21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΜακρόν – Βεστάγκερ – Φερχόφστατ: Για την ανανέωση της Ευρώπης

Μακρόν – Βεστάγκερ – Φερχόφστατ: Για την ανανέωση της Ευρώπης


Του Ραφαήλ Μπελενιώτη, 

Renew Europe

Η συμμαχία των κομμάτων LREM του Γάλλου προέδρου Μακρόν με το ALDE (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη) συζητιέται εδώ και αρκετό καιρό.

Πρόσφατα απέκτησε το δικό της όνομα: Renew Europe (Ανανεώστε την Ευρώπη). Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν στα θετικά των αποτελεσμάτων των φετινών ευρωεκλογών. Ο Γκι Φερχοφσταντ πρόεδρος της ALDE  στην ανακοίνωση του ονόματος της νέας Ευρωομάδας ανέφερε πως αυτήν την στιγμή, οι φιλελεύθερες δυνάμεις είναι πιο έτοιμες από ποτέ ώστε να ταρακουνήσουν μια και καλά την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή ο Εμμανουέλ Μακρόν που υπέστη οριακή ήττα στις Ευρωεκλογές από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν κατέχει περισσότερους βουλευτές στη συμμαχία, 21 στο σύνολο.

Brexit coordinator for European parliament Guy Verhofstadt speaks during a debate on the priorities of the European Council meeting of 21 and 22 March 2019 and UKs withdrawal from the EU during a plenary session at the European Parliament on March 27, 2019 in Strasbourg, eastern France. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP) (Photo credit should read FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)

Το ALDE μαζί με το LREM κέρδισαν περισσότερες έδρες από τις εκλογές του 2014, καθιστώντας την συμμαχία «Renew Europe», την τρίτη πολιτικά δύναμη μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο με 109 έδρες.

«Ανατροπή του παλιού κουρασμένου συστήματος…»

Το Renew Europe θεωρεί την μάχη κατά του λαϊκισμού υψίστης σημασίας. Για αυτό προωθεί και βασικές τομές στην κατεύθυνση της περαιτέρω διαμόρφωσης και ανάπτυξης της Ε.Ε. Ζητάει κοινό εκλογικό σύστημα, βάσει του οποίου η φωνή όλων των πολιτών της Ε.Ε. θα μετράει εξίσου, την αναβάθμιση του κοινοβουλίου με ακόμη περισσότερες νομοθετικές εξουσίες και κανόνες, την καλύτερη κατανομή αρμοδιοτήτων σε διαφορετικά πολιτικά επίπεδα, ενώ τελικός σκοπός που θέτει επί τάπητος είναι η ίδρυση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, πράγμα το οποίο θα χρειαστεί χρόνο για να πραγματωθεί.

Πρόσφατα ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά τη λήξη της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου ξεσπάθωσε εναντίον της Τουρκίας, διαμηνύοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει καμία αδυναμία απέναντι στην Τουρκία και εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία και την πίστη του στα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η συμμαχία μάλιστα, ζητάει τον αυτόματο τερματισμό των διαδικασιών προσχώρησης σε περίπτωση παραβίασης των θεμελιωδών αξιών και κανόνων της Ε.Ε. από την υπό ένταξη χώρα, όπως επίσης και τη συμμόρφωση με τις αξίες της Ε.Ε. ως προαπαιτούμενο για την χρηματοδότηση τους.

Μετανάστευση

Στο φλέγον θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών οι προτάσεις του Εμμανουέλ Μακρόν επιστρέφουν στο τραπέζι. Πάγια θέση της συμμαχίας θα είναι η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης για όλες τις χώρες της Ε.Ε., η εξασφάλιση της ανθρώπινης μεταχείρισης των μεταναστών από τις χώρες υποδοχής αλλά και από τις πιο ρηξικέλευθες προτάσεις η κατάργηση όλων των εθνικών αρχών φύλαξης των συνόρων και η αντικατάσταση τους από μια κοινή αρχή προστασίας των συνόρων της Ε.Ε.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν επίσης και τα αιτήματα για συνολική κατάργηση των εθνικών στρατών υπέρ ενός κοινού επαγγελματικού ευρωπαϊκού στρατού όπως επίσης και η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας εντός της Ε.Ε.  Η συμμαχία απαιτεί κοινό ευρωπαϊκό έλεγχο στους εξοπλισμούς και όλες οι στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε. να αποφασίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καταπολέμηση της διαφθοράς σε επίπεδο Ε.Ε.

Το όνομα Βεστάγκερ το τρέμουν διεθνή κολοσσοί, μεταξύ των οποίων η Apple και η Microsoft.  Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ αποτελεί ένα ισχυρό όνομα της συμμαχίας και παράλληλα έναν «εφιάλτη», καθώς ως Επίτροπος Ανταγωνισμού επέβαλλε πρόστιμο ρεκόρ ύψους 14,5 δις δολαρίων στην Apple ενώ εξετάζει και άλλες πολυεθνικές για φοροδιαφυγή.

Η Δανέζα είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της εμπορικής δραστηριότητας στην ΕΕ και μαζί με την ομάδα της που αποτελείται από 900 ερευνητές, «πειραματίζονται» για το πώς θα μπορούσε να είναι μια νέα τάξη πραγμάτων ή τουλάχιστον μια πιο ελεύθερη και πιο δίκαιη παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Είναι η εκλεκτή του Μακρόν για την διαδοχή του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν και αυτήν που ανοιχτά προωθεί και στηρίζει η νεογεννηθείσα συμμαχία Renew Europe.  Μέσω της πρότασης για την υποψηφιότητα της, λοιπόν, η συμμαχία ζητάει πιο δίκαιες ελεύθερες συναλλαγές (fair play) υπό διαφανείς διαδικασίες και όρους και την ύπαρξη ενός κεντρικού δικαστηρίου το οποίο θα είναι υπεύθυνο για όλες τις εμπορικές συμφωνίες και θα αποφασίζει για αυτές.

Σε κεντρικό επίπεδο ζητάει τον συνεχή εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης και τη ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, μαζί με τη συμμόρφωση με τους κανόνες του χρέους.

Στην ιστορική κούρσα διαδοχής του προέδρου της Κομισιόν, Γαλλία και Γερμανία θα προσπαθήσουν να δείξουν στον υπόλοιπο μη ευρωπαϊκό κόσμο, πόσο κοντά βρίσκονται και πόσο καλές σχέσεις έχουν, φυσικά όμως, θα καταστήσουν σαφές ποιος από τους δύο έχει και το πάνω χέρι.

Στην επόμενη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών η Ε.Ε. θα αρχίσει να διορίζει ανθρώπους στους θεσμούς της, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μια ευκαιρία για τους ανώτερους εταίρους, τον Μακρόν και τη Μέρκελ να διαμορφώσουν ένα κοινά επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, αντί να βιαστεί ο Εμμανουέλ Μακρόν να σφραγίσει μια συμφωνία και να δεχθεί τον Μ. Βέμπερ, αμφισβητεί ανοιχτά την παλαίμαχο καγκελάριο και τους κεντροδεξιούς συμμάχους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Επίσημα ο Μανφρεντ Βέμπερ, είναι ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ και η επίσημη επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ για την προεδρία της Κομισιόν. Αλλά ο στόχος του Ε. Macron είναι ευρύτερος: να «εξισορροπήσει την Ευρώπη» μέσω συμμαχιών με προοδευτικούς και φιλελεύθερους, προκειμένου να τερματίσει αυτό που οι ανώτεροι Γάλλοι αξιωματούχοι αποκαλούν «ηγεμονικές συνήθειες» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που εδρεύει στο Βερολίνο. Ο ηγέτης της Γαλλίας στρέφει την ενέργειά του στα πολιτικά δίκτυα που υποστήριζαν εδώ και δύο δεκαετίες την γερμανική υπεροχή στις Βρυξέλλες. Καθόλου παράξενο να προτιμήσει την υποψηφιότητα Α. Μέρκελ για την προεδρία της Κομισσιόν, παρά του Μ. Βέμπερ.

Δεν θα μπορούσε να διαλέξει καταλληλότερη στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος, όπως υποστηρίζει και ο Pascal Joammin ιδρυτής του ιδρύματος Robert Schuman:  «όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Σιδηρά Κυρία Μέρκελ απέρχεται. Είναι στριμωγμένη πολιτικά και στο τέλος της καριέρας της. Ο Μακρόν μόλις έφθασε!»


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.