18.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17η Ιουνίου


Του Θεοχάρη Χατζημανώλη,

1682: Γεννιέται στην Στοκχόλμη ο Κάρολος ΙΒ’ του οίκου των Βίττελσμπαχ. Ο Κάρολος καθίσταται βασιλιάς της Σουηδίας στα 15 του και οδηγεί την χώρα στον μακρύ «Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο», μόλις στα 18 του. Οδήγησε σε σημαντικές νίκες τον στρατό του εναντίον των Δανών, των Σαξόνων, των Πολωνών και των Ρώσων αλλά τελικά ηττήθηκε από αυτούς στην Πολτάβα, ενώ επιπρόσθετα κατά την διάρκεια των στρατιωτικών του περιπετειών φιλοξενήθηκε για 5 χρόνια από τον Οθωμανό Σουλτάνο. Τα έτη 1717-1718 εισβάλει στην Νορβηγία, όπου κατά την διάρκεια μίας πολιορκίας τον βρίσκει μία σφαίρα στο κρανίο. Ο θάνατος του σηματοδοτεί το τέλος της Σουηδική παντοδυναμίας. Η απολυταρχική βασιλεία του αποτιμάται άκρως πατριωτική, εμμονικά φιλοπολεμική και πολύ φιλόδοξη.


1888: Γεννιέται Κουλμ της Ανατολικής Πρωσίας ο Χάιντς Βίλχελμ Γκουντέριαν Γερμανός στρατηγός (της Βέρμαχτ) κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μία από τις σημαντικότερες μορφές του πολέμου, καθώς και θεωρητικός της πολεμικής τέχνης. Είναι ο επινοητής της πολεμικής στρατηγικής «Blitzkrieg» που εφαρμόστηκαν σε εκστρατείες μαχών ανοιχτού πεδίου, όπως στην Πολωνία, στη Γαλλία και στην Ε.Σ.Σ.Δ. Ως γιος στρατιωτικού, ακολούθησε την καριέρα του πατέρα του και φοίτησε σε στρατιωτικές σχολές. Κατά την διάρκεια του Α’ Π.Π. υπηρέτησε ως αξιωματικός Διαβιβάσεων του Γενικού Επιτελείου και βίωσε τις μάχες του Μάρνη και του Βερντέν. Ων φιλικός στον Χίτλερ και πολύ ικανός στην μάχη, γρήγορα κατορθώνει να προαχθεί Στρατηγός των τεθωρακισμένων και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε αυτόν η δημιουργία τεθωρακισμένων μονάδων. Κατά τον πόλεμο ο ίδιος θα διαπιστώσει τις πολλές εσφαλμένες αποφάσεις του Χίτλερ. Μετά την λήξη του πολέμου, κρατήθηκε αιχμάλωτος των Αμερικανών έως το 1948 και έκτοτε έως το τέλος της ζωής του αξιομνημόνευτο είναι το συγγραφικό του έργο για θέματα πολέμου και απομνημονεύματα.


2012: Ελληνικές βουλευτικές εκλογές υπό την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου. Στις εκλογές του Μαΐου δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης με την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της βουλής, έτσι η Ελλάδα μπήκε ξανά στην διαδικασία των εκλογών, μέσα σε ένα βροντερό πλαίσιο οικονομικής κρίσης και οικονομικών πολιτικών λιτότητας. Πρώτο κόμμα ανέρχεται η Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 29,7% και 26,9% αντίστοιχα, ενώ τρίτο κόμμα ήλθε το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,3%. Αξιοσημείωτη είναι η ανάδειξη του νεοναζιστικού κόμματος «Χρυσή αυγή» με ποσοστό 6,97% στην Βουλή, αλλά και η διάσπαση του άτυπου δικομματικού συστήματος, καθώς θέση στο κοινοβούλιο κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Δημοκρατική Αριστερά. Μετά τις εκλογές κυβέρνηση συνεργασίας συγκροτούν η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο και η Δημοκρατική Αριστερά υπό τον Φώτιο Κουβέλη.


Θεοχάρης Χατζημανώλης

Γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1999. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο του 2017. Στα ενδιαφέροντα και τις δράσεις που αναπτύσσει συμπεριλαμβάνονται θεματικές ενότητες πολιτικής, ιστορίας, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, οικονομίας και κριτικής της τέχνης. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και ασχολείται από την παιδική του ηλικία με το θέατρο. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά. Στο OffLine Post γράφει ιστορικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ