17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟ κόσμος με μια ματιά: το παιχνίδι των ισχυρών

Ο κόσμος με μια ματιά: το παιχνίδι των ισχυρών


Της Βαλασιάδου Σπυριδούλας,

Οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων έκρουσαν στη πρώτη λειτουργία, δύο μήνες μετά από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καθεδρικό ναό, δημιουργώντας κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης. Ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού, Μισέλ Οπετί, τέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου, ενώπιον περιορισμένου αριθμού προσώπων, «για προφανείς λόγους ασφαλείας», τη λειτουργίαΜόνο περίπου 30 πρόσωπα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ιερείς, παρευρέθησαν στη λειτουργία, η οποία διήρκεσε μία ώρα και άρχισε στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) στο παρεκκλήσι που βρίσκεται πίσω από τη χορωδία.

Κι ενώ ο καθολικισμός ανακτά το μεγαλείο του, το προπύργιο του μουσουλμανισμού, η Τουρκία υποβαθμίστηκε ως προς την πιστοληπτική αξιολόγησή της στην βαθμίδα «Β1» από «Ba3», από τον αμερικανικό οίκο Moody’s, διατηρώντας «αρνητική» προοπτική. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου, ο κίνδυνος κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών αυξάνεται ενώ παράλληλα ελλοχεύει και ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από πλευράς του τουρκικού κράτους. Στον αντίποδα, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «Η απόφαση δεν συμβαδίζει με τους βασικούς δείκτες της τουρκικής οικονομίας και ως εκ τούτου εγείρει ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της ανάλυσης του οργανισμού», αμφισβητώντας κατ’ουσίαν την αξιολογική ικανότητά του.

Η υποβάθμιση αυτή του οικονομικού προφίλ της Τουρκίας συμπίπτει με τις παράτολμες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική του. Ο ίδιος ανακοίνωσε, δια στόματος Τσαβούσογλου, την έναρξη γεωτρήσεων δυτικά της Πάφου από το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητή». Ο Ευρωπαϊκός Νότος (Ελλάδα, Κύπρου, Μάλτα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και της Πορτογαλία) ωστόσο δήλωσε απερίφραστα τη πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την τη Κύπρο στην διεκδίκηση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ της, επικυρωμένες στη Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής «Med7» της Μάλτας. Επιπρόσθετα, καλούν την Ε.Ε «να μελετήσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, εάν.

Οι «Med7» καλούν την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη.Επαναλαμβάνουν επίσης ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη». Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο, εάν δεν σταματήσει τις παράνομες κινήσεις της».

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Ιταλία τονίζοντας ότι το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας -το οποίο ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ της- αντιβαίνει στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το 60% έχει τεθεί ως όριο) και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την μη τήρηση τους. 

Εντάσεις επικρατούν και στην ασιατική πλευρά δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σθεναρά πως οι επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη Θάλασσα του Ομάν προκλήθηκαν από το Ιράν. Επικαλείται ενδεικτικά ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο ενώ παράλληλα απέρριψε το ενδεχόμενο ενός μακροχρόνιου κλεισίματος των Στενών του Χορμούζ από την Τεχεράνη. Οι Ιρανοί «δεν θα κλείσουν (τα Στενά). Δεν θα τα κλείσουν, δεν θα τα κλείσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και το γνωρίζουν αυτό. Αυτό τους έχει ειπωθεί με τον πλέον σθεναρό τρόπο» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το παιχνίδι των ισχυρών συνεχίζεται αδιάκοπα και η επίδειξη δυνάμεων ώστε να επιβληθούν ιδιοτελή συμφέροντα κατακλύζει την διεθνή πολιτική σκηνή. Ποιος θα είναι ο νικητής;


Σπυριδούλα Βαλασιάδου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα προσφέρει εθελοντική εργασία. Στόχος της; Η αέναη εξέλιξη της προσωπικότητάς της. Η συγγραφή άρθρων και ποιημάτων αποτελεί το πάθος της. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας του OffLine Post. Για να μοιράζεται τη γνώση και να συζητάει με τους αναγνώστες μας τα θέματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Από τις αρχές Απριλίου 2019 αποτελεί την αρχισυντάκτρια των διεθνών θεμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ