21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη«Φασίστες;» Ξεκάθαρα!

«Φασίστες;» Ξεκάθαρα!


Του Βασίλη Χρίστογλου,

Πέρασε καιρός και ήθελα πολύ να γράψω ένα άρθρο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πριν από κάποιες βδομάδες ήρθε στην προσοχή μου ένα δημοσίευμα με οπαδούς του Δ. Κουφοντίνα να βρίζουν τον πατέρα του -πλέον- δημάρχου της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη. Εκείνη τη στιγμή μου ήρθε στο μυαλό ότι πολλοί από αυτούς τρέχουν σε αντιφασιστικές πορείες και στηρίζουν την οικογένεια του Παύλου Φύσσα. Αναρωτήθηκα: πάνε καλά στα μυαλά τους αυτοί οι άνθρωποι;

Πώς γίνεται να υποστηρίζεις έναν τρομοκράτη που δεν δείχνει ίχνος μεταμέλειας; Πώς γίνεται να δηλώνεις πως πολεμάς τους φασίστες και να κάνεις πράγματα που κάνουν οι ίδιοι; Αυτές οι ομάδες υποστηρίζουν μια εγκληματική οργάνωση, βρίζουν νεκρούς και λειτουργούν ως τάγματα εφόδων που δέρνουν και απειλούν όποιον έχει αντίθετη άποψη. Σας θυμίζει τίποτα αυτό; Δεν κάνετε λάθος, αυτά τα κάνουν οι ναζί της Βουλής και οι οπαδοί τους. Να πω την αλήθεια δεν με εκπλήσσει όλο αυτό. Εδώ βλέπουμε βουλευτές της κυβέρνησης να λένε πως «τουλάχιστον αυτοί ζητούν την κοινωνική αλλαγή»...

Το πιο αστείο της υπόθεσης είναι πως οι γνωστοί – άγνωστοι παρουσιάζονται ως άλλοι Ρομπέν των Δασών που αγωνίζονται για τους αδύναμους. Μπουκάρουν σε γραφεία δικηγόρων, σπάνε μαγαζιά και κάνουν τα Εξάρχεια πεδίο μάχης. «Φταίει η αστυνομία» θα πουν σχεδόν όλοι. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων όμως έχουν αντίθετη άποψη. Πολλοί από αυτούς υπερασπίστηκαν τον Κώστα Μπακογιάννη όταν ο ίδιος δέχτηκε την φραστική επίθεση από αυτούς τους τραμπούκους. Οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει μία ομάδα που λέγεται «Ανώνυμοι Πολίτες» και προσπαθούν εδώ και καιρό να μεταφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στους πολιτικούς. Η ζωή εκεί έχει γίνει κόλαση για τους περισσότερους, που φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους.

Αυτό όμως που με ενοχλεί περισσότερο είναι πως καπηλεύονται τον όρο αντιφασίστας. Ένας αντιφασίστας προσπαθεί να ενημερώσει, να τραβήξει την προσοχή του κόσμου προειδοποιώντας για τους κινδύνους που κρύβει ο φασισμός στις ζωές μας. Δεν επιβάλλει, δεν βρίζει νεκρούς, δεν δέρνει. Είναι προσβολή αυτοί οι άνθρωποι να επικαλούνται το όνομα του Παύλου Φύσσα, ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε από φασίστες προσπαθώντας να προστατέψει τους φίλους και την κοπέλα του. Δεν τον ήξερα προσωπικά, αλλά αυτοί που τον γνωρίζουν μιλούν για έναν άνθρωπο που αγαπούσε πολύ τους ανθρώπους και την ζωή την ίδια.

Όταν, λοιπόν, βρίζετε τον Παύλο Μπακογιάννη στηρίζετε την 17Ν, όταν δέρνετε κόσμο που διαφωνεί μαζί σας βρίζετε τον Παύλο Φύσσα, εν τέλει στηρίζετε την Χρυσή Αυγή. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πράξεων σας, οπότε μην εκνευρίζεστε όταν σας λέμε αδελφάκια των ναζί και φασίστες. Αυτό είστε. Στο δικό σας χέρι είναι αν θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να επιστρέψει στην κανονικότητα.


Βασίλης Χρίστογλου
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ. Ασχολείται με την αρθρογραφία από το 2016 και κυρίως με κοινωνικά και αθλητικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.