21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑρκτική: Ένα Ενεργειακό Θησαυροφυλάκιο

Αρκτική: Ένα Ενεργειακό Θησαυροφυλάκιο


Της Δήμητρας Φιλιπακοπούλου, 

Ξεφυλλίζοντας την λίστα των ειδήσεων, σαστίζω διαβάζοντας λεπτομέρειες για την πρόσφατη ενεργειακή συμφωνία Κίνας-Ρωσίας με φόντο την Ρωσική Αρκτική.

Ρωσικές πετρελαΪκές εταιρείες, Novatek και Sovcomflot υπέγραψαν συμφωνία με την κινεζική Cosco Shipping Corporation Limited, καθώς και με το κινεζικό Silk  Road Fund Co Ltd για την δημιουργία κοινοπραξίας η οποία θα φέρει την ονομασία Maritime Arctic Transport LLC.

Στόχος της Maritime Arctic είναι η διαχείριση ενός  στόλου αποτελούμενου από μεταχειρισμένα και νεοναυπηγηθέντα δεξαμενόπλοια τύπου Artic ice–class, τα οποία θα πραγματοποιούν μεταφορές  LNG σε σημερινά και μελλοντικά ενεργειακά έργα της Novatek, όπως είναι το Yamal Lng με φόντο την Ρωσική Αρκτική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του Ceo της Sovcomflot, Sergey Frank, ο οποίος τονίζει προφητικά, ότι η εν λόγω συμφωνία προσφέρει την δυνατότητα πραγματοποίησης ασφαλών μεταφορών LNG από την Ρωσική Αρκτική προς την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού μέσω του Βορείου Περάσματος καθ ’όλη την διάρκεια του έτους, αντικατοπτρίζοντας και τους στόχους της ρωσικής δύναμης για διακίνηση φορτίων 80 εκ. τόνων από το πέρασμα έως το 2024.

Τι εστί Βόρειο Πέρασμα και γιατί φαντάζει σαν το παγκόσμιο μήλο της Έριδος;

Η Αρκτική αποτελεί ένα ενεργειακό θησαυροφυλάκιο καθώς διαθέτει τεράστιες ποσότητες αποθεμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι σειρήνες της ρωσικής ‘’αρκούδας‘’ έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και αρκετό καιρό. Ο Βλαντιμήρ Πούτιν προχώρησε στην σύσταση ενός νέου υπουργείου, Άπω Ανατολής και Ανάπτυξης της Αρκτικής σφίγγοντας ασφυκτικά τον κλοιό στην περιοχή κατέχοντας το 50% της ακτογραμμής της.

Τα κινεζικά συμφέροντα πρωτοστατούν στα ενεργειακά παίγνια της περιοχής καθώς η ταχεία ναυτιλία για το Πεκίνο μέσω της Βόρειας Θάλασσας το αναγάγει σε πιστό χρηματοδότη. Η πίστη της Κίνας στο ρωσικό γόητρο αποδεικνύεται με το δάνειο ρωσικών παγοθραυστικών ως συνοδοί κινεζικών φορτηγών πλοίων στην Ευρώπη.

Στον αντίποδα, το ΝΑΤΟ προβάλλει μια μετριοπαθή στάση σχετικά με την διεκδίκηση συμφερόντων στην Αρκτική Ζώνη με μοναδική κίνηση την άσκηση Trident Juncture με 40.000 στρατιώτες στη Νορβηγία πριν περίπου δύο χρόνια.

Για πόσο ακόμα θα επικρατεί σιωπή στην Αρκτική; Τα περιθώρια στενεύουν όσο ο πλανήτης αργοσβήνει…


Δήμητρα Φιλιππακοπούλου
Έχει γεννηθεί το 1996 και είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Παρακολουθεί σεμινάρια του κλάδου, έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ