19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18η Ιουνίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1815: Μάχη του Βατερλώ. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο οποίος είχε πρόσφατα επανέλθει από την εξορία στην ηγεσία της Γαλλίας αντιμετωπίζει τις δυνάμεις του Έβδομου Συνασπισμού, οι οποίες είχαν σπεύσει εναντίον του με σκοπό να τον απομακρύνουν εκ νέου από την εξουσία. Ο γαλλικός στρατός συγκρούεται με βρετανικές δυνάμεις υπό τον Άρθουρ Ουέσλι, Δούκα του Ουέλινγκτον, τις οποίες απάρτιζαν επίσης στρατεύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο των Κάτω Χωρών, το Βασίλειο του Αννοβέρου, το Δουκάτο του Νασσάου και το Δουκάτο του Μπράουνσβαϊκ, καθώς επίσης και από πρωσικές δυνάμεις υπό τον στρατάρχη Μπλίχερ. Οι Γάλλοι επιτέθηκαν πρώτοι, αλλά δεν κατάφεραν να διασπάσουν τις συμμαχικές γραμμές. Την έκβαση της σύγκρουσης έκρινε η εμφάνιση των Πρώσων, οι οποίοι ενίσχυσαν τα υπόλοιπα στρατεύματα του συνασπισμού. Οι γαλλικές γραμμές υπέκυψαν στη συμμαχική αντεπίθεση και ο Ναπολέων ηττήθηκε. Ο οίκος των Βουρβόνων επέστρεψε στον γαλλικό θρόνο με την επάνοδο του Λουδοβίκου ΙΗ’ και ο Ναπολέων εξορίστηκε στο νησί της Αγίας Ελένης, όπου και απεβίωσε το 1821. Στη μάχη έλαβαν μέρος 73.000 Γάλλοι, 68.000 Βρετανοί μαζί με τους συμμάχους τους και 50.000 Πρώσοι.


1989: Ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Νικήτρια δύναμη αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με ποσοστό 44,28% και 145 έδρες. Τη δεύτερη θέση έλαβε το κυβερνών ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με ποσοστό 39,13% και 125 έδρες. Ακολούθησε ο Συνασπισμός του Χαρίλαου Φλωράκη με 13,13% και 28 έδρες, ενώ από μία έδρα κατέλαβε η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου με ποσοστό 1,01% και ο μουσουλμάνος Σαδίκ Αχμέτ με ποσοστό 0,52%. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπόρεσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ακολούθησε η συνεργασία με τον Συνασπισμό που οδήγησε στη συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη.


1989: Ελληνικές ευρωεκλογές. Διεξάγονται παράλληλα με τις βουλευτικές. Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έρχεται πρώτη συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,41% και εκλέγει 10 ευρωβουλευτές. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με ποσοστό 35,96%, το οποίο και εκλέγει 9 ευρωβουλευτές. Ο Συνασπισμός του Χαρίλαου Φλωράκη λαμβάνει το 14,31% των ψήφων και 4 έδρες στην Ευρωβουλή, ενώ, τέλος, μία έδρα καταλαμβάνει η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου με ποσοστό 1,36%.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ