22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΝιόβη Παυλίδου: «Η λιτή και αποτελεσματική διακυβέρνηση ακλόνητος στόχος για τη ΝΔ»

Νιόβη Παυλίδου: «Η λιτή και αποτελεσματική διακυβέρνηση ακλόνητος στόχος για τη ΝΔ»


Συνέντευξη στον Ραφαήλ Μπελενιώτη,

Η υποψηφιότητα της Νιόβης Παυλίδου στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπως η ίδια υποστηρίζει, είναι προϊόν προσωπικής σταδιακής ωρίμανσης. Δυναμική γυναίκα, ενεργή πολίτης, μάχιμη καθηγήτρια στα αμφιθέατρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, θα δώσει την μάχη του σταυρού ώστε να συμβάλει στην ρεαλιστική πολιτική των “ηπίων τόνων του Κυριάκου Μητσοτάκη”, όπως η ίδια τονίζει.

Μια από τις τολμηρές κεντρώες φωνές, με έντονη παρουσία στα κοινά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, που έφερε στις γραμμές της μέσα από τη διεύρυνση της η Νέα Δημοκρατία, η κυρία Νιόβη Παυλίδου μιλάει στο OffLine Post για την ρεαλιστική διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους της Ν.Δ. την επόμενη των εκλογών αλλά και για τις αποφασιστικές τομές στο πρόγραμμα της Ν.Δ. για την δημόσια διοίκηση, όπως οι αξιολογήσεις και η συνολική αναδιάρθρωση της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης.

  • Αποφασίσατε να κατέλθετε υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η περιοχή και γιατί με την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Στη Θεσσαλονίκη μεγάλωσα, ζω, εργάζομαι. Η ζωή της πόλης είναι συγκεντρωμένη στο κέντρο της, με το πανεπιστήμιο, τους φοιτητές, τους διοικητικούς οργανισμούς, τους επαγγελματικούς φορείς, το λιμάνι, τον σιδηροδρομικό σταθμό, τις εμπορικές επιχειρήσεις. Η καρδιά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χτυπά στην Α’ Θεσσαλονίκης. Είμαι άνθρωπος της πόλης. Η επιλογή μου να πολιτευτώ με τη ΝΔ ωρίμασε σταδιακά μέσα από την περιπετειώδη πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και την αναγκαιότητα για σταθερή διακυβέρνηση και βιώσιμη ανάπτυξη. Το καθαρό ιδεολογικό στίγμα και το επεξεργασμένο πρόγραμμα της ΝΔ, η ρεαλιστική πολιτική ήπιων τόνων που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σταθερή πρόσκληση του προς τις πολιτικές δυνάμεις του κέντρου για συνεργασίες, με οδήγησαν να συνταχθώ με τη ΝΔ στην εκλογική αυτή διαδικασία, που είναι η πιο σημαντική στην περίοδο της μεταπολίτευσης.

  • Πως θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία σχετικά την διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο;

Η ΝΔ δεν πρόκειται προφανώς να υποσχεθεί ότι θα καταργήσει διεθνείς συμφωνίες «με ένα Νόμο, ένα Άρθρο». Θα διαχειριστεί τη συμφωνία έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα αρνητικά αποτελέσματά της, και να επιτύχουμε τροποποιήσεις που θα οδηγήσουν εν τέλει σε μια ορθή εφαρμογή κοντά στην ιστορική αλήθεια. Δεν τελείωσε τίποτα, παρακολουθούμε διαρκώς το θέμα και υποστηρίζουμε τις εθνικές μας θέσεις με καθαρή και θαρραλέα φωνή.

“Η ΝΔ δεν πρόκειται προφανώς να υποσχεθεί ότι θα καταργήσει διεθνείς συμφωνίες «με ένα Νόμο, ένα Άρθρο»”. 

  • Πληθαίνουν οι φωνές, κυρίως από κεντρώους χώρους, οι οποίες ισχυρίζονται πως μετά από μια ενδεχόμενη νίκη της Ν.Δ. ο δεξιός κρατισμός θα αντικαταστήσει τον αριστερό. Ποιες είναι οι πρωτόγνωρες για τον τόπο φιλελεύθερες τομές στον πρόγραμμα Μητσοτάκη και ποιες θεωρείτε υπαναχώρηση στις κρατικίστικες αντιλήψεις;

Η αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα και η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων ήταν πάντα στα πιστεύω του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμη και όταν ήταν απλός υπουργός και δεν είχε τη δυνατότητα πρωτοβουλιών όπως σήμερα. Η λιτή και αποτελεσματική διακυβέρνηση είναι ακλόνητος στόχος για τη ΝΔ, παλιές αντιλήψεις κρατισμού δεν έχουν θέση στη νέα διακυβέρνηση της χώρας. Όσοι προσβλέπουν σε παλιές πρακτικές θα απογοητευτούν.

“Η λιτή και αποτελεσματική διακυβέρνηση είναι ακλόνητος στόχος για τη ΝΔ, παλιές αντιλήψεις κρατισμού δεν έχουν θέση στη νέα διακυβέρνηση της χώρας”.

  • Ποιες θα είναι οι πρώτες αλλαγές που θα φέρει η Νέα Δημοκρατία, αν σχηματίσει κυβέρνηση, στην λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ και τι θα σημαίνουν οι αλλαγές αυτές στο ακαδημαϊκό προσωπικό και στους φοιτητές;

Θα σταθώ στην κατάργηση του Ασύλου. Το περιμένει η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας γιατί επιθυμούμε ηρεμία για το έργο μας, και ασφάλεια στο χώρο εργασίας μας.

Θα προχωρήσω στη σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με την αγορά εργασίας. Είναι προς όφελος των φοιτητών γιατί πρέπει να έχουν αξία τα πτυχία που κρατάνε στο χέρι μετά από πολύ κόπο και πολλά έξοδα, παρ’ όλη τη «δωρεάν παιδεία» που υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε.

Τέλος, η αξιοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία σε όλες τις λειτουργίες του πανεπιστημίου, εκπαιδευτικές, ερευνητικές, διοικητικές, είναι ψηλά στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων διότι το πανεπιστήμιο οφείλει να εμφυσήσει πέρα από τις τεχνικές γνώσεις και κώδικες δεοντολογίας στον αυριανό επαγγελματία. Έχουμε να κάνουμε πολλά σε όλους αυτούς τους τομείς.

“Κατάργηση του Ασύλου. Το περιμένει η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας γιατί επιθυμούμε ηρεμία για το έργο μας, και ασφάλεια στο χώρο εργασίας μας”.

  • Μέσα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας συναντάμε αξιολογήσεις στο δημόσιο. Οι αξιολογήσεις θα σημαίνουν ταυτόχρονα και απολύσεις του μη παραγωγικού προσωπικού;

Η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει. Εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. Αν εντοπίσουμε μη παραγωγικό προσωπικό θα χρειαστεί να διερευνήσουμε τους λόγους. Να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό κατάλληλα. Να προτείνουμε μετακινήσεις στο προσωπικό ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον του για την εργασία. Οι απολύσεις δεν λύνουν αυτόματα τα προβλήματα, που χρονίζουν στην δημόσια διοίκηση. Η αξιολόγηση έχει παιδευτικό χαρακτήρα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην εργασία, αλλά πρέπει να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της κάθε θέσης.

  • Πως σχολιάζετε την άνοδο πολιτικών σχημάτων όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου;

Είναι κόμμα της οργής, συγκέντρωσε τους πολίτες που απομακρύνθηκαν από παρόμοια κόμματα. Πατάει στα φοβικά σύνδρομα των πολιτών τα οποία αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα σε περίοδο κρίσης. Προφανώς δεν θα πάει μακριά. Δεν προτείνει τίποτα για την ανάπτυξη και ευημερία της χώρας. Εάν εξασφαλίσουμε σταθερότητα στην οικονομία και ασφάλεια, στην καθημερινότητα του πολίτη, τα κόμματα αυτά θα εξαφανιστούν.

“Η αξιολόγηση έχει παιδευτικό χαρακτήρα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην εργασία, αλλά πρέπει να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της κάθε θέσης”.

  • Θεωρείτε ότι η διαφαινόμενη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. θα είναι απότοκο μίας ακόμη κρίσης ταυτότητας του μεσαίου χώρου; Μπορεί η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να συμπεριλαμβάνει στους κόλπους και υπουργούς κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ;

Οι πολιτικοί χώροι δεν είναι περιφραγμένοι, ούτε υπάρχει ακλόνητο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι πολίτες μετακινούνται εκεί που θεωρούν ότι θα βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Το πρόγραμμα της ΝΔ μπόρεσε να καλύψει τις προσδοκίες των κεντρώων πολιτών και να δημιουργήσει αισιοδοξία για το μέλλον. Ας υποστηρίξουμε την υλοποίησή του.

Σχετικά με την συγκρότηση της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα αξιοποιήσει ικανά στελέχη από όλους τους χώρους και την κοινωνία. Περιμένουμε ότι οι αποφάσεις του θα είναι πειστικές.

  • Βλέπουμε οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο να κλιμακώνονται, με αποτέλεσμα η εμπλοκή της χώρας μας σε ένα θερμό επεισόδιο να μοιάζει ένα υπαρκτό, επικίνδυνο σενάριο. Ήρθε μήπως η ώρα για την μετατροπή του ΚΥΣΕΑ σε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όπως λειτουργεί σε πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Αμερική; Τι αλλαγές θα έφερνε στην Πολιτική Ασφάλεια και στη διαχείριση των εθνικών κρίσεων;

Είναι σαφής η πρόταση της ΝΔ για την θεσμοθέτηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Δεν είμαι ειδική στα θέματα αυτά, αλλά για να έχουν υιοθετήσει αυτή την οργανωτική δομή τόσες χώρες θεωρώ ότι είναι αποτελεσματική, εξασφαλίζει καλύτερη εποπτεία και συντονισμό λειτουργιών στα εθνικά θέματα, καθώς και εθνική ομοψυχία στις δύσκολες αποφάσεις. Να ελπίζουμε ότι και τα άλλα κόμματα θα χαιρετήσουν αυτή την πρωτοβουλία.

“Το πρόγραμμα της ΝΔ μπόρεσε να καλύψει τις προσδοκίες των κεντρώων πολιτών και να δημιουργήσει αισιοδοξία για το μέλλον. Ας υποστηρίξουμε την υλοποίησή του”.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.