19.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ Ευρωπαϊκή Ένωση στα μάτια των νέων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα μάτια των νέων


Της Αφροδίτης Μανιάτη,

1η Ιανουαρίου του 1981 η Ελλάδα γίνεται επίσημα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη της χώρας στην τότε ονομαζόμενη Ε.Ο.Κ. πραγματοποιείται, καθώς τον Μάϊο του 1979 η Ελλάδα γίνεται το δέκατο μέλος της.

Αδιαμφισβήτητα, η προσφορά της χώρας μας στην Ευρώπη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική ιδιαίτερα σε πολιτιστικό επίπεδο, καθώς πολλές βασικές αξίες της ελληνικής κληρονομιάς μεταλαμπαδεύτηκαν στο ευρωπαϊκό πνεύμα αυτούσιες, με το ελληνικό δημοκρατικό ιδεώδες φυσικά, το οποίο έχει υιοθετηθεί από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποτελεί το πιο ξεχωριστό παράδειγμα. Ωστόσο παρά την σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε ως σύγχρονο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ορισμένοι συμπολίτες μας οραματίζονται το μέλλον της χώρας μας έξω από αυτό, υποστηρίζοντας ότι η Ε.Ε. λειτουργεί εν πολλοίς καταπιεστικά, εις βάρος των λαών που την απαρτίζουν, ιδιαίτερα δε των οικονομικά ασθενέστερων. Ενόψει λοιπόν των απόψεων αυτών που ακούγονται κατά καιρούς, χρήσιμη θα ήταν η διερεύνηση του εάν όντως η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ε.Ε. λειτουργεί προς όφελος η προς βλάβη των συμφερόντων των πολιτών της, μέσα από τα μάτια όμως των νέων, καθώς εκείνοι είναι που θα κληθούν να πάρουν σε λίγο καιρό την τύχη της χώρας μας στα χέρια τους.

Ξεκινώντας την διερεύνηση αυτή από το πώς αντιλαμβάνονται οι νέοι την Ε.Ε. γίνεται αναντίρρητα αποδεκτό πως οι περισσότεροι από αυτούς , αντιμετωπίζουν την Ευρωπαϊκή κοινότητα ως κίνητρο για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον, πιστεύοντας πως μέσω αυτού θα εξαλειφθεί η προκατάληψη και ο ρατσισμός. Το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει 28 κράτη-μέλη, σημαίνει ότι μεταξύ αυτών των κρατών οι άνθρωποι αισθάνονται όμοιοι και ισότιμοι και δεν αντιμετωπίζουν ρατσιστικά τον πολίτη μίας άλλης χώρας της Ευρώπης. Η νέα γένια πιστεύει πως αυτή η στενή μορφή διακρατικής συνεργασίας, παγιώνει την ειρήνη και μειώνει δραματικά τον  φόβο της απειλής ενός πολέμου, καθώς δημιουργούνται σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς με αποτέλεσμα να ενισχύεται το κοινό συμφέρον και να επικρατεί ομόνοια.

Επιπλέον, οι νέοι της χώρας μας αποδέχονται το γεγονός ότι μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσεται  εν γένει η οικονομία, μέσω της κατάργησης των δασμών, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της διεύρυνσης της αγοράς εργασίας αλλά και των επιδοτήσεων. Παράλληλα ακόμα ένα στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που οι νέοι θεωρούν ως   ιδιαίτερα σημαντικό και επωφελές για τους ίδιους αποτελεί το γεγονός ότι όντας μέλη της Ε.Ε. έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε κάποια άλλη χώρα-μέλος, καθώς παραχωρούνται δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τους Ευρωπαίους φοιτητές.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι οι νέοι δεν αποτελούν μια γενιά που αδιαφορεί, που απέχει από τα κοινά και ζει στον δικό της κόσμο, αλλά αυτή που οραματίζεται ένα δημιουργικότερο μέλλον και πιστεύει πως αυτό θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε.. Στην πραγματικότητα, είναι ενεργά μέλη στην καθημερινότητά τους είτε στο σχολείο είτε στο πανεπιστήμιο και οι συντελεστές του οράματος της Ε.Ε.. Αυτό αποδεικνύεται από την μεγάλη προθυμία που διαθέτουν οι Έλληνες μαθητές να συμμετάσχουν σε προσομοιώσεις ευρωπαϊκών μοντέλων όπως είναι οι σχολικοί πρέσβεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αλλά και οι φοιτητές σε προσομοιώσεις ή οργανισμούς που προσφέρουν τη δυνατότητα στους νέους να κάνουν πρακτική άσκηση σε αυτούς, όπως για παράδειγμα το «European youth portal». Συμμετέχουν ακόμη σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών όπως το Erasmus και το «Erasmus plus», το οποίο παρέχει την ευκαιρία στους ευρωπαίους να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν εμπειρίες και να προσφέρουν εργασία στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτών των οργανισμών παρέχεται η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των νέων για ανταλλαγή απόψεων, γνωρίζουν συμμαθητές και συμφοιτητές άλλων χωρών και μαθαίνουν την ξένη νοοτροπία. Διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, ανταλλάσσουν τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους και καλλιεργούν σταδιακά ένα πνεύμα ανεκτικότητας, εγκαταλείποντας τη σφαίρα του «εγώ» και εισέρχοντας στη σφαίρα του «εμείς».

Επομένως, οι νέοι της Ελλάδας είναι εκείνοι που βλέπουν την Ε.Ε. να τους προσφέρει ευκαιρίες και δεξιότητες. Εκείνοι που αδιαμφισβήτητα κατέχουν σημαντική θέση στην κοινωνία, αποτελούν τη συνέχεια του κράτους και είναι οι συντελεστές του οράματος μίας καλύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είμαστε ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι «ισχύς εν τη ενώσει».


Αφροδίτη Μανιάτη

Η Αφροδίτη Μανιάτη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και έχει επιλέξει την κατεύθυνση της πολιτικής επιστήμης. Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια ποικίλης θεματολογίας. Την απασχολούν ιδιαίτερα η διεθνής πολιτική, η κοινωνική πολιτική και οι διεθνείς οργανισμοί. Λατρεύει τον εθελοντισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ