20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16η Ιουνίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1723: Γεννιέται στο Κιρκάντλι της Σκωτίας ο Άνταμ Σμιθ, Σκωτσέζος οικονομολόγος και φιλόσοφος. Σπούδασε πάνω στην ηθική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αργότερα, δίδαξε το αντικείμενο των σπουδών του στη Γλασκόβη. Ασχολήθηκε εκτενώς με την πολιτική οικονομία και υπήρξε θεμελιωτής της σχολής των κλασικών οικονομικών και του φιλελευθερισμού, καθώς και ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του σκωτσέζικου Διαφωτισμού. Απεβίωσε τον Ιούλιο του 1790 στο Εδιμβούργο.


1952: Γεννιέται στο Σεντ Πολ της Μινεσότα ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου, Έλληνας πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Κολλέγιο Άμχερστ της Μασαχουσέτης (1970-1975) και αμέσως μετά έκανε μεταπτυχιακό στο London School of Economics (1975-1977). Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1981 όταν και εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Αχαϊα. Αργότερα εκλέχθηκε και στην Α’ Αθήνας και την Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Αττική. Έχει υπάρξει υπουργός και ενίοτε υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός στα υπουργεία Πολιτισμού, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και στο Εξωτερικών, ενώ από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Νοέμβριο του 2011 υπήρξε και πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους, ως πρόεδρος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Τον Ιανουάριο του 2015 αποχώρησε από την παράταξή του και ίδρυσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, για να επανέλθει στον αρχικό του σχηματισμό δύο χρόνια αργότερα.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ