόσιο διάλογο αυτό δεν μπορούν να λείπουν οι προτάσεις των πολιτών. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο έρχομαι να καταθέσω τρεις προτάσεις για το σήμερα και το αύριο της εκπαίδευσης.

Πρώτο και κυριότερο βήμα είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που παρέχει η εποχή στην οποία ζούμε. Είναι προτιμότερο ο καθηγητής να δείξει την εξέλιξη ενός πειράματος στον διαδραστικό πίνακα – με τον οποίο όλα τα σχολεία έχουν εξοπλιστεί – από το να επιβάλλει στους μαθητές να το διαβάσουν στις άχρωμες σελίδες ενός αναμφίβολα κακογραμμένου βιβλίου. Στη συνέχεια, τα σχολεία πρέπει να μπορούν να ανασάνουν και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται μια γενναία   αύξηση της χρηματοδότησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων η οποία φυσικά θα συνοδεύεται με ένα στρατηγικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων αυτών έτσι ώστε να διορθωθούν και να μην επαναληφθούν λάθη που έγιναν όταν το σχέδιο δράσης απουσίαζε όπως οι άνευ  σχεδιασμού συγχωνεύσεις ΑΕΙ –ΑΤΕΙ με τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν στη συνέχεια.

Επιπρόσθετα, προκρίνεται η ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση έτσι ώστε το σχολείο να αποτελέσει κοιτίδα μόρφωσης και όχι απλά  ένα χώρο όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα άγονται και θα φέρονται σύμφωνα με συμφέροντα τρίτων. Η ανανέωση όμως αυτή είναι αναγκαία και για έναν ακόμη λόγο, για να μπορέσει επιτέλους το εκπαιδευτικό σύστημα να παρέχει πιστοποίηση διπλώματος αγγλικών μέχρι την πρώτη λυκείου, αντί να βάζει γονείς και μαθητές να πληρώνουν τα βιβλία των αγγλικών, καθώς επίσης και ένα σειρά  άλλων πιστοποιήσεων όπως ecdl  που δεν κοστίζει τίποτα στο κράτος να την υλοποιήσει και πολλά άλλα που αναβαθμίζουν το εθνικό απολυτήριο και εδραιώνουν την αξιοπιστία του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Συνοψίζοντας, αυτό που η εκπαίδευση σήμερα στην χώρα μας χρειάζεται είναι μία διάθεση αλλαγής των δεδομένων, μια διάθεση ρήξης με παλαιότερες τακτικές και συνήθειες. Χρειάζεται να δούμε την πρόοδο της τεχνολογίας με θετικό μάτι έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις επιταγές των καιρών.


Νίκος Βασιλόπουλος

Είναι πρωτοετής φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ασχολείται ενεργά με το φοιτητικό κίνημα και αποτελεί  μέλος του Κινήματος Μαθητών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.