22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαTrump-Wall Street: δυο αντίρροπες έννοιες

Trump-Wall Street: δυο αντίρροπες έννοιες


Της Αθανασίας Γκοντέβα,

Με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, περί επιβολής δασμών ύψους 5% στο Μεξικό (που με την πάροδο του χρόνου θα αυξάνεται), το χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης, Wall Street, σημείωσε σημαντική πτώση, ανάλογη των εποχών 2010 και 2011..

Ειδικότερα, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε τον Μάιο με τη χειρότερη επίδοση από τον Μάιο του 2010 (πτώση κατά 1,3%, κατά 2,6% εβδομαδιαία και 6,6% μηνιαία). Όσον αφορά στους υπόλοιπους δείκτες καταγράφηκαν τα ακόλουθα:

  • ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση κατά 1,4%, σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησε κατά 3% και μηνιαία κατέγραψε απώλειες ύψους 6,7%,
  • ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έπεσε κατά 1,5%, σε επίπεδο εβδομάδας κατά 2,4%, και μηνιαία σημείωσε από τις υψηλότερες απώλειες καθώς είχε ως μηνιαία πτώση 7,9%,
  • ο δείκτης Standard & Poors 500 έκλεισε με πτώση 1,3%.

Αντίστοιχα, το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο δε βγήκε αλώβητο, αλλά ακολούθησε την ίδια πορεία με τους παραπάνω δείκτες, έχοντας καταγράψει ως απώλεια  ποσοστό άνω του 5% και κλείνοντας στα 53,50 δολάρια το βαρέλι, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από τον Φεβρουάριο.

Αναφορικά, μάλιστα, με το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου προς την κυβέρνηση του Μεξικού, το οποίο δημιούργησε και αυτήν τη ταραχή στο εν λόγω χρηματιστήριο, σημειώνεται πως οι δασμοί θα αυξάνονται και θα φτάσουν έως και το 25%, εάν δεν περιοριστεί το πρόβλημα με τις παράνομες εισροές μεταναστών από το Μεξικό στην Αμερική.

Αυτό το μήνυμα, όμως, δεν είχε ως μοναδικό παραλήπτη το Μεξικό! Η Κίνα φαίνεται να το έλαβε και αυτή δείχνοντας έτοιμη να διεισδύσει σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Αμερική ετοιμάζοντας μειώσεις στις εξαγωγές σπάνιων γαιών που διαθέτει.

Συνεπώς, μια πολιτική στάση σαν αυτή τείνει να επιβεβαιώνει το κλίμα φόβου που έχει δημιουργηθεί γύρω από έναν επικείμενο εμπορικό πόλεμο. Το ζήτημα πλέον είναι πως θα βγει η κάθε πλευρά από αυτόν ή εάν θα σταματήσει εγκαίρως, προτού υπάρξουν ¨θύματα¨.


Αθανασία Γκοντέβα

Εξ Αμαρουσίου Αττικής ορμώμενη, 1996, απόφοιτη του Τμήματος: Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα: Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική. Αυτόν τον καιρό απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα. Αγαπά τον εθελοντισμό, και ενδιαφέρεται για την επικαιρότητα εξού και γράφει για το OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ