16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Όταν η πορνογραφία διαχειρίζεται τις σκέψεις και τις σχέσεις»

«Όταν η πορνογραφία διαχειρίζεται τις σκέψεις και τις σχέσεις»


Της Γεωργίας Καρκατζούλη

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πολύ μεγάλες αλλαγές στις ανθρώπινες σχέσεις, σε εγκλήματα παιδεραστικού περιεχομένου, στις συμπεριφορές τόσο των αντρών όσο και των γυναικών μέσα στις σχέσεις, ακόμη και σε γάμους.

Η πορνογραφία έχει μπει στη ζωή μας εδώ και πολλά χρόνια με την καθημερινή χρήση του ίντερνετ, τις χιλιάδες διαφημίσεις του διαδικτύου και την εύκολη πρόσβαση χωρίς κανένα συνήθως κόστος. Πολλοί έφηβοι κυρίως αγόρια όταν ξεκινούν την χρήση της, δημιουργούν μια εικόνα για την σεξουαλική πράξη, για το πώς θα βιώσουν αργότερα τις δικές τους εμπειρίες όταν μπουν στην διαδικασία. Κάποιες φορές ξεκινούν για εκπαιδευτικούς λόγους, από φόβο για το άγνωστο για να είναι καλά προετοιμασμένοι και να μπορέσουν να «σηκώσουν» την αντρική τους ετικέτα που τους έχει φορτώσει η κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο ο έφηβος μαθαίνει να είναι κυρίαρχος πάνω στις γυναίκες.

Φυσικά η αύξηση της χρήσης του ίντερνετ και του μάρκετινγκ πλέον κάνει την χρήση της πορνογραφίας ακόμη πιο διευρυμένη και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Οι σεξιστικού τύπου διαφημίσεις σε πολλά προϊόντα και οι ταινίες που υπάρχουν, επηρεάζουν κάθε ανθρώπινο εγκέφαλο και ιδίως τον αντρικό που είναι επιρρεπής στα οπτικά ερεθίσματα.

Η συστηματική επιλογή των Ροζ βίντεο και η υπερβολική διέγερση επηρεάζει την ντοπαμίνη, την ουσία δηλαδή της ανταμοιβής, και έχει ως συνέπεια την περιορισμένη ευχαρίστηση. Ακόμη και με τον περιορισμό της συνήθειας δύσκολα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη και οι πραγματικές σεξουαλικές πράξεις δεν είναι πια τόσο αρκετές ώστε να υπάρχει η ευχαρίστηση.

Οι σχέσεις των ανθρώπων έχουν δυσκολέψει αφού έχει αλλάξει ο τρόπος που κοιτάζει κάποιος τον/την σύντροφό του. Οι άντρες προσπαθούν να εφαρμόσουν όλα όσα έχουν δει στις ταινίες και συνήθως δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν μια σχέση για αυτό και οι γυναίκες υιοθετούν την μόδα ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές, φορώντας όλο και πιο προκλητικά ρούχα και κάνοντας έντονο μακιγιάζ, και έτσι γίνονται πιο θεμιτές και έχουν περισσότερες επιλογές.

Μέσα στις σχέσεις η χρήση βίντεο πορνό ή φωτογραφιών για την αυτοικανοποίηση έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται το ενδιαφέρον ανάμεσα στους συντρόφους, να υπάρχουν εντάσεις, εκρήξεις ζήλειας και συνεπάγεται ή χωρισμός ή προδοσία, όχι μόνο από αυτόν που κάνει την χρήση αλλά και από τον άλλον που χάνει την αυτοπεποίθησή του.

Περιστατικά όπως παιδοφιλία, ζωοφιλία, βιασμός και εμπόριο γυναικών που συμβαίνουν συνεχώς εντονότερα τον τελευταίο καιρό έχουν επηρεαστεί αρκετά από την πορνογραφία. Κάποιος ο οποίος έχει εθιστεί στο πορνό, και επιλέγει να δει από όλες τις κατηγορίες ταινιών έφηβους να ερωτοτροπούν, πολύ πιθανόν να θέλει να το αντιγράψει και στην πραγματικότητα και να κυνηγήσει οποιαδήποτε ευκαιρία του εμφανιστεί. Αυτός που έχει κατοικίδια, έχοντας δει κάτι παρόμοιο στο διαδίκτυο, ίσως του περάσουν οι ιδέες να δοκιμάσει αυτά που παρακολούθησε. Ακραίες και πιο εγκληματικές ενέργειες όπως βιασμού, εμπορίας κτλ είναι σχεδόν σίγουρο ότι οφείλονται στη συστηματική χρήση πορνογραφίας και τα καθημερινά ερεθίσματα που κάνουν πολλούς άντρες «ασυγκράτητους».

Κάποια μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης έχουν ήδη παρθεί από τα ΜΜΕ, όπως τα εικονίδια που υπάρχουν στα προγράμματα της τηλεόρασης και προφυλάσσουν τα παιδιά από κάποιες σειρές και ταινίες που δεν είναι για την ηλικία τους. Επίσης γίνονται περισσότερες ενημερώσεις σε νέα παιδιά για την σεξουαλική ζωή. Δεν θεωρώ ότι είναι αρκετά, αφού δεν φιλτράρονται οι διαφημίσεις στο ίντερνετ και δεν γίνεται περισσότερος έλεγχος της πρόσβασης σε ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου. Επιπλέον η πιο συστηματική και ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με την ενήλικη σεξουαλική ζωή στα σχολεία κρίνεται απαραίτητη ώστε να μπορούν από νεαρή ηλικία να ξεπεράσουν οποιονδήποτε φόβο έχουν σχετικά με αυτό το άγνωστο για εκείνους θέμα, με πιο υγιή τρόπο από κοινωνικούς επιστήμονες.


Γεωργία Καρκατζούλη
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1992. Είναι απόφοιτη του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και και Πολιτικών Επιστημών με κατεύθυνση την Κοινωνική εργασία. Συνέχισε τις σπουδές της με μεταπτυχιακό στη κοινωνική εργασία του University of Nicosia. Έχει ασχοληθεί εθελοντικά σε οργανώσεις κοινωνικού χαρακτήρα όπως απεξάρτησης από ουσίες, παιδικούς σταθμούς, ΑΜΕΑ, Τρίτη ηλικία και προσφυγικό. Έχει εργαστεί τέσσερα χρόνια στο Solidarity now. Έχει συμμετέχει σε συνέδρια προσομοίωσης και επιστημονικού χαρακτήρα. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την γυμναστική, τα ταξίδια και το διάβασμα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ